Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

8 октомври 1991 г., в. "Демокрация'91"

В МИР И СИГУРНОСТ ДА ГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ

 ПЕТКО Симеонов

 Петко Симеонов е кандидат на философските науки, старши научен сътрудник в Института по социология, автор на две книги - социологическа монография "Индивидуалната дейност" през 1982 г. и романа "Две стъпала до покрива" през 1987 г. Един от създателите на СДС-либерали. Чувството му за хумор му помага да оцелее. Председател е на Федерацията на клубовете за демокрация. Директор е  на Агенцията за чуждестранна помощ. Женен е, има четири дъщери.

 - Обвиняван сте, че сте си отишли от СДС точно когато е трябвало да се свали комунизмът?

- Аз не съм се махнал от СДС, въпреки че имах желание да се махна. В СДС ние се разделихме по един много нецивилизован начин. Съпругата започва да чупи чинии, да отваря прозореца и да вика: "Помощ, бият ме", без изобщо някой да я закача. При това положение повече при нея не можеше да се остава. Съпругата трябваше да бъде напусната. последният разговор между тях беше следният: съпругът иска да обясни защо е подписал Конституцията, съпругата пищи, ръкопляска и тропа с крака. При това положение ние не можехме нищо друго да направим, освен да си вземем личните дрехи, самобръсначката, куфарчето с бележника и няколко писма и да кажем: "Чао, приятели! Ние сме хора либерали, и нямаме нищо общо с вас."

- Корнаджев иска да блокира средствата на СДС?

- Ами, в крайна сметка, на развод като на развод.

- Какъв смисъл влагате в понятието "либерализъм"?

- Във всяка страна в Европа и в останалите развити страни либерализмът има различен смисъл. Едно е да си либерал в страна като Англия, друго е да се либерал в страна като България, където още има адресна регистрация. Не можеш да работиш това, което искаш. В България няма свободен труд. Либерализмът накратко значи две неща: първо - свобода на човека в свободното му време. Второ - свободата на човека в работното му време. личният ми лозунг в кампанията е: "В мир и сигурност да отгледаме децата си."

- Може ли да има либерализъм в България "две години след социализма"?

- Сега България трябва да извърши много важно нещо - да смени системата. Трябва да се смени обществото, да се смени структурата му. Социалната структура се изменя невероятно сложно. Трябва да мине време, трябва да минат години, трябва да се сменят хората. 90 процента от тях се чувстват излъгани. Един се чувства виновен за открадната бурма, друг взел от завода бормашината да си направи дупка в стената. Трети изнесъл торба цимент. Те всички, когато чуят "съдене на виновниците", си казват: "Ей сега ще дойдат за торбата цимент..." Оставете ги да си живеят. Ние в момента не сменяме хора. Ние сменяме правилата на играта. И затова аз много уважавам нашия лозунг: "Ти имаш право!". Тоя народ, не друг, няма да внесем народ от никъде. Този народ, тези хора трябва да изградят демокрацията в България. Не е вярно, че оня, дето през цялото време е живял като червей и сега се прави на страдалец, ще успее. Вярно, че е страдалец, но той не е борец срещу системата. Той е стоял като наказан ученик. Ние искаме да градим демокрация, която е валидна за всички, включително и за партийния им секретар, щом не е нарушавал законите на страната. Снежана Ботушарова е била партиен секретар, включително и за нея.

- Как да се извърши преходът към демокрацията?

- България първо трябва да извърши по еволюционен път прехода от тоталитаризъм към демокрация и единствено еволюцията дава трайни плодове в общественото развитие, а революцията винаги връща на изходната точка. Второ, смятам, че всичко това трябва да стане по мирен начин начин и съвсем не мисля, че това са празни приказки. Защото ако ние извършим прехода по еволюционен път и мирно, България ще стане цивилизована страна. Ако го извършим чрез разни ексцесии, ще си останем балканска държава, тъмна балканска сила.

Третото важно нещо е, че в този процес, който се извършва в момента, всеки българин има правото да участвува, независимо от партийната му принадлежност.

И четвърто, което някои слагат на първо място - ако някой е нарушил закона, да бъде съден. Същото се отнася и за организациите. Всичко останало е дивотия, политическа дивотия и варваризъм. И връщане към методите на 17-та година.

- Агенцията за чуждестранна помощ ли ви отнема най-голямата част от времето?

- Мисля, че мога да се занимавам с делова и организационна работа, но не това е нещото, което ме привлича. Що се отнася до агенцията, работата не е само до свободен избор. Аз имам пълното съзнание за това къде отивам и за какво се хващам. Хващам се за ужасно неблагодарна работа. Писаха, писаха за Агенцията, а след ревизията се оказа, че дебитът е с пет стотинки повече. През агенцията са минали стоки (платените стоки са тези, които са били продавани на социални цени) на стойност над 550 милиона лева. От тях 150 милиона са постъпили вече, а другите са в търговски оборот, те трябва да дойдат при нас. Още два пъти по толкова са отишли като дарения, те не са остойностени, даже по социални цени. И какво се получава накрая, изляха помия върху Петко.

- С какво се занимавате извън политиката?

- Завърших втория си роман, когато започнаха събитията около "Екофорума", и оттогава все търся време да го... довърша. Довършването се състоеше в допрочитане на книгата - успях да я прочета преди около месец. Намерих няколко кандидат-спонсори и се надявам до края на годината или до началото на следващата да излезе. Заглавието на романа е "Света Петка Българска", на съвременна тема. Пиша и трета книга. Ще я довърша след изборите.

 

 

 

  

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.