АБАКУМОВ

 

Виктор Семьонович Абакумов

(11 (24) април 1908 - 19 декември 1954)

СССР

СТАЛИН

КГБ

КПСС

КОМИНТЕРН

ГУЛАГ

СТАХАНОВ

ПАВЛИК МОРОЗОВ

ХРУШЧОВ

БРЕЖНЕВ

АНДРОПОВ

ЧЕРНЕНКО

горбачов

СУСЛОВ

дзерджински

МЕНЖИНСКИ

ЯГОДА

ЕЖОВ

БЕРИЯ

МЕРКУЛОВ

АБАКУМОВ

ИГНАТИЕВ

 

 

Една от най-зловещите фигури на сталинската ера.

Роден в бедно семейство. Учил до  ІV клас. До 1923 година е работил като санитар в силите със специално предназначение, а после  става обикновен работник.

През 1923 заедно с други комсомолци постъпва на работа в ОГПУ, за да попълнят редовете на отпадналите от постоянните чистки в органите.

Прави кариера, но бързо проличават неговите особености използвал конспиративни квартири за сексуални срещи, обичал хубавато ядене и пийване, танците и футбола. Любител на модни и скъпи дрехи, активно тренирал тенис и спортува самбо, където стига до майстор на спорта.

Мъжете, управляващи Съветския съюз, са имали безконтролна власт. Те са задоволявали своите потребности по начини, които в никакъв смисъл не са подлежали на публична оценка.

Берия десетилетия наред отвлича жени от улицата, за да се забавлява с тях. Хрушчов разказва, че Сталин след общ обяд просто отвел със себе си жена на свой подчинен, за да прекара нощта с нея. Начинът, по който го споменава, подсказва, че това е било стандарт на поведение.

 

 

 

 

 

 

 

Реконструирана фотография. Ръководителят на СМЕРШ - Виктор Абакумов, народният комиссар на Госбезопасност -  Всеволод Меркулов, и шефа на  НКВД - Лаврентий Берия (отляво надясно) след Парада на Победата - 1945 година.

Те са победители и герои!

Осем години по-късно тримата ще бъдат разстреляни. 

Вестник "Комсмольская правда", http://www.kp.ru/daily/23222/26856/

 

 

 

 

 

 

Хората от сталинския елит са отчайващо самотни - всеки междуличностен контакт помежду им, вън от непосредствените служебени задължения, е опасен и може да бъде изтълкуван  като заговор. С дни стоят затворени в своите луксозни, за онова време и онова общество, жилища. Стоят сами, носят им храна, пазачите им стоят пред вратите, следи се всеки контакт, наблюдава се всеки разговор, контролира се какво четат, какво записват в дневниците си, какво говорят с жените си... Затворници-мракобесници.

Абакумов. Мъмрен, местен на различни места в службите, но винаги старателен и прочут със своята жестокост. Сам водел разпитите на задържаните, сам ги измъчвал. И други са такива - Берия сам продупчва ушите на арестуван композитор, Ежов участва в изтезанията на задържаните, Сталин, скрит физически зад параван (?), завеса(?), чува и контролира признанията на доскорошните си приближени и ги праща на смърт...

Това поведение на Абакумов изглежда подпомага неговата кариера по време на войната  оглавява страшната служба СМЕРШ (смърт на шпионите). Подчинен е директно на Сталин. Без особени процедури унищожава всеки съмнителен елемент. Кой е съмнителен? Как се доказва това? Кой проверява дейността на службата?... Все подробности, които нямат отношение към СМЕРШ.

Абакумов ръководи депортирането на цели народи от Северен Кавказ. Пак без особени церемонии.

След войната участва в организацията на новата вълна от масово репресии. По поръчение на Сталин убива нарочени хора (С.М. Михоелс).

Многократно награждаван с правителствени ордени и медали. Генерал полковник (във върха на съветската военна йерархия). Два пъти депутат във Върховния съвет на СССР. 

 

 

 

Висшето командване на Съветската армия. В центъра, със светлия мундир, е Жуков.

Най-високият (вторият от дясно на Жуков) е Абакумов.

 

 

 

Обвинен по донос в ционистки заговор, през 1951 година е арестуван. Изтезаван, дотолкова че става пълен инвалид.

След смъртта на Сталин и ликвидирането на Берия  не е освободен, Просто го  разстрелват през 1954 г.

Този път с обвинението в измяна на родината, тероризъм и фалшификация на дела. През 1994 година е частично реабилитиран отпада обвинението в измяна.

 

 

Судоплатов П. А. Спецоперации. Лубянка и Кремль. 19301950 годы. М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2003.

Официален сайт на ФСБ

http://www.memo.ru/history/NKVD/kto/index.htm

 

Copyright 1997-2012 OMDA Ltd.  All rights reserved.