Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

20 февруари 1992 г., в. "Демокрация'91"

 

НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ РАЗМАХАН ПРЪСТ

Петко Симеонов пред "Демокрация '91"

 - В публикацията си от 19.02.1992 г. в "Демокрация" Едвин Сугарев ви изкара злодей 1 на България? Доколко са основателни обвиненията срещу вас?

- Голяма част от изнесена информация на Едвин Едмундович е неточна и невярна. Наистина сега действащият закон за агенцията предвижда да осъществяваме и контролни функции. Но те се ограничават по получаването и разпространението на помощите. Не е естествено ние да изземем контролните функции от полицията, митниците и Министерството на финансите. Конкретният пример за реекспорта на сухото мляко засяга точно полицейските и митническите контролни функции. Когато реекспортът е извършен от бивши полицаи и митничари, какво мога да направя аз или агенцията? Не е вярно и подмятането, че агенцията не се отчита своевременно. Всеки месец ние изготвяме и даваме отчет на президентството.

- Според публикацията вашият ревизионен акт е констатирал сериозни отчетни и процесуални нарушения?

- Това също не е вярно. Оценката на ревизорите беше, че това са обичайните за всяко държавно предприятие нарушения - например забавено е с 1 ден отчитане на командировка.

- Съкрушително звучат подозренията за тайна мафиотска връзка с фирмата, която е ваш основен дистрибутор.

- Впечатленията си за работата на тази фирма съм натрупал още от времето, когато съвсем безплатно тя извърши огромна част от рекламно-издателската дейност на ЦИК на СДС по време на първите парламентарни избори. Тогава се убедих, че те са сигурен и надежден партньор.

На голяма част от обществеността едва ли е известно, че част от помощта, която получаваме е предназначена за търговска реализация. Печалбите от продажбата постъпват във фонд, който се разходва по препоръки на дарителите. За да се осъществи този механизъм, аз се нуждая от дистрибутори, тъй като нямам право да се занимавам с търговска реализация. Всички договори, които съм сключил с фирми, а не само с въпросната "Артемис", отговарят на законните изисквания. Да не говорим за това, че когато трябваше да се сключват такъв род договори, все още нямаше борса. По какъв начин можехме да излезем на пазара тогава, когато на мен ми отказаха съдействие държавните предприятия като "Сердика" и "Родопа", а в същото време почти всеки ден пристигаха огромни количества хуманитарна помощ, предимно хранителни продукти.

- Вярно ли е, че с "Артемис" ви свързват не само законните договорни отношения?

- По принцип във всички фирми, с които сме сключвали договори, работят бивши служители на агенцията. И така би трябвало да бъде, защото единствено те имат представа от характера и размера на помощта, която се получава и само те биха могли пълноценно да съдействат за разпределението й. В същото време не съществува "двоен щат" - тези, които работя в агенцията, може и да са били известно време във фирмите, но вече са изчистили всякакви трудови отношения с тях. Така че и дума не може да става за паралелна дейност на персонал от фирмите, който участва в ръководството на агенцията.

 - Какво  ще се случи с агенцията след приемането на новия закон?

- Това вече никой не може да каже. Знам само едно - страната ни все още има нужда от нея.

 Въпросите зададе: Ирина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

   

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.