Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

28 май 1992,  "Синьо време"

Петко Симеонов пред великотърновската общественост

ПО-ДОБРЕ  Е ДА СЕ СПРЕ ПРИВАТИЗАЦИЯТА, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА ОТ НЕЧЕСТНИ ХОРА. ОТ ЧУЖБИНА ЩЕ НИ КУПЯТ С ЕДИН ПОРТФЕЙЛ ПАРИ

 Приватизацията е разпределяне на баницата. От голямо значение е кои ще бъдат хората с нея и затова борбата за Министерството на икономиката и търговията е голяма. Ударът, нанесен срещу Димитър Луджев, е резултат от стремежите на определени хора към военно-промишления комплекс. Преди сме изнасяли оръжие за 300-400 млн. долара  за арабските страни. Американците искат да ни изместят от този пазар. съветниците на премиера, които са под американски  пагон, продават интересите на страната. Откакто Филип Димитров е министър-председател, не само че няма положителна промяна, но идвали по-лоши и некомпетентни хора от предишните.

СДС /д/ е партия по всички правила на партийното строителство. Има си ръководство, конференция. Тази партия сега е в процес на самоорганизиране. Не всичко в нея е черно. Има и светски хора,    но опасна е основната тенденция, която е черна. Основната цел на СДС /д/ е елиминиране на президента, поставяне под контрол икономиката на страната и  заграбване на националните богатства. Те трудно ще се разцепят вътрешно, защото интересите им са общи. Правителството ще падне може би в края на годината, под натиска на синдикатите.

Мина времето на движенията и еуфорията. СДС беше  необходим елемент от политическия пейзаж на страната. Сега алтернативата е в партиите.

В геополитически план се очертава, че сега България е в състояние на загубила нова световна война - трета  по ред. Има ново международно разпределение на влияния между победилите държави. На нас се гледа като на турски вилает, Турция пак желае да стъпи стабилно на Балканите. Юнал Лютфи с декларацията си каза точно, че политиката в страната сега зависи от тях. Унизително е да се привикват от ДПС министрите и ДПС да преценява дали ги харесва. България сега е бунището на Европа. Тук се загробват радиоактивни отпадъци, извършват се екологични престъпления.

Три часа режима на тока могат да бутнат правителството или двудневна транспортна стачка. Но проблемът сега е, че няма подготвена политическа сила да поеме властта.

Записал:  Васил Бенчев

 

28 май 1992, в. "Земя"

 

Оценки за мадридската среща

ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЕДИН ПОСТОЯНЕН ДИАЛОГ, И ВСЕ ПАК...

 ПЕТКО СИМЕОНОВ, председател на партия Либерали:

В една демократична страна политическите сили и политическите дейци независимо от своята идейна ориентация и партийна принадлежност трябва да поддържат контакти. Такива са необходими и между политиците, които поддържат противоположни иде. Демокрацията е един постоянен диалог. Даже да имаме различни виждания по въпроса - република или монархия, трябва да има диалог за най-удачната форма на управление. В срещата на президента със Симеон Втори не виждам нищо особено. Подобни срещи трябва да бъдат баналност в политическия живот. Как ще градим България, ако не разговаряме помежду си?

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.