Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

9-15 април 1992, "Движение", бр. 14

 

Петко СИМЕОНОВ, председател на партия "Либерали"

ИНСТИТУЦИИТЕ СА КАТО АНГЛИЙСКА ЛИВАДА, ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛИВАТ И КОСЯТ 400 ГОДИНИ, ЗА ДА СТАНАТ ИСТИНСКИ

 - Знам, че сте човек с чувство за хумор и първият въпрос, който искам да Ви задам, е: Не се ли ласкаете, че НС Ви отделя "специално" внимание с предвиждането на закона "П.Симеонов"?

- Разбира се, че има някакво ласкателство, а заедно с това ми е и обидно, че се гласуваха още два персонални закона - за Каранфилов и Нешев. Така, че се чувствам малко "подценен" заради включването ми отново в някаква група. Ако беше само за мен този закон, щях да бъда много горд от този факт. В случая, може би, някой се безпокои от моята персона, но основното е президентът Желев и отразяването на неговите пълномощия. Президентът назначава директора на Агенцията, а така ще стане от НС. Отново дадените със закон пълномощия на президента се орязват.

- А слухът, че Агенцията е дала доста солидни авоари в предизборната кампания не тръгна ли от тези, които сега искат да създадат закона "П. Симеонов"?

- Цялата документация на Агенцията е налице. Всичко пристигнало и раздадено е описано. Всички пари, постъпили в Агенцията, са на банкова сметка и се разходват по банков път. Може да бъде проверено. Агенцията не е отпуска;ла средства за ничия избирателна кампания. В нея нещата са чисти. Тя извършва своята дейности на основата на закона. Не ми е известен случай, в който да е нарушен законът. Естествено, това е жива дейност и е напълно нормално да има пропуски и недоглеждане някъде. Но тази институция е съвсем нова за България и беше създадена, както се казва, на голата поляна. Освен това тя не можеше да потърси опита на друга т такава българска институция. Това не е Министерството на земеделието, да кажем, което го има от сто години и което си има създадени стандарти и ред. Има една много важна максима: Институциите са като английска ливада. Трябва да се полива и коси 400 години, за да стане истинска ливада. Така че Агенцията не може да е допуснала грешки, но няма нарушения на закона. Това господата го знаят. Атаката срещу Агенцията е на политическа основа.

- По време на срещата на д-р Желев с КС на СДС и Парламентарния съюз на СДС, както на всички такива срещи, и на тази имаше протоколни усмивки, но тук бяха доста зъбати. Това изглежда е дължеше на намеците, направени от доайена, не само по възраст, но и по власт, г-н Савов, че той представлява първата, т.е. законодателната власт. Това също не беше ли опит да се ограничат пълномощията на г-н президента по отношение на Националната служба за сигурност?

- Между д-р Желев и някои от водачите на 39-те по убеждения и манталитет има пропаст. Това са съвършено различни хора. Д-р Желев е много разумен, много умерен, много волеви човек. Той има един недостатък, че е прекалено добър. Голям добряк е! Но той е политик. Д-р Желев и хората, които ръководят СДС, са съюзници в една борба за извършване на реформата в страната и като такива трябва да търсят общ език. Убеден съм, че д-р Желев ще продължи да играе такава роля в групата на 39-те. Той е играл такава роля и аз съм убеден, че ще продължи пак да я играе. Съюзът между д-р Желев, човек с много ясни демократични убеждения, и групата на 39-те в този момент е от полза за страната. Конфронтацията между президентската институция и 39-те няма да бъде от полза. Разбира се, д-р Желев трябва да отстои своите правомощия. Не трябва да се заблуждава и да го задушат с една прегръдка. Не бива да го допуска.

- А Вие не допускате ли, че д-р Желев може да направи реверанс и да се съобрази с намеците на спикера Ст. Савов, правещ опит да се изхвърли с рамо напред! И че г-н президентът трябва да е послушната кукла на конци, която ще бъде насочвана според желанието на другите?

- Даже жената на д-р Желев не е успяла да го направи послушен човек. Така, че съмнявам се от опита да обърнат Конституцията с краката нагоре. Д-р Желев е държавен глава и е първият човек в система на властта. По това не би могло да има спор. Е, че някой желае да излезе с едни гърди напред? Ами добре! Това говори по-скоро за него. Но няма нищо да стане от това.

- Последният мой въпрос е свързан с т.нар. "политически хитове". Такъв в последно време е списъкът на дипломатически сътрудници, служители в нашите посолства в чужбина, които се числели към разузнаването. Групата на 39-те вдигна голяма пушилка около този списък. Не смятате ли, че това е отново техен сценарий по повод проведената среща на БДЦ, т.е. те са изплашиха нещо. Последва Варна, декларация, насрочване на ден "Х"...

- Всяко нестабилно политическо движение се нуждае от врагове. Те трябва да бъдат търсени или навън от страната, или вътре. Навън от страната няма как да бъде намерен този политически противник. А вътре, в страната, комунистическата партия загуби историческата партия загуби историческа перспектива. Значи, трябва да се търсят врагове другаде. Групата на 39-те, оглавяваща, пак повтарям, политически нестабилно движение, което се е озовало на кормилото на властта, желае външен на движението враг, който да укрепи редиците му. Такъв те търсят в политическите формации, които са вън от СДС. За такъв враг, очевидно, не смятат губещата все повече позиции БСП, за БКП-тата да не говорим. Затова се насочват към БДЦ в т.ч. и към Партия "Либерали". Много е важно да се създават митове и по принцип всекидневното съзнание работи с легенди. Измислят се слухове, различни метафори...

- Да не би да са си създали в СДС /д/ специална група за измислици?

- Да. Може би. Това са неща, които са от значение за всекидневното им съзнание. Такива са хората, които непрофесионално се занимават с политика или са далеч от нея. За тези хора трябва да се подаде някаква легенда, някакъв мит. Първата такава беше за някакъв "Клин". Втората дойде със съглашателите - БСП и останалите от СДС, които подписаха конституцията. След това дойде легендата за някакъв център, създаващ компромати, за да ги злепостави. Дойде и легендата за деня "Х". Това са необходими за тях елементи. Трябва да Ви кажа, че успяват да заблудят доста хора от тях.

 Разговора води: Розалина ЕВДОКИМОВА

  

 

  

 

  

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.