СУСЛОВ

СУСЛОВ Михаил Андреевич (1902-1982).

СССР

СТАЛИН

КГБ

КПСС

КОМИНТЕРН

ГУЛАГ

СТАХАНОВ

ПАВЛИК МОРОЗОВ

ХРУШЧОВ

БРЕЖНЕВ

АНДРОПОВ

ЧЕРНЕНКО

горбачов

СУСЛОВ

дзерджински

МЕНЖИНСКИ

ЯГОДА

ЕЖОВ

БЕРИЯ

МЕРКУЛОВ

АБАКУМОВ

ИГНАТИЕВ

 

Съветски политик, който трябва да бъде споменат, най-малкото защото присъства като гост от ВКП(б) на Петия конгрес на БКП. Той дава указания  на място как да върви процесът на съветизация на страната.

Смятан е за фактически първия човек в КПСС по времето на Брежнев. Главен теоретик на партията, отговаря за идеологическата правоверност в страната.  Водач на партийната номенклатура, която има конкурентна във властта дубъл структура - апарата на КГБ.

Роден в селско семейство, член на ВКП(б) от 1921, завършва рабфак, след което - от 1929 започва да преподава политикономия. Забелязан е с "активната си борба" против "троцкистко-зиновиевската опозиция". Започва да работи в Централната контролна комисия на ЦК на ВКП(б). Проявява се в многобройните чистки. Работи в партийния апарат в Ростов, Орджоникидзе, Ставропол. В Ставропол работи по времето на сталинските чистки през 1939 година, от там е земляческата му връзка с Горбачов. 

Суслов е старателен партиен работник, който така вижда причините, поради които СССР ще победи Германия във войната: "Огромните човешки загуби на Източния фронт изискават нови и нови попълнения, а  Германия е два пъти по-бедна на човешки ресурси..."

Натоварен е да организира партизани в тила на немците, но най-сериозните му прояви са свързани след оттеглянето на немците, когато репресира хиляди селяни, защото не са станали партизани. Следващата му крупна проява са репресииите срещу други хиляди селяни, които в условията на следвоенен глад и разруха не подкрепят старателно колхозния строй, а са заинтересовани на първо място от прехраната си. По собствена инициатива участва в изселването на каракачаевския народ, като обезпечава "идеологията" на репресията. 

В огласени през 1995 година документи  за него се казва:

Арест, 1936

"Участник в масовите репресии в качеството си на секретар на Ростовския обком. Той не само възразявал срещу освобождаването на невинно затворени лица, но и настоявал за нови арести. Пряко назовавал лицата, които трябва да бъдат арестувани. В резултат в ръководения от него район през 1939 и 1940 година се усилват репресиите. Като председател на бюрото на ЦК на ВКП(б) за Литва носи непосредствена отговорност за репресиите и незаконно изселване на големи групи хора от Прибалтика. Инициатор и организатор на репресиите срещу множество видни представители на съветската интелигенция."[1]

Поста на Суслов е бил свързан с водене на заседанията на Секретариата на ЦК на КПСС. Според очевидци, при неговото председателство обсъждането на един въпрос е отнемало 5-10 минути, максимум - 20[2]. От това следва, че на заседанието само се е оформяло предварително взетото решение и че той е бил изключително активен в кабинетната политика[3].

По твърдения и на други очевидци акцентът в дейността на Суслов е била задкулисната политика. Там е неговата сила. И тъй като за почти две десетилетия той е най-силният човек в КПСС, без колебание можем да кажем, че неговата игра е в основното поле на съветската  политика. В кабинетите, зад кулисите се  определя политиката на КПСС.

Суслов въпрепятстваше преиздаването на съчиненията на Достоевски в трийсет тома (излезли от печат от 1972 до 1990), като настоявал да отпаднат "Бесове". Той стоеше в центъра по разгрома на редакцията на списание  Новый мир, изгонването от СССР на А..И.Солженицин, заточението на  А.Д. Сахаров и др., по подготовката и приемането на ретроградната  конституция на развития социализъм Конституцията на СССР от 1977 година. Той е пряко отговорен за застоя в духовната сфера и културата в Съветския съюз и Лагера. Той е член на малката група, взела решение за нахлуване в Афганистан. Той оглавява комисията, която определя политиката на СССР (значи - целия Лагер) към Солидарност и разбунена Полша. 

Според слуховете, той беше: необразован, суров, ограничен, педантичен и амбициозен. Персонален образ на политическата система.

За непосредствено познаващите го той е: аскетичен, умен, бързо схваща същността, не търпи приказливци, не обича сантименталностите, държи събеседниците на растояние, говори със всички вежливо и официално[4].

В личния си живот е скромен - два пъти в годината извиквал при себе си счетоводителя на ЦК на КПСС, отварял чекмеджето на бюрото си, където държал заплата си и връщал по-голямата част в партийната каса. Винаги ходел с черен костюм по модата от предвоенно време. Помежду си апаратчиците го наричали "Чёрный патер". Скромен, скромен, но той е висш имперски чиновник - живее в шикарната дача Сосновка-1, където е на пълна държавна издръжка.(6)

В медицинското заключение за смъртта му се казва, че е страдал от склероза на мозъчните съдове. На погребението му петнайсет старши офицери носят зад ковчега му петнайсет възглавнички с неговите ордени и медали. По броя на тези възглавнички го бие само Брежнев.

Очевидно голямото вълнение в живота на този мракобесен индивид е било - принадлежността към Партията; личната му власт в нея; признанието от Партията за ролята, която играе.

Виктор Топоров пише:

"Однажды, проснувшись в купе Стрелы, проходящей уже мимо Останкинской башни, и услышав от попутчиков о том, что ночью скоропостижно скончался серый кардинал Кремля, я сгоряча выпалил: Умер Суслов Михаил. Жаль, что очень долго жил!

Соседи-подполковники меня чуть не повязали. " (5)

 

 

 

Суслов като млад вожд

 


[1] ЦК КПСС. Об антиконституционной практике 30-40-х и начала 50-х годов / Сов, секретно. Особая папка. АПРФ. Пакет № 59 (90)/ Подлинник, 25.12.1988.

[2] Ф.Д. Бобков, КГБ и властта, С., 1996, стр. 216

[3] "кабинетна политика" - постигане на съгласие за съвместно политическо действие в неформална междуличностна комуникация.

[4] Михаил Горбачов, Жизны и реформы, М., 1995, стр.

5. http://www.vz.ru/columns/2007/9/14/109219.html

6. http://www.compromat.ru/main/kasianov/asket.htm "Объект Сосновка-1. Территория 11,5 га. Главный дом 1984 кв. м. На 1-м этаже столовая, гостиная, кинозал. На участке имеется еще 7 строений, в том числе 2 жилых дома (248 кв. м и 132 кв. м), овощехранилище, 2 беседки, баня. Теннисный корт. Собственный пляж со спуском к Москве-реке (длиной 128 м), купальни.
В советское время объект был закреплен за членом Политбюро М.Сусловым, а после его смерти за секретарем ЦК КПСС Г.Романовым"
Оригиналът на статията, откъдето е този пасаж, е  във  "Московский Комсомолец", от 04.07.2005

 

Copyright 1997-2012 OMDA Ltd.  All rights reserved.