Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

20 октомври 1992 г., Ефир 2

 

"ОЧЕВИДЦИ" - 17.15 ч.

Водещ: Лили Маринкова

 Интервю с П. Корнажев и Петко Симеонов

 Репортер: Докъде стигнаха преговорите за създаването на центристка формация, която да обедини извънпарламентарната опозиция?

 Корнажев: Преди две седмици ние тука направихме един брифинг, оповестихме един документ, който е подписан от всички председатели, аз лично присъствувах, то е подписано от твърде много политически партии и движения. И продължаваме да бъдем отворено общество, както нарече формацията си Сорос.

П. Симеонов: Това не е организационна форма, а това беше демонстрация на политическите партии от Центъра, за това, че те са готови да преодолеят различията, които имат помежду си в името на общото политическо действие за благото на България.

 Реп.: А започнахте ли оповестените преговори на СДС с извънпарламентарната опозиция, така широко обявявани напоследък?  

П.К.: За сега с нас не, но държа да прозвучи в ефир - ние не сме против СДС, а против някои самозвани лидери на СДС. Ние сме основатели на СДС и сегашната върхушка на СДС се отдалечи от програмата на СДС.

П.Симеонов: Нямаме никакви контакти със СДС въпреки, че сме им изпратили писмо още преди няколко месеца.

 Реп.: Очакват ли ни предсрочни избори?

 П.К.: Ние не ги искаме, защото народът, българският народ не ги иска, хора като г-н Йорданов, за съжаление моя колега, като адвокат Георги Марков и други забравят какво са казали миналата седмица - ту искат избори, ту не искат избори. Нека видим дали те ще ги провокират.

 

П. Симеонов: Едни предсрочни избори едва ли ще бъдат полезни, но те ще бъдат неизбежни, ако не надделее тази нова тенденция за търсене на разбирателство и диалог.

Реп.: А по въпроса за болната тема - оръжейния бизнес. Какво е становището на вашата партия?

 П.К.: Тя е много болна тази тема и днеска на нашия брифинг аз показах не брошура, а цяла книга, напр. през 1991 г. за проблемите на Националната сигурност. С тази тема не може да се играе на дребно и бих казал като мин.-председателя - лекомислено, както в момента играят СДС.

 П.Симеонов: Информацията, която излиза по медиите е недвусмислена. Има скандал, Филип Димитров и нищо друго.

 

28 октомври 1992 г., в. "ПАРИ"

 

Рубрика: "ОПОЗИЦИЯ"

 СПАЗЪМ ОТ АГОНИЯТА

Петко Симеонов - председател на БДЦ

 Всъщност правителството вече е парализирано от липсата на обществена подкрепа. Както сочи световната парламентарна практика, правителствата искат вот на доверие тогава, когато се чувстват застрашени, когато разбират, че са се провалили, когато са загубили почвата под краката си. Един подобен акт е самопризнание за липса на доверие и своеобразен спазъм от агонията на този кабинет.

 

    

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.