ДЗЕРЖИНСКИ

 

Дзержински, Феликс Едмундович (1877-1926)

СССР

СТАЛИН

КГБ

КПСС

КОМИНТЕРН

ГУЛАГ

СТАХАНОВ

ПАВЛИК МОРОЗОВ

ХРУШЧОВ

БРЕЖНЕВ

АНДРОПОВ

ЧЕРНЕНКО

горбачов

СУСЛОВ

дзерджински

МЕНЖИНСКИ

ЯГОДА

ЕЖОВ

БЕРИЯ

МЕРКУЛОВ

АБАКУМОВ

ИГНАТИЕВ

 

 

Един от основните играчи  при създаването на Съветския съюз. Създател на съветските  органи за сигурност.Един от най-разпространените му портрети
 

Роден на 30 август (11 септември) 1877  година, в семейство на полско дворянско (шляхтенско) семейство.  Има незавършено гимназиално образование.


 

 

 

Като дете, при игра с оръжие, застрелва сестра си (според други твърдения - това е направилТук Дзержински е на 21 години брат му). Случаят е прикрит от родителите. На младини бил фанатик-католик. Желаел да постъпи в ордена на йезуитите.

През 1895 става член на Литовската социалдемократическа организация, през 1900 - членува в Социалдемокрацията на Кралство Полша и Литва (СДКПиЛ). Заема се с партийна работа - действа в Полша, Литва и Русия.

 

 

 

От 1906 е представител на СДКПиЛ в ЦК РСДРП. Нееднократно е арестуван, два пъти бяга, няколко пъти освободен при амнистия. В каторга и на заточение прекарва общо 11 години.

 

 

Тази му снимка е на затворник

 

През 1917 става член на РСДРП(б), като му се зачита пратийният стаж от 1895. От август 1917 е член на секретариата на ЦК на болшевишката партия.  По предложение на Ленин на 7 (20) декември 1917 е назначен за председател на "Всероссийская Чрезвычайная Комиссия при СНК РСФСР по борьбе с контрреволюцией и саботажем" (ВЧК).

 

ВЧК получава изключителни пълномощия, включително и за произнасяне и изпълнение на смъртни присъди. Дзержински е фанатичен комунист, който (според негови съвременици) гледа с горещи от вяра немигащи очи. Той създава изключително действена и безжалостна система за разправа с реални, набедени и въображаеми противници на болшевизма: разстрели без съд и следствие; вземане на заложници; масов "червен терор" по "класов признак"; създаване на концлагери. Плакат на железния Феликс
 

Неговият израз чекистът е човек с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце" е приет като парола за органите на сигурност в СССР и сателитните му държави.

Дзержински е аскетичен тип. Скромен, изключително трудолюбив, инициативен, докрай предан на партията. Работи деноношно. Не си ходи в къщи. Няма почивка и свободно време. Спи и яде на работното си място.

Участва в гражданската война на различни фронтове, включително и в Полша. Ръководи ликвидирането на детската безпризорност.

Подкрепя Ленин при въвеждането на НЕП-а (някои пазарни реформи), но не отстъпва от позицията за физическо ликвидиране на противниците на режима. Той е един от организаторите на прогонването от Русия на елитните й умове. Централна фигура при репресиите срещу свещениците и монасите. Категоричен противник на опитите органите на държавната сигурност да зависят по някакъв начин от институциите на правосъднето.

 

От 1922 година е привърженик на Сталин във вътрешнопартийните борби за власт. А в средата на 20-те години създава механизма, при  който органите за сигурност са под контрола на вожда.

Той тук спи и се храни

Той оглавява комисията по погребението на Ленин и подкрепя Сталин за балсамирането на умрелия, въпреки възраженията на вдовицата му Крупская. Ръководи строителството на мавзолея.

От февруари 1920 година в задълженията му влиза и ръководството на народното стопанство. Продължава линията на пазарни реформи - допуска свободни цени, прекратява натиска върху селяните за изземване на техната продукция.

Умира през 1926 година от инфаркт по време на заседание.

След смъртта му е идеализиран от пропагандата. Превърнат е в един от символите на болшевизма. Наричан е "железния Феликс", "рицар на революцията". Изобразяван е като - кристално честен, хуманен, романтичен.

 

Един от многото  му паметници               Това е издадено в ГДР          Бюст за държавни учреждения     

Паметникът му в Москва на Лубянка е съборен през август 1991 година - при потушаването на пуча. Символ на края на тоталитарния комунизъм в Русия.

 

 

 Ползвана литература:

Зубов Н., Ф. Э. Дзержинский. Биография, 3 изд., М., 1971.
Феликс Эдмундович Дзержинский. Жизнь и деятельность в фотографиях и документах. М., 1972;
Избр. произв., 2 изд., т. 1-2, М., 1967; Дневник заключенного. Письма. [М.], 1966.
Млечин Л. КГБ. Председатели органов госбезопасности.
Рыцарь революции. Воспоминания современников о Ф. Э. Дзержинском, М., 1967;
Софинов П. Г., Страницы из жизни Ф. Э. Дзержинского, М., 1956;
Тишков А. В., Первый чекист [Ф. Э. Дзержинский], М., 1968;
Тишков А.В. Дзержинский. М., 1976;
Большая советская энциклопедия
http://slovari.yandex.ru/dict/krugosvet

 Официален сайт на ФСБ 

 

 

Copyright 1997-2012 OMDA Ltd.  All rights reserved.