Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

12-18 април 1992, в. "Дунавска правда"

Рубрика: Политическите мъже на България пред "Дунавска правда"

ПЕТКО СИМЕОНОВ - председател на Партия "Либерали":

КАКВО Е ПОЛИТИКАТА В България И КОЙ Я ПРАВИ

 - Г-н Симеонов, нека започнем разговора си с нещо, което като че ли се прокрадва незабелязано у нас. Започна да се говори за масонство в България. Възможно ли е неговото възраждане у нас?

- Масонство в България е имало. Съществувала е масонска ложа. Във всяка демократична страна съществуват различни и пъстри по своя характер обединения на гражданите. Естествено е да има и Ложа. Убеден съм, че Масонска ложа има и у нас, както съществува в маса демократични страни. За нашето общество е много важно при тази спонтанност на възникването на различни самоорганизации на гражданите да се запази прозрачност на обществения живот, защото не само ще възникне Масонска ложа, но и организирана престъпност (до 10 ноември имаше организирана стопанска престъпност). А сега е възможно да възникнат организации на престъпници. Това ще бъде жесток удар върху обществото от спонтанни формирования, които биха играли деструктивна роля в живота, трябва да защитаваме медиите, българския печат, радио, телевизия, от външна намеса и да превърнем всички организации напълно прозрачни, за да може българинът винаги да има сведения за това какво става в тях и накъде вървят нещата.

- А какво е политиката в България? И кой я прави?

- Политиката сега се ражда в България. Политическият живот у нас е все още в детската си възраст. Още сме в детската градина, образно казано, където различни фантасмагории щракат в главите ни и плещим без особено да се замислим. България все още не е създала своите професионални политици. Тези от БСП бяха чиновници. Онези от СДС са хора с различни професии. Същото важи и за извънпарламентарната опозиция. Всички сега ставаме политици. Поради свободата, която се откри, се създаде лъжовно усещане, че който рече, той може да се хване да прави политика. Това се вижда най-добре по време на предизборната кампания, където се включиха хора, които очевидно нямат представа за това какво е политика. Това е напълно естествено в началото на развитието на демокрацията в България. Постепенно ще си дойдат на мястото хората, които да управляват страната. но аз бих искал да Ви обърна внимание на разликата между политик и държавник. Политикът е все пак човек, свързан с дадена формация. Държавникът е човек, който разисква и мисли за интересите на държавата, интересите на нацията. Добри или лоши, вече имаме политици в България, но за съжаление като че ли държавници няма. Държавническото мислене в България е в остър дефицит. Ако трябва да апелираме в момента, това е за повече държавничество у хората, управляващи страната, и у техните опоненти. Например част от това, което в момента върши СДС, е неизбежно. То трябва да стане. Няма начин! Иначе промяната няма да се извърши. В този смисъл има неща, в които СДС трябва да бъде подкрепян. Но заедно с това СДС върши и неща, които очевидно са против националните интереси. Срещу това трябва да се противопоставяме. По същия начин стои отношението и към БСП (говоря за това на Партия "Либерали"). БСП наистина носи историческа отговорност за много неща. Но в политиката трябва да се съобразяваме с нейното присъствие като реална политическа сила. Трябва да се съобразяваме и да я вземаме предвид. Не може да се загърбват хората, свързани с тази партия. Това е въпрос не само на политиците, но и на държавниците. Внасяйки разлика между политик и държавник, искам да кажа нещо много важно за политиката на нашата партия "Либерали". Необходимо е да се намерят лозунгите и идеите, които да обединят целия народ. Всички трябва да бъдат впрегнати в реформата и не бива тя да бъде извършвана с разрушаване, а да се прави със съзиждане на новата сграда на Втората българска държава. Тогава вече да  се руши това, което е остаряло. Ето например ТКЗС-тата сега. Докато нямаш функцията, която да поеме тази на ТКЗС, не бива то да се руши. То може да е калпаво, неефективно, но създай структурата, която да може да поеме. Не може просто, ей така, да го унищожава. Това означава да  се обрече страната на глад. Политиката е много отговорна дейност.

- Това подсказва и последния ми въпрос. Според Вас кой може да запълни създалия се политически вакуум у нас? Къде е мястото на Партия "Либерали"?

- Политически вакуум в страната има. Дойде се до една неестествена поляризация на политическите сили - червени и сини. От това трябва да  се измъкнем. Едните искат да върнат България в 1940 г. Другите - 1980. Ние желаем България да продължи напред, като разчита на всички кадърни хора в страната, независимо от партийната им принадлежност и политически убеждения. Бъдещето на България е на политическия център, какъвто и ще да е той - социалдемократически или либерален. Партия "Либерали" е млада и малка партия, въпреки че сме една от най-старите неформални организации отпреди 10 ноември. Продължители сме на клубовете за демокрация, създадени на 3 ноември 1988 г. Ние сме партия на хората, които смятат, че през годините, които изтекоха, добри или лоши, е направено нещо. Трябва да се стъпи на него и да се върви напред. Не бива направеното да се руши и да тръгнем от 1940 напред. За нас основното в момента е свобода на човека, да работи и печели колкото може. Да има държавна гаранция за хляба. Да няма гладуващи хора в страната. Разчитаме на интелигентни, умерени хора, и такива, които са с ума си.

Разговора води: Розалина ЕВДОКИМОВА

  

 

  

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.