Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

19-25 ноември 1992 г., Синьо време

Интервю с П. Симеонов 

ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ЗАПОЧНА ОБЕДИНИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ КЪМ ЦЕНТЪРА

 

- Г-н Симеонов, каква политика е нужна сега на България, за да се спасим от хаоса и некомпетентността?

- Коалицията СДС беше призвана да свали комунистите от власт, но тя не е в състояние да изгради силно либерално общество. Още тогава искахме да се обединим с организациите, които носеха либерални идеи като РДП, ОДЦ, АСП и други, но партокрацията беше по-силна. Постепенно СДС се превърна в национално движение, което включва представители от крайно левица до крайна десница. СДС се превърна в една партия с централизиран механизъм, с вертикални структури, подчинени на централното си ръководство.

 Така заложена, политиката на СДС води до антидемократичен подход и лишаване от свобода на политическите партии. Тази политика намери своето отражение в демократичния подход при упражняването на властта след спечелването на изборите. Започнаха неясни разрушителни процеси, които хвърлиха страната в хаос. Разрушава се българската държавност от армията до социалните сфери, общественият ред, общинските власти. Разрушава се българската дипломация. Откакто Стоян Ганев стана председател на 47-та сесия на ООН, България няма външна политика.

Драматична е липсата от силна либерална партия, която да поеме отговорността за извършването на реформата. На страната сега е необходима либерална демокрация. Успешна реформа може да се извърши само от либерална политика. затова е необходимо сливане на всички политически либерални формации, които да имат обща концепция каква държава да бъде България.

- Партия Либерали изрази становище, че България влиза все повече в една предизборна ситуация, налагана от СДС. партията ви явно също се подготвя за такава обстановка. Кои ще бъдат евентуалните следващи партньори?

- Надявам се, че в партия Либерали ще влязат най-малко още две партии с дясноцентристка ориентация, но е рано още да ги назовем. Условие за участие в обединителния процес е съществителното "либерална" да остане в наименованието на партията. Очакванията са обединението да се осъществи до края на годината.

- А след като целта е изграждане на мощна либерална партия, възможно ли е излизане от Българския демократичен център?

- Немислимо е излизането на която и да е от партиите-основателки от БДЦ. В предварителните разговори няма задължения по участието на новата партия в БДЦ. Има нюанси, които се отнасят до технически и организационни въпроси. В БДЦ има интеграционни процеси, които не са за пренебрегване и сливането на новата партия ще ги идентифицира. Едно от решенията на Националния съвет е търсене на предкоалиционни контакти с други значими политически сили с оглед участие в бъдещи избори.

- Проявявали ли сте ревност от останалите партии и движения в БДЦ към нейния председател Петко Симеонов, който е председател и на партия либерали?

- Дойдох в БДЦ с идеята да подпомогна интеграционните процеси. Партньорите ни са етични и лоялни.

- Виждате ли заплаха от страна на БСП?

- Защо трябва да се плаща от нещо, което няма историческа цел, няма идеология. В БСП са заплашителни съществуващите структури, властните връзки, които имат и това, че СДС със своята политика непрекъснато държи в юмрук тази партия. То не дава шанс за нейното развитие и нейната еволюция. Много по-малко опасни в момента са бившите сталинисти, отколкото бившите фашисти.

- Колко лица има българският политик в и извън парламента, когато става дума за ДПС? Каква е цената спрямо националните интереси при флиртуване и дослука с ДПС?

- По отношение на ДПС сме изразили една принципна и последователна позиция. Конституцията трябва да се спазва, а в нея е записано, че не може да има партия на етническа и религиозна основа. Но ДПС е политическа реалност и с тази реалност трябва да се преговаря, да се поддържат контакти. ДПС има определена заслуга за мирния преход в страната. Защото ако беше огласено от хора авантюристи, те можеха лесно да спекулират с натрупаните настроения в турското малцинство в България за конфронтация. Развитието на политическата ситуация доведе до един малко неочакван момент. ДПС изведнъж придоби шанс да се превърне в реална сила, когато заяви, че ще защити бедните в България. Нито една значима партия в момента не се обявява за защитник на бедните, които са толкова много. БСП не смее да заяви, че ще защитава наемния труд, само ДПС има тази смелост.

- Ако ДПС предложи на партия Либерали участие на нейни експерти в бъдещия кабинет?

- Засега нямаме подобно предложение, но както сме заявили и по-рано, готови сме да подкрепим всяко демократично правителство.

- Преди един век във Велико Търново бе създадена либералната партия на Петко Каравелов и Петко Славейков. Днес отново либералната идея се поема от Петко.-

- Ами това върви по петковска линия. Щом е Петко, той е либерал.

"Синьо време"

 

 

  

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.