Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

27.04.1993 г., в. "Вечерни новини"

 

Какво става в политическия център

 

"Очаквам ДПС да осъди турцизирането"

 

Петко Симеонов, председател на партия Либерали, пред вестник "Вечерни новини - 5"

 

Венета Виделова

 

- Някои определят партия Либерали като пропрезидентска, други я обвиняват, че злоупотребява с името на президента.

- Не сме пропрезидентска партия. Ние сме либерали, д-р Желев е либерал. И макар той да няма никаква организационна връзка с партия "либерали", сигурно е ако например Стефан Савов беше президент, ние щяхме да бъдем прожелевистка партия. Но ние подкрепяме д-р Желев само, когато преценяваме неговите постъпки като правилни.

- Защо партия Либерали не влезе в новия центристки блок?

- Три седмици преди подписването на споразумението между центристките партии поставихме условие на ДПС да декларира, че осъжда административното и нравствено насилие върху българските мохамедани за промяна на имената и етническата им принадлежност. Твърдо съм за защита на правата на човека в България - това е първото, от което се ръководехме, когато поставяхме условието. На второ място - това засилване на етническото напрежение в смесените райони е вредно и опасно за родината ни и противоречи на националните ни интереси. Някои ни казаха, че турцизирането не било масов процес. Това показва, че те не разбират в какво се състои проблемът за правата на човека - това е проблем за отделния човек.

- Естествено, но защо дискусията, ако така наречем всички тежки обвинения, които се изсипаха върху неподписалите споразумението, се измества в друга посока?

- Защото се забравя, че за всяка сфера на човешката дейност в органичното цяло на обществото има доминантни ценности. Ако за научната дейност това е истината, за изкуството - красотата и хармонията, за материалното производство - ползата, за политиката, за българския политик основната ценност е България. Когато една политическа партия сметне, че нейна основна ценност е властта, влизането в парламента, завземането на министерски кресла, тя е загубила своя смисъл в органичното цяло, което представлява.

- Ето сега г-н Дертлиев би казал, че Димитър Арнаудов ти е повлиял?

- Основните ценности за човешките дейности се учат, когато е време за учене. След това идва време за сеитба, за жътва...

- Трябва ли й сега това обединение от 12 политически партии? И нашата - 13-а, която остава отвън, къде е в цялата история.

- Числото трябва да е 12. Трябва да го има и Юдата. Христос е тринадесетият.

- А сериозно? Все пак те обвиняват в непостоянство, а това е убийствено за един политик.

- Една от причините да напуснем БДЦ беше, че зелените, социалдемократите и други умерени формации не желаеха да бъдат в БДЦ. Тогава ние им казахме да предложат формулата за обединение на центристките сили. Отзовали сме се на всички покани. Но обединението, тъй като става въпрос за политическа дейност, трябва да бъде ясно в името на какво се прави и защитава ли интересите на България. А поставените от нас условия са свързани именно с интересите на България. И са поставени не впоследствие, а три седмици преди подписването!

- И сега накъде сами!

- Имахме съзнанието за това, което ще последва от страна на потенциалните ни партньори при поставянето на условията. Но не можем да тръгнем без яснота в целите.

  

 

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.