Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

12 юни 1992 г., в. "Добруджанска трибуна"

 

"БЪЛГАРСКИЯТ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР Е ДЕМОКРАТИЧНАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА България!"

Твърди Петко Симеонов - председател на ПЛ и председател на БДЦ

 

- По повод взривяването на колата на пресгрупата "168 часа" Вие доста смело заявихте, че "Това е естествена стъпка от агресивната линия на поведение, възприета от четата на 39-имата, още миналата година, когато те атакуваха мирния преход... Този атентат е свързан с определена политическа линия, представители на която, за съжаление, се опитват да управляват България." Какви са аргументите Ви за това твърдения?

- Когато се формира групата на 39-имата, започна една системна атака на основните лозунги до този момент на тогавашната опозиция. Единият бе за мирния преход. Мирният преход бе обявен за лозунг на съглашатели, лозунг на комунистически агенти. Но тази атака си има предистория: Когато загубихме първите избори, възникна градът на истината и се разгърна движението за гражданска инициатива, една от основните тези беше: "Ние с избори комунистите не можем да свали,." Тези хора атакуваха дотогавашната политика на СДС и в атаката си нахлуха в СДС. През пролетта на 1991 г. таз идея за немирен преход стана доминираща в апарата на СДС. 39-те формулираха и изразиха тези настроения още в първия си документ, с който прокламираха излизането си от ВНС. По-късно в разправата си с организации, които не им се подчиняваха, те приложиха груби, агресивни методи, за да ги овладеят и разцепят. Последните примери са действията с Православната църква. Така че политическата агресивност  стана отличителна черта на 39-имата. Спомняте си как взеха синята бюлетина - с нередовно записване в книгата на ЦИК.

Атентатът на колата на "168 часа" ( не допускам да има организационна връзка, но идейната връзка е пределно ясна), даже да е извършен от провокатори, то те имитират определен тип поведение.

Разцеплението на партиите в СДС, действията на Христофор Събев, гръмването на колата на П.Блъсков, са еднопорядкови политически действия.

- В печата се появиха категорични прогнози, че бъдещото управление на България принадлежи на Демократичния център?!

- Такъв е логическият ход на развитие. БДЦ е демократичната алтернатива за България и това ще стане ясно най-късно след една година.

- А какви ще бъдат тогава взаимоотношенията ви с ДПС?

- Взаимоотношения на политически диалог в името на националните интереси. Вече трябва да е направено писмо-искане за осъществяване на официална среща между БДЦ и ръководството на ДПС. Контакти с отделни представители сме имали. Но съгласно новия статут на БДЦ ръководството му може и ще прояви по-голяма активност.

- Не секват обвиненията към Вас, в качеството Ви на шеф на Агенцията за чуждестранна помощ, за злоупотреби и финансови нарушения?

- Минаха три ревизии от три различни екипа на М-вото на финансите. Заключението и на трите ревизии е както пише по медицински изследвания б.о. - без особености.

- Коя е най-голямата Ви тревога?

- За бъдещето на България. Имам три основни страха. Първият - да не се превърнем във вилает на една съседна страна. Вторият - да не се превърнем в сметище на Европа. Мераклиите да набутат боклуците тук са много, като се почне от ядрените и се стигне до химическите и биологическите отпадъци. И третият ми страх е свързан с ликвидирането на българския чуждестранен пазар. Бяхме основен износител в бившия СССР, и цялата ни индустрия бе съобразен със стандартите и нуждите му... С разпадането на СССР се разпаднаха и икономическите връзки. У нас нахлуват мощни западни фирми и нашата индустрия остава без пазар. Правителството престъпно бездейства по този въпрос. Това, което се е произвеждало, и малкото, което сега се произвежда, остана без реализация. А производство без пазар е равно на катастрофа.

Въпросите зададе

Гинка ДИМИТРОВА

по време на гостуването на П. Симеонов в град Добрич

 

 

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.