Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

12 май 1992 г. - "Труд"

 

И на 50 години Петко Симеонов

ОСТАВА ОПТИМИСТ

 Ресторант "Мехикано"

Чувствам се като на петдесет. Станеш ли на толкова, все едно е на колко си вече. Но те нищо не са - човек е много силен все още, много може и много знае. Със здравето съм добре. Имам сериозни творчески планове.

Убеден съм, че в политиката ще надделее разумът.

Репортер Ирена Маринова

  

21 май 1992 г. - "24 часа"

 

И аз се чудя защо той /Стоян Ганев/, преди да измете министерството, не измете собствената си глава от комунистическите идеологии.

Петко Симеонов,

в  "Постфактум"

 

26 май 1992 г. Зора

Записа: Миглена ИВАНОВА

Рубрика: От репортерските касетофони

НАЦИОНАЛИЗМЪТ НЕ Е ШОВИНИЗЪМ

 Понятието национализъм у нас се употребява почти винаги с негативен нюанс, макар че нито е изяснявано, нито е дискутирано. "Зора" ще направи опит да съпостави мненията на български политици  по този въпрос, което може би ще внесе известна яснота в проблематиката.

В този брой поместваме нашия въпрос, отправен към г-н ПЕТКО СИМЕОНОВ, заедно с неговия отговор:

- Какво е отношението Ви към национализма и българските националисти?

- Аз съм националист. Имам не само съзнание за това, че съм българин, но и за българските национални интереси. Като човек, който се занимава с политика, се стремя да отстоявам тези интереси. В този смисъл аз съм националист и затова отношението ми към националистите е положително. Но ако разбираме под национализъм шовинизъм или някакъв расизъм, някакви форми на етноцентризъм, разбира се, че съм против това. Смятам, че България и българите са не по-малко достойни от който и да е европейски народ.

   

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.