Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

21май 1991 г., в. "168" часа, интервю

 

ДАНКА ВАСИЛЕВА

ВЕНЕЛИНА ГОЧЕВА

 

 

АУТСАЙДЕРИ ИЗКРИВИХА ФИЗИОНОМИЯТА НА СДС

 Петко Симеонов смята, че напоследък опозицията не се представя  пред народа с истинското си лице и отхвърля обвиненията на Даракчиев

 - В последните месеци СДС  не се представя пред българския народ с лицето, което му подхожда и което отговаря на идеите, обединяващи привържениците му - отговори Петко Симеонов на въпроса защо се е оттеглил напоследък от активния политически живот. - СДС е името на един исторически процес. Някои хора искат да го изместят от тази основна линия, от това, че олицетворява борбата за доброто , за демокрацията, за основни ценности и реализацията им в обществото, и да го представят за нещо друго. Естествено не мога да се идентифицирам с тях.

- Кои?

- Съвсем естествено е, когато се извършва промяна в една система, всички, които не са успели при предишната, да смятат, че е дошло времето им. Например един аутсайдер, който не се е изявил просто защото не е достатъчно целенасочен, вижда появата на една нова политическа сила и решава, че сега вече ще цъфне и ще върже. А обществото, което трябва тепърва да се изгради, изисква в много по-голяма степен целенасоченост и трудолюбие.

- Все пак кажете по-конкретно с какво не сте съгласен.

- Не съм, съгласен с лозунги и изказвания, които дават лъжлива представа, че СДС е някаква агресивна сила. С изказвания, които унизяват политическите опоненти. Приветствувам начина, по който постъпи министър Костов - с документи за имуществото на БСП, без да се плюе противникът му, се предявява един иск, по който не може да каже нищо. Но да се мисли, че политическият противник ще бъде лесно бутнат, като бъде наречен с обидна дума - за мен това носи вреда на опозицията.

- Сега в опозицията някои кръгове искат да елиминират бившите членове на БКП. Вие имали ли сте конфликти по този повод?

- Не, защото не може да ми прави забележка човек, който е бил безпартиен, но е бил мижитурка. Каква файда като е бил безпартиен? Сега говори неща, които не му струват нищо. Не, не съм имал конфликти, но вие засягате много важен въпрос. Бяхме тоталитарна държава с едномилионна комунистическа партия и всеки, който по някакъв начин е искал да има политическо присъствие, е бил член на тази партия. Другият начин беше да станеш или емигрант, или затворник. Лично аз не исках нито да емигрирам, нито да влизам в затвора.

- Имате ли конфликти с някого от Координационния съвет на СДС?

- Не, но имам различия. Аз смятам, че щом сме носители на демократичния идеал, трябва да имаме добро приветливо лице. Да покажем, че сме шанс за всеки българин, включително и за сегашните активни привърженици на БСП. Щом те са работни, талантливи и способни, те трябва да знаят, че когато СДС спечели, ще им даде шанс да се изявят. Това трябва да бъде нашето лице и нашата същност. Тук имам различия с хората, които са по-твърди в разбиранията си. Намирам подкрепа в лицето на тези, които са били по лагери и затвори - социалдемократи, николапетковисти. Но с хора, които сега са решили да докажат какви големи опозиционери и антикомунисти са, на глава не се излиза.

- Това, изглежда, вреди на "имиджа на СДС"?

- За пръв път от десетилетия насам българският народ е оставен да решава сам, но интелигентните, пишещите хора стоят настрани, отдръпват се, това е много лошо. Този факт силно ме разочарова. Може Х, У или Z да не са свят, но ще минат няколко месеца, ще излязат други лидери. Политиката е мръсна работа. Да се смята че ще дойдат някакви неземни принцове, е илюзия. Тогава защо и журналистите стоят настрани? Поне свобода на словото вече има нали?

- Съмнявам се. Щом като доносниците на Шесто управление бяха обявени за държавна тайна и всякакви служби дават под съд вестник след вестник.

- Аз съм против тази кампания за съдене на вестници. Нека, ако има лично засегнати, да ги съдят, но не и държавни учреждения и политически институции. Защо се намесва там и народното събрание?

- Обвиняваха ли ви за работата ви в предизборния клуб?

- Само за картата с черепите. Но аз не съм сигурен, че тя е грешна. Може да не е донесла дивиденти на СДС, но не сме и загубили. По време на изборите България беше много внимателно наблюдавана. По оценка на чуждите наблюдатели ние сме провели най-мащабна и най-професионална кампания. Като мислим с балканските мерки, ние постигнахме най-висок резултат, при положение че започнахме от една и съща стартова позиция.

- А какво ще отговорите на останалите обвинения на Пламен Даракчиев?

- Обикалям страната и хората ми задават въпроси, свързани с това интервю. (бр. 16 на "168 часа" от 23 април т.г. - б.р.) Затова ще отговоря, въпреки че нямах намерение. Първо - че съм махнал точката за връщане на имената на мюсюлманите от резолюцията на митинга. Аз съм забравил този епизод, но съм доволен, че съм го направил, защото преди това митингът освирква Румен Воденичаров, който говори по този въпрос. Не трябваше да допускаме да освиркват резолюцията на първия свободен митинг.

Общата политическа стачка на "Подкрепа" - Константин Тренчев беше против обявяването й. Даракчиев спестява този момент. Против тази стачка бяха всички организации на СДС. Попитах Даракчиев колко души ще стачкуват - той отговори 25-30 хил. души, и аз му казах, че в България сутрин не отиват на работа повече хора поради препиване предната вечер.

Трето - бил съм против незабавни избори в края на 1989 г. Аз искрено съжалявам, че не се преборихме за избори през октомври или ноември, а не през юни. Изборният резултат тогава щеше да бъде съвършено друг. А през 1989 г. ние нямахме никакви структури - какво щяхме да направим?

Четвърто - предизборното студио. Оставаха само две предавания до 10 юни, когато дойде Даракчиев и каза, че иска да се появи в него. Последното предаване беше предварително обречено на митинга на 7 юни, а предпоследното беше записано. Звънях в телевизията, защото Пламен настояваше, говорих с Георги Данаилов и Боян Папазов и те казаха, че е технически абсурдно. Казах му на Пламен, но той беше обиден до смърт. А за мажоритарните кандидати - ами те бяха двеста души, как ще се появят всичките.

Другото нещо беше, че съм използувал координатори в централния избирателен клуб, които плашели. Ами че аз ги взех от "Подкрепа". В средата на февруари работехме без пари, кой ще си зареже работата, ще ходи по непознати места, където в най-добрия случай никой няма да го чака и не се знае дали ще може да се върне на работа. Всички ми отказваха. И накрая извадих от мините профсъюза на миньорите и металурзите. Може би те не бяха най-интелигентните, но използувам случая да им благодаря, защото бяха много сърцати мъже.

- Възможно ли е да е била манипулирана опозицията?

- Може да е имало сценарий от типа как да реагираме, ако избухне вулкан. Но тип киносценарий, в който на всеки се пише какво да прави - не.

- Държите ли на единството на СДС?

- Да.

- И на общата бюлетина?

- Това е въпрос на избирателен закон. Някои партии искат квоти, разбира се.

- Големите?

- Да, въпреки че не бих казал, че най-добрите кандидати са в най-масовите партии. В нашите клубове членуват към 12-13 хиляди души, но само един наш софийски клуб има толкова научни титли, колкото някоя голяма партия.

- Какво мислите за напускането на парламента?

- Нека Народното събрание умре по естествен начин - или да си върши работата, или да покаже, че не може. Но да го бутнеш само защото така си решил...

- Не мислите ли, че прекаляваме с веенето на знамената на демократичното общество, след като няма икономическа основа за създаването му?

- И сте права, и не сте права. Ние трябва да бутнем нашата берлинска стена. Не можем да вършим реални промени, докато бившата комунистическа партия има мнозинство в парламента.

- А няма ли дотогава да умрем от глад? Казват, че американската революция е успяла, защото хората, след като я направили, са се върнали да работят. А у нас стават политици?

- С това съм съгласен. Оплакаха ми се в един местен координационен съвет, че те нищо не решавали, нищи не зависело от тях. Тогава им казах, че най-големият ни успех ще бъде, когато нищо не зависи от СДС, а всичко зависи от хората, които само си гледат работата. От политиците трябва да зависят възможно най-малко неща.

- Има ли възможност СДС да не спечели следващите избори?

- Не мога да кажа какъв ще е резултатът. Аз се надявам, че СДС ще намери сили в себе си - това е мощно народно движение - и заедно с БЗНС и други опозиционни групировки ще успее.

- А ДПС?

- Преди 10 ноември аз съм защитавал човешките права на българските мюсюлмани. Защитавам ги и сега. Но съм решително против съществуването на политически партии и организации на етническа и религиозна основа.

- Не ви ли се струва, че опозицията също е обременена от 45-годишното промиване на мозъци?

- Има такова нещо. Гледам някои наши партии - създават се абсолютно по образеца на комунистическата. Речи, събрания приличат досущ събранията, които са се водили у нас толкова време. Има нетърпимост към чуждото мнение, и то не социалистическо или комунистическо, а различно мнение. Защо вие журналистите се страхувате да наричате нещата със собствените им имена, включително и тези, които стават сред опозицията.

- Например?

- Е, няма да дам пример. В случая не съм журналист. Много труден се оказва българският  път към демокрацията и много противоречив. Но аз съм оптимист, защото това е исторически процес. От марксизма трябва поне това да сме научили, че има обективни процеси, които с нищо не могат да бъдат спрени. И второ, най-добрите неща, които стават в опозицията, са замислени от интелигентни хора. Всичко, което е извършено като промяна в страната, е станало под натиска на СДС.

- Защо тогава министрите от СДС не осъществяват предизборната икономическа платформа на СДС?

- Защото българската икономика е доведена до един катастрофален ръб. И даже оттатък ръба. В България се изпълнява програмата на Международния валутен фонд,  - т.е. на съдия-изпълнителя. Съдия-изпълнителят дойде и каза: "45 години се правихте на разсеяни, дойде време да си платите гяволука."

- А имаше ли шанс да тръгнем по друг начин?

- Можехме миналата година да започнем реформи, които да си определяме сами. Но правителствата на БСП изпуснаха златния шанс. Сега вече никой друг не може направи нищо друго. За самостоятелни икономически платформи можем да говорим вече чак след като в България бъде изградена пазарната икономика.

- Кой ще направи това?

- Само СДС. Защото няма социалистическо или социалдемократическо възстановяване на частната собственост или приватизация. Социализмът и социалдемокрацията са свързани точно с обратния процес - одържавяването, обобществяването на собствеността.

 

 

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.