Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

15.04.1993 г., в."Репортер 7", бр. 15

Петко Симеонов:

АТАКИТЕ СРЕЩУ МЕН И АГЕНЦИЯТА

ЗАПОЧНАХА СЛЕД ОТЛЮСПВАНЕТО МИ

 

Един скандал ту затихва, ту избухва с нова сила - Петко Симеонов и АЧП. Нов момент е годишният отчет на АЧП за 1992 г., внесен в Народното събрание от нейния сегашен директор Стефан Чанев. В него вече не се работи с внушения и намеци, а с директни обвинения.

 

- Г-н Симеонов, в интервю за "Репортер 7" г-н Чанев каза, че няма нищо лично срещу Вас - просто иска обществото да знае истината за АЧП.

- Какво е личното отношение на г-н Чанев към мен и как то е декларирано си е негова работа. Със сигурност обаче мога да кажа, че двамата сме на различни позиции - той е крайно вдясно, при легионерите на Иван Дочев, а аз съм либерал. Колкото до истината за работата на агенцията, тук аз дълбоко се съмнявам в неговата коректност.

- Г-н Чанев твърди, че Вие и апаратът на АЧП сте му създавали пречки още от първия ден от постъпването му на работа като директор?

- Г-н Чанев е забравил, или сега не иска да си спомни, че още с идването му имахме двучасов разговор, в който най-подробно обясних как стоят нещата в АЧП, какъв е вътрешният ред и механизмът за работа с дарителите и фирмите-контрагенти. Тогава той каза, че засега това му е напълно достатъчно, и се разбрахме, че ще ме потърси, за да направим официалното предаване-приемане. Имахме и втори разговор, на който присъства и нашият посланик във Великобритания г-н Станчов. След около пет месеца получих лист с 6 доста неясно формулирани точки - въпроси, по които се искаше моят отговор. Уведомих официално с писмо г-н Чанев, че ще ми бъде нужен достъп до документацията на АЧП, но не последва отговор и нещата останаха на старите  си позиции.  Факт е, че г-н Чанев  "поизволни" служителите на АЧП, по-точно прогони ги методично, един по един. И в това няма нищо чудно, след като публично е правил изявления, че "има политическа поръчка да покаже на българския народ какъв мошеник е Петко Симеонов".

- В отчета са посочени нарушения, свързани с документацията и реда в АЧП.

- Сега е лесно да се говори за пропуски и нередности, но само тези, които започнахме от нулата, знаем как стъпка по стъпка създавахме необходимата документация, вътрешните правила, въобще всичко необходимо за функционирането на едно държавно учреждение без аналог в досегашната ни администрация. Министерството на финансите утвърди документите ни за отчетност. Един пример. Сега се атакува типовият ни договор с фирмите за продажба на стоки. Този договор беше разработен и парафиран от г-н Васил Гоцев, който до избирането му за народен представител беше юрист-консулт на АЧП. Г-н Чанев има дългогодишен опит в отчетността и движение на складово-материалните ценности, но този опит е от една различна система. Всяко негово предложение, което би подобрило и усъвършенствало тази отчетност, е добре дошло. Лошото е, че това различие ни се приписва като вина. А всяко от "нарушенията", които, за да изглеждат повече, са повторени по два-три пъти, е плод на решение на Управителния съвет на АЧП, съгласувано с дарителите. За това си има редовни протоколи.

- Надявам се, не твърдите, че всичко е било идеално? Имаше два шумни скандала: с "Оупън маркер"и с реескпорта на сухо мляко...

- "Оупън маркет" беше една наложена ни необходимост. Тогава нямаше друга борса с изградени структури в страната, която би могла да поеме продажбата на такова крупно дарение, каквото беше американската царевица.

Моят заместник г-н Дръндаров, 10 дни след подписването на договора, разигра шумно "театро" и отиде на работа в "Оупън маркет", създавайки впечатлението за някакъв принципен конфликт с мен. Всички последвали глупости, които наговори и написа този човек, оставям за негова сметка. В момента, когато борсата постави под съмнение успеха на акцията, ние се намесихме и започнахме сами /въпреки че не това ни е работата/ директно да изпращаме царевицата до фуражните заводи, като буквално спасихме много свинекомплекси в страна. Виждате какво става сега с тях. Колкото до фирмата, замесена в реекспорт на дарено сухо мляко, думата имат следствието и съдът.

- Изпитвате ли лично за себе си тревога от изнесените факти в отчета?

- По-точно е да се каже, че изпитвам огорчение. Готов съм да отговарям за обективно доказани и подкрепени с документи лични мои грешки. От това, което е написано обаче, оставам с впечатлението, че политическата поръчка на г-н Чанев е пренесена буквално в този отчет. Няма какво да се заблуждаваме - атаките срещу мен и агенцията започнаха още на следващия ден след конфликта ми с 39-те и отлюспването ми. Дотогава срещу агенцията имаше само две публикации - и двете в "Дума". След това тяхната периодичност в "синия" печат бе доведена до една публикация на всеки два дена. Да сте прочели сега нещо критично за агенцията в тях?

Интервюто взе: Слав МУТАФЧИЕВ

 

 

 

 

  

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.