Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

24.02.1993 г., в. "24 часа"

 

ПЕТКО Симеонов: "ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ Е НЕ ПРОСТО ПРОПРЕЗИДЕНТСКА, А ПРОЖЕЛЕВИСТКА"

Зад нас няма икономическа групировка

  

- Г-н- Симеонов, защо напуснахте БДЦ?

- БДЦ изигра важна роля по време на ожесточеното политическо противопоставяне след изборите на 13 октомври. работеше за смекчаване на конфронтацията и в значителна степен успя. Но концепцията й остаря и не дава възможност на всички партии от политическия център да действат заедно, БДЦ не съдържа тази формула.

- Изненадващо ли беше за вас решението на Националния политически съвет в Кърджали?

- Настоявах да не напускаме БДЦ, а да подпишем ново, политическо споразумение. То още не е готово, въпреки че беше обсъждано близо две седмици. Така че сега се подчинявам на решението на Националния съвет. То не ме изненада, защото обиколих страната, за да разбера какво мислят клубовете. А те са категорични. Щом като социалдемократите, другите от центъра, Бизнеспартията и тези, които сега се оформят в парламента като център, не желаят да бъдат в БДЦ, най-добре е той да се разпусне.

- БДЦ реагира остро и нарече напускането грешка, която разединява центристките сили.

- Досега не съм подписвал никакво писмо до БДЦ, с което да ги информираме за решението си, така че съм изненадан от декларацията им.

- Запазихте ли диалога с хората, партиите и организациите от БДЦ?

- Разбира се. И с БСДП, и със Зелената партия, въпреки че те напуснаха БДЦ отдавна.

- Напускането не е ли реверанс към БСДП и "зелените", които имаха личностни резерви към Гайтанджиев и Аврамов?

- Това е нещо, за което те трябва да бъдат питани. Не, няма такова нещо.

- Докъде стигнаха контактите ви с Луджев и АСП?

- Имаме контакти. Не искам да кажа нищо по-определено от това. Онзи ден Луджев ме е чакал 45 минути за среща. Аз обаче закъснях. В сряда ще се свържем по телефона, за да уговорим нова среща на четири очи.

- Вие заедно с ДПС и БСДП сте инициатори за консултативен съвет за подкрепа на правителството.

- Има решение на съвета на партията да участвуваме в консултации около създаването му с всички политически сили, които подкрепят правителството - парламентарни и извънпарламентарни. Не са фиксирани организации. Преди да кажем "да" или "не" на участието си в консултативен съвет, трябва да свикаме нов национален съвет.

- Това ще ви отдалечи ли от БЗНС, които са явно против правителството?

- Ние формираме отношения към правителството независимо от мнението на останалите политически сили. Засега намеренията на кабинета са добри, макар съставът му да не е равностоен. При сегашната обстановка правителството на Беров е проява на мъжество.

- Защо се обявихте за пропрезидентска партия?

- Президентът е либерал. Ние сме партия Либерали и заставаме зад неговите действия. По точно казано ние сме прожелевистка партия. Само, че между нас и Желев няма никаква връзка. Ние го подкрепяме само, защото е либерал. Разговаряхме с него за влизането ни в Либералния интернационал. Аз съм убеден, че той като индивидуален член на интернационала ще ни подкрепи в кандидатурата ни. Процедурата е много сложна и дълга, трябва да бъдем първо гости, след това наблюдатели. засега наблюдатели са радикалдемократите. Само че те не са никакви либерали, след като законът "Панев" е дело на радикалдемократ.

- Кои партии стоят най-близо до вас?

- Като идеи близко до нас са част от "мравките", в известен смисъл Б-12 и Центърът за нова политика. Но в известен смисъл - така, както и АСП.  Като политически действия най-близко до нас са БЗНС и БСДП. А като политическа практика - българската бизнеспартия.

- Често вадите информация за секретните служби, откъде я получавате?

- За това трябва да питате говорителката ни Светлана Шаренкова. Не зная откъде ги намира тия неща. Аз питам само "вярно ли е", тя казва "да", показва ми документи и толкова.

- Как се финансира партията?

- По начина, по който се финансира СДС, както се финансират и останалите партии. Не искам точно да кажа как. Така както предвижда Законът за партиите, въпреки че е крайно несъвършен в това отношение.

- Готови ли сте финансово за предизборна кампания?

- Някъде да ги държим на скрито и като дойде кампания да ги извадим - нямаме такива пари. Но сме убедени, че за кампания ще намерим. Още повече, че няма да участваме сами в избори, а в коалиция, особено ако изборите са скоро. Идеята на Стефан Николов за либерално-консервативен блок много ни допадна.

- Не е ли необичайна тази комбинация?

- Не. У нас се допуска една традиционна грешка. Непрекъснато се говори за социална база на партията. Коя база, коя прослойка е социалната база на партията. Вярно е, че има оформени вече прослойки с икономически интереси. Тези интереси очевидно се нуждаят от някаква политическа защита. но освен формирани социални слоеве в обществото има и идейно разделение, което не е в пряка връзка с икономическото положение на човека. На него може най-много да му допада картината на обществото, която рисуват либералите, а той самият по икономическото си положение да бъде наемен работник или крупен бизнесмен. Наемният работник е по-естествено да потърси социалдемократите, а пък крупният бизнесмен да го влекат консервативните партии и течения.

- Стои ли зад вас икономическа групировка?

- Това е опасно. Тогава бихме стигнали до разсъжденията на Филип Димитров, който търсеше мафията навсякъде. Според него мафия бяха всички групировки, които не бяха негови. В такова разсъждение има голяма доза искреност, която е свързана с непринуденост в мисленето, нали? А иначе... има много хора, които се занимават с бизнес и които виждат в нас изразител на техните интереси. Те дават не само на нас, а на всички. Вижте, въпросът не е за парите, а за жеста. Чувал съм, че в САЩ понякога един и същи бизнесмен дава пари и на републиканци, и на демократи. поравно. Защото без това животът няма да върви: Без политика няма бизнес, без бизнес няма политика.

- С какво друго се занимавате освен с политика?

- Пиша. Пиша две неща. Едното е документална книга за създаването на СДС, за онова, в което съм участвувал и съм бил свидетел през последните години. Мисля, че няма да бъде само една книга, а няколко. ще обхвана период доста по-назад от 10 ноември. Има неща, които изобщо не са изнесени още през 80-те години. Другото нещо е един роман. Първата ми документална книга би трябвало да излезе до края на годината, а романът - когато стане. Там няма срок.

Георги Кадиев

 

 

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.