Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

24 ноември 1992 г., в. "168 часа"

  

ПЕТКО Симеонов ЩЕ ОБЕДИНЯВА

ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ИСТИНСКИЯ СДС

 

Мощна либерална партия и блок от либерални формации ще са нов център на сила в обществото

 

- Г-н Симеонов, отесня ли ви партия Либерали, че се захванахте да я обединявате с Конституционния форум и партия Национална демокрация?

- В България се извършва либерален преход, ние изграждаме либерална държава. Тази реформа се нуждае от политически субект. Една от драмите на СДС е тази - че той не е ясен политически субект, няма ясна идеология и поради това не може да изгради платформа и програма за своето правителство. И тъкмо в името на изграждането на либерален политически субект търсим контакти с всички, които по идеология и поведение са либерали.

- А дали механичното обединяване на либерални формации ще доведе до създаване на една силна мощна партия?

- Вариантите са многобройни. Изграждането на този политически либерален субект може да стане чрез сливане на партии, които са узрели за такъв акт и чиито организации и членове приветстват обединението. Тогава то ще бъде не механично, а органично. С онези партии, чийто организационен интерес повелява друго, ние бихме могли да имаме съюзнически отношения в рамките на някакъв либерален блок. За нас е важно силите на либералите да се обединят - те могат бъдат отделни граждани, които не желаят да членуват в някаква партия, но са либерали по убеждения. Стремим се към формирование на хора, изповядващи либералните идеи, към създаването на център на сила в обществото.

- Как ще се съотнасят тогава обединената либерална партия, либералния блок и Българският демократичен център?

- Българският демократичен център е коалиция от седем партии и почти всички от тях за постигането на едно такова обединение. Сигурно е, че Либералната партия ще остане член на БДЦ. А едва след формирането на либерален блок ще възникне въпросът какво е мястото на БДЦ в него.

- А няма ли в БДЦ по-ляво ориентирани формации, с които коалирането на една либерална партия би било несъвместимо?

- В БДЦ няма организация, която да има нещо против либерализма. Дори и по декларациите на АСО-независими личи, че те са по-близо до либералите, отколкото до социалдемократите.

- Мислите ли, че у нас идеите на либерализма се познават достатъчно добре?

- Не. Макар, че по житейска философия българинът е либерал.

- Обаче според д-р Петър Дертлиев българинът е социалдемократ по душа.

- Аз се занимавам със социологически изследвания от 1966 година, участвал съм в изследвания на политическото съзнание. По манталитет и по ценностна система у повечето българи доминират ценностите на либерализма.

- Няма ли да ви упрекнат, че правите нов СДС?

- Аз това не го разбирам като упрек. за мен онзи порив за демокрация беше много ценен, безкористен и доколкото е съхранен, може да работи за България и в бъдеще, като на него се основе едно либерално формирование.

- За създаването на обединена либерална партия имате принципното съгласие на ръководствата на движение Конституционен форум и партия Национална демокрация в лицата съответно на проф. Николай Генчев и на Димитър Арнаудов. Кой ще бъде лидерът на новата партия?

- Когато започнахме разговорите, ние предварително заявихме, че партия Либерали няма никакви лидерски амбиции. Ние сваляме всички карти на масата. Само така може да се прави нещо сериозно и да се политиканства.

Въпросите зададе: Мариана Светославова

 

 

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.