Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

23 юни 1992 година, в-к "Сряда", Кюстендил

 

Изказване пред Радио "Свободна Европа" на 09.06.1992 г.

ЗА ХОРАТА И ТЕХНИЯ ТРУД

 

В материалните измерения онова, което съществува в момента в България, е построено в последните десетилетия в основната си част. И то е построено с труда и благодарение на труда на онези хора, които са живи днес и които са работили през тези десетилетия. Като започнете от една магистрала и свършите с тази сграда, в която се намираме сега. Тя също е построена след 9-ти септември... Всичко това, което е построено - то не е изпито, не е изядено. Строено е с труда на тези хора и техният труд не може да бъде пренебрегнат. Как може да се пренебрегне приносът на един лекар, на един инженер, на един обикновен работник! Та той е изкарал и е спечелил през тези години за пет магазина, не а един. Това са всъщност лесно установим неща и по тях, аз съм убеден, ще имаме тепърва една много широка дискусия.

 

1 юли 1992 г., сп."Критерии"

 

Рубрика: ЛИЦА

"Страната ни се нуждае от хората, които мислят като мен. А те са много" - твърди лидерът  на Партия либерали Петко Симеонов и анализира разположението на силите на политическата сцена, мястото на частния собственик в гражданското общество, позицията на властимеющите по националния въпрос.

02.07.1992 г. сп."Антени"

 

Анкета на дежурния редактор с един двояк въпрос

КАКВО НЕ ВИ ХАРЕСВА В ПАРЛАМЕНТА?

 

Извънпарламентарната опозиция:

Петко Симеонов: "Сега се стягаме за предстоящото управление на страната от БДЦ. Което подсказва, че извънпарламентарната опозиция не е доволна от парламента - и то не само защото тя самата е извън него..."

 

9 юли 1992 г., в. "ЗЕМЯ"

 

Анкета "ЗЕМЯ"

СДС СИ ВКАРА СУПЕРАВТОГОЛ

 Решението на мнозинството в Народното събрание за отнемане депутатския имунитет и задържането под стража на Андрей Луканов коментират четирима политически мъже.

 

- Този парламент работи като конвент, каза Петко Симеонов, председател на партия Либерали. Още в началото ние отбелязахме, че съществува голяма опасност от все по-засилващото се политическо противопоставяне. Случилото се вчера, както дебатите и отнемането на имунитета на Андрей Луканов, речите, техният тон, личните взаимоотношения на двете групировки в парламента, не могат да не предизвикат у нас голяма тревога. Ние сме загрижени за съдбата на страната. Тази ярост, която владееше вчера Народното събрание, тази непримиримост и от двете страни беше една от върховите точки в един опасен процес, който би могъл да даде стимул за засилване на противопоставянето в цялата страна на всички равнища. Като създатели на СДС ние сме длъжни да подчертаем, че моралът, който ни водеше в стремежа ни към демократична промяна в България. беше моралът, който най-малкото търсеше ожесточено противопоставяне. Ние искахме една промяна за всички хора, която да даде шанс на всеки човек независимо от неговите политически убеждения. Ние искахме не да забравим миналото, а да се поучим от него.

 

 

 


Copyright 1998-2013 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.