Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

15.04.1993 г., в."Стандарт"

Рубрика: Актуално интервю

ЛИБЕРАЛИЗМЪТ ОТРИЧА НАСИЛИЕТО

 

С г-н Петко Симеонов, председател на Българска партия Либерали, ден преди подписването на Протокола за сътрудничество между центристите разговаря Невена Андонова

  

Н.А.: Либералите одобриха текста на Протокола за сътрудничество между центристки формирования, който на 15 април ще бъде предоставен за подписи. Но имахте изисквания към евентуалния "сътрудник" ДПС...

П.С.: Административният и моралният натиск за смяна на имената в смесените райони няма нищо общо нито с правата, нито със свободите. Създава и взривоопасно междуетническо напрежение, ползващо всякакви интереси, но не и националните. ДПС би трябвало ясно да осъди този тип насилие.

Н.А.: Значи ли това, че на самото подписване очаквате ДПС да прочете декларация, разграничаваща го от събитията в Чеча?

П.С.: Искрено се надяваме, че ръководството на ДПС няма да осуети подписването от наша страна на протокола за сътрудничество.

Н.А.: Заявявали ли сте пред ДПС тези ваши изисквания?

П.С.: Да, нееднократно сме заявявали позициите си например в работната група по текста на протокола.

Н.А.: Не поставяте ли ултиматум?

П.С.: Искаме проблемът да бъде изчистен? Самият текст, парафиран и от партия Либерали, отича всякакъв вид насилие и посегателство върху независимостта.

Н.А.: Заложена ли е в протокола предизборна коалиция?

П.С.: Всеки, подписал този документ, поема морален ангажимент към останалите и потвърждава готовността си за съдействие, но това още значи коалиция.

Н.А.: Алтернатива на политическото поведение тогава? Може би времето на коалициите е минало?

П.С.: Фактически съществува само коалицията СДС, а виждаме партизирането й. Нелепо е и очакването на някакво възродено "добро СДС". Няма нужда от такова нещо вече. Има нужда от открояващи се партии с ясно заявена физиономия идеологическа платформа, със свои структури. Само подобни формирования имат правото да влизат в коалиции.

Н.А.: Не ви ли смущава широкия идеологически диапазон на формированията, имащи общо с протокола?

П.С.: Съветът няма да има характер на общо ръководство на партиите. Той ще обсъжда политическата конюнктура. Целите му са свързани с практическото приложение на общоприетите (уж) принципи у нас.

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.