Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

08 октомври 1992 г., сп. "Антени"

 

Рубрика: "Гледни точки"

НАПРЕЖЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ

Анкета:

- Как оценявате икономическото и политическото състояние на България днес?

- Какви са вашите прогнози?

 

Петко СИМЕОНОВ, председател на БДЦ

 ОТСЪСТВИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗУМ

 Бяхме свидетели на бурна политическа седмица. Тъмносини лидери се надпреварват да ни убеждават, че ако те слязат от власт, ще настъпи апокалипсис. Така или иначе в момента страната е в много тежко положение именно вследствие на тяхното управление. Новото политбюро - ЦК на СДС, окръжни и местни комитети - все повече се вживяват във властническите си функции. Реполитизира се целият обществен механизъм, но най-опасна е политизацията на силовите министерства, съда и прокуратурата, следствието, държавното радио и телевизия. В резултат на управлението на правителството продължава спадът на производството. Икономиката ни е пред разпад. Безработицата катастрофално расте, престъпността е неконтролируема. Скована е частната инициатива. Политиката на СДС направи всичко, за да гарантира интересите на 3 % от населението чрез реституция и създаване на непроизводствена класа от рентиери. Липсва национална политика, липсва национална стратегия. В същото време вниманието на хората се отвлича в безсмислено политическо противопоставяне. Решенията на националното съвещание на СДС доказват пълното отсъствие на политически разум. БДЦ призовава всички политически партии от центъра, ДПС, СДС, синдикатите да седнем на Кръглата маса на преговорите под егидата на президента. Политическият момент изисква общите усилия на всички, за да се избегне конфликтът. Необходимо е съгласие по основните решения, свързани с реформата, необходима е широка социална база.

 

15 октомври 1992 година, в. "Репортер 7"

 

Авторска статия

 РЕФОРМАТА ОБСЛУЖВА 3 ПРОЦЕНТА ОТ СОЦИАЛНАТА БАЗА

 Положението, в което се намира България, и политиката, която се води от правителството и досегашното парламентарно мнозинство, изцяло потвърдиха нашите опасения през лятото на миналата година, когато се опитахме да наложим един по-реалис­тичен курс в политиката на СДС. Стана точно това, което предвиждахме. Къде е незабавната смяна на системата? Продължават си нещата така, както си тръгнаха - всеобща партизация. Трябваше да мине тази година, за да се разберат много неща от много хора. Веднъж може да се излъже, което направиха СДС - движение миналата година, втори път може да се излъже, трети път също, но накрая ще последва провал. Ако не се смени политиката. Ако се смени политиката, СДС може съвсем спокойно да управлява. Но в момента тя се опира на силно стеснена социална база на провежданата реформа. Самата реформа се провежда в интерес на не повече от 3 процента, създава се едър капитал, без да има средни и дребни соб­ственици, без изобщо да се поощрява дребния и средния соб­ственик. Няма никаква грижа и за селското ни стопанство, а то е в много тежко положение. Вариантите за изход от кризата са няколко, ние многократно ги споменаваме. Единият е смяна на политиката на СДС и вслушване в думите на д-р Желев. Д-р Желев не им казва празни думи. Този вариант става все по-малко вероятен. Вторият е да се тръгне към диктатура - за това в СДС имат мераци, но нямат сила; и третият - това са нови избори. Все още нещата са много колебливи или са в про­цес на зреене и много трудно може да се каже кой от тях ще вземе надмощие. Ние не сме за избори, просто за да има из­бори. Ние посочваме изборите като обективно наложил се вари­ант за изход от създалата се ситуация.

Надявам се в едни бъдещи избори центристките сили да имат успех, но обединени. Разединени те не могат да спечелят. Мисля, че някои от големите сили ще се опитат да създадат псевдоцентристки сили, ще протежират една или друга формация като стил и даже ще създадат свои. Вече има такива прецеденти. Процесът на обединяване на центристките сили е обек­тивен процес, но аз разглеждам това обединяване като предиз­борна коалиция, а не като партизираща се групировка. Възмож­но е да има процес на партизация в БДЦ, но там са станали партии, които имат почти идентични платформи: всички са либерални и една от тях - консервативно ориентирани. Тенденцията за обединение е силна, да се надяваме, че ще успеем.

 

    

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.