Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

30.03.1993 г., в. "Ботевградски вести"

Петко Симеонов:

ПРОБЛЕМЪТ Е КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДАТА СИ

 

- Ако се погледне грубо статистически, Ботевград е един от най-пострадалите градове (и общини) от ударите на т.н. преструктуриране на производството. Безработица, разочарование от политическите процеси, страх от бъдещето - какво може да предложи либерализма на хората в такава обстановка?

- Партия Либерали смята, че България трябва да бъде страна на хора, които са независими от държавните структури. Трябва да избягаме от модела на някои латиноамерикански страни (с рязка граница между малко богаташи и милиони бедняци). Друга опасност е да се превърнем в сметище на развития свят, третата опасност е да изпаднем в силна икономическа зависимост от някои съседни страни. Как де се изгради държава, в която хората да са заможни и да са уверени в бъдещето си? Трябва да стъпим много здраво на ценностите на либерализма. Трябва да се даде пълна свобода на индивида (законово регламентирана) за стопанска и гражданска инициатива. В преходния период държавата трябва да поеме всичките си ангажименти за закрилата на социално слабите. Сега мнозина са изплашени от свободата, чувстват се неспособни да се възползват от нея. Ние държим да се извърши не само реституция на собственост, но и реституция на труда. Трябва да бъде възстановен несправедливо възнаградения и ограбван при социализма труд. Това може да стане, естествено, чрез смислена законодателна дейност. партия Либерали държи икономическата реформа да има точно фиксиран разчет във времето, за да могат хората да се ориентират, да видят светлина в края на тунела.

- Какво е отношението ви към правителството на Беров?

- Сегашното правителство е нужно на България. То е необходимо поне по две важни причини - в съседство гори война, а и никоя политическа сила в България нямаше куража да поеме управлението на страната. Едни нови избори щяха да доведат до почти същата конфигурация в Народното събрание. И пак до същата неспособност да се състави правителство. Трябва да се поздрави Беров, че пое кормилото на изпълнителната власт без да има политическа сила зад гърба си.

- СДС има развити и пълни структури, но това не помогна при упражнения и правителството му падна.

- Правителството на СДС падна поради порочната политика, заложена в лятото на 1991 г. Непрестанните отлюспвания доведоха до катастрофата на СДС. Електоралната база е стеснена, обществената подкрепа за синята коалиция непрекъснато намалява.

- А вие, отлюспените, нямате ли "грехове" за негативните процеси, развили се в СДС?

- Искахме да попречим на процесите, създали днешния уродлив образ на СДС. но не можахме да вървим против логиката на събитията. Идва момент, когато агресивното, псевдорадикалното крило отстранява умерените, не приемащи тезата за "незабавна смяна на системата". Мислим, а и събитията го доказват, че това е непреложим лозунг. Системата не е риза, която да бъде сменена незабавно.

- Правите впечатление на човек, който влага много емоции в политиката. Не е тайна симпатията ви към президента Желев. Не го критикувате; той идеалният политик ли е?

- Далеч сме от мисълта, че Желев е идеалния политик. Има сходство в политическите ни разбирания, той е либерал.

- Но той не членува в Българска партия Либерали.

-- Не е и необходимо. Той е държавен глава на всички - социалдемократи, тъмносини, монархисти, социалисти. Не бихме искали да демонстрира близост с нас, защото това би било в противоречие с основните либерални ценности.

- Но президентът присъства на третата национална конференция на СДС, а не беше гост, например, на вашия национален съвет...

- Това е негов проблем. Ние винаги сме смятали (без това да е намирало място в медиите), че Желев има седесарски илюзии. Мисля, че напоследък ги е загубил.

- Предшественикът на партия Либерали, организацията за гласност и демокрация, бе създадена и съставена изключително от представители на интелигенцията. Днес наблюдаваме отлив точно на тези хора от политиката...

- В това отношение нямаме проблеми. Никой от тези, с които направихме партията, не са напуснали. Даже се приобщават нови хора, останали в СДС след отлюспването ни. Защото ние продължава да работим за реализирането на онези ценности, в името на които бе създадено СДС.

разговора води Евгени Георгиев

 

 

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.