Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

29 юли 1991 г., в. "Поглед"

ПЕТКО ПЛЕТЕ ПОБЕДА

СДС - ЛИБЕРАЛИ СЕ НАДЯВАТ С 10 ПРОЦЕНТА ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ФОРМИРАТ

ДОБРОТО УСМИХНАТО ЛИЦЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

ПЕТКО СИМЕОНОВ заяви в редакцията на "ПОГЛЕД", че няма да се откаже от идеята дори да остане само с няколко десетки привърженици, и отрече възможността властта в страната да бъде взета по насилствен начин

 - Вашата прогноза за изборите?

- Във всеки случай БСП ще загуби.

- А кой ще спечели?

- Ами ще спечелят некомунистическите партии и организации - те ще имат мнозинство.

- 51 на сто ще има ли някой?

- Не, никой. Бъдещият парламент може да се окаже много по-нестабилен от сегашния. Аз смятам, че БСП във всички случаи ще постигне 30-35 %, въпреки че те са си поставили за цел над 50. Гласовете за СДС също ще бъдат някъде толкова и останалите ще се разпределят на БЗНС, твърдите 6 на сто на ДПС и, да кажем, още 5 на сто ще получат други. И монархисти ще има в парламента. Но основното, към което като че ли някои сега се стремят, това не процентите, а дестабилизацията.

- С какво насилственото сваляне на Луканов миналата година промени естествения ход на нещата?

- Така, както го мислехме, Луканов буквално трябваше да рухне някъде през февруари. Това означаваше основание да искаме веднага нови избори. В новите избори ние влизахме с летящ старт под девиза "Те не могат да управляват". Това означаваше избори през март или април, СДС тогава можеше да се бори за 60 %. Но очевидно, че СДС при старата си структура като коалиция и като движение, лишен от дисидентски корени, не бе в състояние да следва един траен, продължителен във времето замисъл или план. Повече от нещата си остават в рамките на краткосрочното и средносрочното планиране.

- Не беше ли съзнателно загубена тази битка?

- Това е въпрос, който заслужава да бъде обсъден.

- И кой има пръст в това?

- Достатъчно е човек да седне да чете протоколите на Народното събрание и ще види. Там за пръв път се издигнаха лозунгите за оставката на Луканов. След това искането се пренесе на закритите политически съвещания, след това на политическия консултативен съвет.

- Мнението ви за сегашното правителство? Проблемите в парламента, не отклониха ли доста вниманието от него?

- Аз много високо ценя нашите хора в правителството. Но те допускат поне две грешки. Първата грешка е недостатъчната връзка със средствата за масова информация. Те не излязоха пред народа да кажат какво са заварили. Примерно: "В Министерството на финансите намерихме два умрели плъха, една отворена каса и еди-какво си"... Трябва и сега редовно да излизат, а не просто да се правят брифинги, на които техните говорители да обясняват за заседания, разисквания и т.н. А те смятат, че това не е тяхна работа, че по този начин ще излезе, че се оправдават. Как ще се оправдават? Това е естествения контакт на правителството с народа. Трябва да се обясни и това, че няма програма на БСП, няма програма на СДС. Има програма на Международния валутен фонд, на Световната банка за преминаване от централизирано към пазарно стопанство - тази програма трябва да бъде изпълнявана и правителството може да лавира само в определени рамки. Каквото и правителство да дойде в България, то трябва да изпълнява тази програма.

Втората грешка е липсата на достатъчен контакт на министрите от СДС със структурите на опозицията. На много места тази връзка се загуби и останаха само заявленията "Ние подкрепяме правителството", които са от рода на "Папата е непогрешим".

- Само за папа не говорете...

- Да, в тази сграда... Ставаше дума, че влизането ни в правителството показа слабите места на СДС - това, че фронтът е много тънък, няма тил, дълбочина.

- Колко процента от тези, които подкрепят СДС, ще застанат зад либералите?

- Около десетина процента от целия електорат. В СДС-либерали сме клубовете за демокрация, зелените, част от Демократическата, част от Радикалната партия и Конституционен форум. Евентуално ще има групи свободни интелектуалци, неангажирани личности, които ще се присъединят.

- А ако се направи изборен съюз между либералите и социалдемократите? Няма ли да бъдете по-силни?

- Много сме различни... Не изключвам и такъв вариант, но това в никакъв случай няма да бъде съюз само между СДС-либерали и социалдемократи. Това ще бъде много по-широка коалиция.

- А ако в последния момент се окаже, че не можете да излезете на изборите?

- Да, това е възможно. Възможно е да бъдем просто елиминирани. Но аз казах на няколко души, на нашата конференция също го казах - на 3 ноември 1988 г., в 65-а аудитория на Софийския университет, ние, 84 души, направихме Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Аз не се страхувам и сега да остана с 80 души и да работя за принципите на демокрацията.

Трябва да ви призная, че съм много разтревожен от обстановката у нас. На едно събрание в страната казах, че трябва да придадем на опозицията лице, което наистина да й отговаря - доброто усмихнато лице на новата политическа сила, която дава шанс на всеки в тази страна да успява. На излизане един човек ми казва: "Това за добрата и усмихната политическа сила - такива са комунистите. Ние сме зли!"

- Възможно ли е преди изборите някой да вземе по насилствен път властта?

- Да се смята, че по насилствен начин може да се вземе властта в България, е лудост. Може да има обаче отделни групи, които да са заинтересовани от дестабилизиране на обстановката. И действията на някои хора създават точно такова впечатление. Безредици могат да се създадат. Оттам да се създаде една вътрешна нестабилност, правителството да се окаже в състояние да не може да управлява, да трябва да се вземат някакви по-крупни мерки. Които веднага ще доведат до рязко популяризиране... И тези, които упражняват тези мерки, след един месец вече няма да могат да управляват. Значи единственият начин ние да изградим демократично общество е да стигнем до него по строго демократични начини. Това е пътят на еволюцията. Пътят на еволюцията създава трайни плодове в едно общество. Пътят на революцията създава химери и нищо друго.

 

 

 

 

 
 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.