Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

19 август 1991 г., в. "Поглед"

Нещо повече за

"ИНФАС" СЕ СПЪВА САМО В България

Петко Симеонов е знаел, че институтът фигурира в точка 36 А на предизборните планове на БСП. Директорът д-р Клаус Липелт е взел 300 000 долара от телевизията, защото се провалила рекламата

Петър ПЪДЕВ

 Германският институт "Инфас" преговаря отново да направи през следващите избори прогноза на резултатите и тя да бъде излъчена по телевизията минути след затваряне на изборните бюра. И сега в България се разделят мненията дали да участва "Инфас".

Миналата година Българската телевизия е платила на "Инфас" 300 000 долара и в момента комисия проверява точно как е бил направен този разход. Сега се появиха съобщения, че "Инфас" този път не искал пари и дори бил готов да си подари компютрите на телевизията, ако тя му излъчи прогнозите.

Как "Инфас" прави прогнозите? Наема анкетьори в страната. Определя някакъв брой избирателни бюра в различни райони. За България те са 255 и се предполага, че представят в умален вид цялата страна. Пред  тези бюра анкетьорите анонимно анкетират излизащите избиратели за кого са гласували.

Цифровите данни се съобщават от анкетьорите по телефона в изчислителния център на "Инфас", подават се в компютрите. След затваряне на бюрата главният компютър обобщава информацията и тя се излъчва като прогноза по телевизията в най-гледаното време, обикновено между 20-21 часа.

Националната телевизия продава емисията на световните тв компании и те я излъчват моментално сред първите новини. Най-големият проход идва от рекламите, които се вмъкват между отделните прогнози, защото емисията се следи от стотици милиони телевизионни зрители по света.

Договорът е бил сключен между Българската телевизия, от една страна, и "Инфас" и социологическия институт към Народното събрание, от друга. Институтът е поканил "Инфас" и е трябвало да осигури анкетьорите по места. Телевизията е трябвало само да излъчи данните. По същия начин "Инфас" действа в цял свят.

Миналата година не бяха допуснати анкетьори да събират данни и "Инфас" само обработи протоколите от 265-те бюра, което забави с 4-5 часа телевизионната емисия. В един през нощта много по-малко зрители остават пред екраните по света и се обезсмисля и рекламата, вмъквана между прогнозите.

"Инфас" се принуди да работи не п своя патентован светкавичен метод, а по протоколи - както "Сдружението за честни избори" на Кеворк Кеворкян. Според източник от телевизията "Инфас" е завършил по-рано изчисленията в нощта на 7 юни, но за излъчили първо прогнозите на г-н Кеворкян, за да няма разправии.

Една година по-късно ПЕТКО СИМЕОНОВ обобщава пред "Поглед" основните мотиви на опозицията срещи участието на "Инфас" в тогавашните изборни прогнози.

 

- "Инфас" предлагаше, след като започне в 7 часа сутринта гласуването, те да обявяват на всеки час как се движи прогнозният резултат. Представяте ли си на този колеблив българин да му съобщават всеки час как комунистите водят. А аз бях сигурен, че поне в първите часове БСП ще има рязко дръпване.

 

Директорът на "Инфас" д-р КЛАУС ЛИПЕЛТ е телефонен разговор с "Поглед":

- "Инфас" винаги предлага анонимна анкета в изборния ден и публикуване на резултата едва след затваряне на всички изборни бюра. Не мога да си представя как анкета , проведена само с хора, които вече са гласували, ще повлияе върху резултатите.

Това се прави във всички западни демокрации. Подобен екстрапол се базира върху следното: гласоподавателите просто депозират в едно независимо място своето изборно действие, за да може, ако възникне съмнение - примерно, че служебната апаратура не брои вярно бюлетините, - то да се потвърди или опровергае. В същност от подобни проучвания не би трябвало да имат интерес правителствата, а опозициите навсякъде се борят да се извършват независими анкети.

 П.С.: Дори само разпитването пред изборните бюра стига. Това също е и един психологически момент. Сега вече би могло да се помисли за "Инфас". Но за миналите избори имахме западни изследвания на други институти как влия и какво отклонение предизвиква върху изборния резултат участието на "Инфас". Данните бяха от американски или английски институт, струва ми се "Галъп".

Аз нямаше да се оправя тогава с "Инфас", ако не получихме подкрепата на международните наблюдатели. Тогава те казваха: "Най-после в една страна да успеят да се преборят с този институт".

 Кл.Л.: "Инфас" все пак участва миналата година в прогнозите. Изчисленията ни излязоха и резултатите го потвърдиха. Досега не съм среща нито един чуждестранен наблюдател, който да е изразявал съмнение в "Инфас".

 П.С.: Преди изборния ден отидохме в НДК при телефонистките, които щяха да приемат резултатите от анкетьорите: една пълна зала в НДК насядали около стотина жени. Казах, че искам списъка на телефонистките. Беше голяма дандания. Накрая го дадоха. И се оказа, че с изключение на 2 студентки всички останали са телефонистки на ЦК. Извинявайте, само това даже да беше, нямаше да приема тия анкети.

 Кл.Л.: Аз изхождам от положението, че и в България съществува тайна на телефонните разговори. И впрочем защо трябва "Инфас" да носи тук отговорност.

 "ПОГЛЕД": Тогава всъщност чрез телевизията правителството е платило на "Инфас"

 П.С.: Да. "Инфас" тогава влизаше в изборните планове на БСП. Сега може аз да съм в някакво дълбоко заблуждение, може да е ставало дума за друго. Тогава много неща се случваха. Всеки ден ставаха по десетина неща, които си заслужаваше да се помнят. Но планът на БСП, наред много дейности, които те трябваше да се извършат за осигуряване на изборната си победа, включваше и този момент: "Инфас" беше точка 36 А от този план.

 "ПОГЛЕД":  Защо сега може вече да се мисли за "Инфас"? Защото имаме друго правителство ли? 

П.С.: Защото народът вече разбра, че нищо не става, като си гласувал за еди-кого си. Пак страхът е основен мотив, но това вече не е страх от самото пускане на бюлетината. Сега страхът е при вземането на решението за кого да гласуваш.

 "ПОГЛЕД": За какво точно "Инфас" получи 300 хиляди от телевизията?

 Кл.Л.: Тогава "Инфас" направи 300 хиляди долара доходи в България, а телевизията гарантира предварително, че ще има възможност да е излъчат емисиите с прогнозите и рекламите. В другите страни винаги е било възможно да се привлече реклама, но у вас не се получи, защото до последния момент не бе сигурно дали ще позволят на "Инфас" да работи, а после - дали ще ни разрешат да излъчим прогнозите. Когато има несигурен климат и не съществуват гаранции, че предаването ще се състои, хората не влагат пари за реклама.

 "ПОГЛЕД": Вярно ли е, че сега "Инфас" не иска пари и дори предлага да си подари компютрите на телевизията?

 Кл.Л.: Сега отново предлагаме същата схема. Ако политическият климат бъде стабилен, рекламодателите от чужбина ще направят заявки и ще може да се постигне печалба и за "Инфас", и за телевизията. Не съм предлагал да подаряваме апаратурата. Нали работим с нея. После ще ни трябва за изборите в Полша.

 

27 август 1991 г., в. "Демокрация"

 

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: ОЧАКВАМ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

 Очаквам в близко бъдеще БСП да се разпадне и постепенно да се стопи в историческото небитие. Стигат й сто години.

Този извод направи Петко Симеонов във връзка с решението на Михаил Горбачов за оставка от поста генерален секретар на ЦК на КПСС и разпускане на комунистическата партия.

Оставката на Михаил Горбачов е решителна стъпка с исторически последици. Тя го извисява като политик от голяма класа, изтъкна г-н Симеонов и добави, че с разпускането на КПСС по същество се слага краят на партията, която създаде тоталитаризма в днешно време.

 

  

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.