Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

12 юни 1993 г., в. "Денят"

 

ГЛАДНИ СТАЧКИ И ШЕСТВИЯ СА ДЕЙСТВИЯ НА ОТЧАЯНИ ХОРА

 Твърди Петко Симеонов, лидер на Българска партия ЛИБЕРАЛИ, според когото СДС затъва още повече

 Интервюто взе ЦВЕТА ТОМОВА

 

Гладната стачка е едно много крайно средство, към което се прибягва при достатъчно основания, след като са изчерпани всички други възможности.

Към гладна стачка прибягват обикновено хора, лишени от каквито и да са други начини на действие. Гладната стачка на Едвин Сугарев много ми напомня на гладната стачка на Василий Лоханкин от "Златният телец": той гладува, защото Варвара го напуска.

Мисля, че това, че Желев е напуснал СДС, не може да бъде сериозна причина Сугарев да гладува.

 

- Г-н Симеонов, в началото на пътя към демокрация бяхте заедно  и с Желю Желев, а по-късно и с Едвин Сугарев. Кога всъщност започна отчуждаването между Вас и г-н Сугарев?

 

- Вярно е, че когато се сформира СДС, Едвин Сугарев като член на "Екогласност" беше участник в нашата коалиция, но с него, доколкото ми е известно, никой от тогавашния Координационен съвет не е бил в близки отношения.  Става дума за 1989-1990 г. Едвин Сугарев отказа да сътрудничи на в."Демокрация", когато започна да излиза. Той искаше да продължи да си издава своето списание - самиздатското, което беше започнал да издава преди 10 ноември. Смяташе, че поезията е неговото амплоа.Когато беше издигната неговата кандидатура за депутат във Великото народно събрание, той избяга и се скри няколко дни. Беше издирван от хората от "Екогласност", за да даде съгласието си. Никога не съм бил близък с г-н Сугарев. Той започна персонална атака срещу мен след конференцията на 19 май 1991 г., когато аз и други хора от тогавашния Координационен съвет се опитахме да спрем тази вълна на "39-ащина", която после завладя СДС. Тогава Сугарев започна персонално да ме атакува. Аз не съм се занимавал и не смятам да се занимавам с него.

 

- През 1990 г. Вие участвахте много активно в изборите от страна на СДС. Има ли нещо вярно в твърденията на Е.Сугарев, че всъщност синята коалиция ги е спечелила? Бихте ли го опровергали с факти?

 

- Това е налудничаво твърдение, че СДС бил спечелил изборите през 1990 г., защото изборите бяха контролирани от Българското сдружение "За честни избори", където извадките бяха подготвени от американски специалисти по успоредно преброяване и техните резултати от това бяха в рамките на статистическата грешка на обявените от ЦИК резултати. Когато една група от любители математици се опитваше да твърди, че СДС е спечелил изборите и очакваше различни табла в сградата на "Раковска" 134, си спомням как една вечер дойдоха при нас чуждите специалисти и ме запитаха дали вярвам на тези табла.  Отговорих отрицателно, казах, че ги свалям, но не мога да надделея над тези хора да си гледат цифрите, защото много им харесват така. Чужденците казаха да не се лъжем с такива сметки. Изборите бяха спечелени тогава от апарата на БСП, бяха спечелени от тях, защото в избирателната кампания на БСП участваха всички специалисти, с които разполагаше тогава Социалистическата партия.За съжаление не ми е известно вън от своя избирателен район г-н Едвин Сугарев да е дал принос тогава за изборите. Разбира се, не помня всичко.

 

- В отвореното писмо на гладуващия депутат отново се повдига въпросът за Агенцията за чуждестранна помощ от времето, когато Вие я оглавявахте. Отново се хвърля сянка върху Вашето име. Бихте ли коментирали тази част от писмото?

 

- Когато се появи първата публикация на г-н Сугарев, аз казах, че оставям бог да се занимава с него. След последната му публикация смятам, че ориентацията ми към инстанцията, под чието ведомство се намира той, е била правилна. Наистина само бог може да се занимава с този човек. Нека тези "неизяснени неща" да ги предложат в съда, нека да се занимае съдът с тях, да ги дадат в прокуратурата, щом са установили нещо. "Трънки" са установили.

 

- Смятате ли, че гладната стачка по принцип е цивилизован и морален начин за постигане на политически цели?

 

- Не може да се говори по принцип. Трябва да се изхожда  от конкретната политическа, историческа ситуация.  Гладна стачка е правил Махатма Ганди  по времето, когато Индия  се е борила за своята независимост, и неговите гладни стачки са имали огромен ефект. Гладна стачка е едно много крайно средство, към което се прибягва при достатъчно основания, след като са изчерпани всички други възможности. Към гладна стачка обикновено прибягват хора, които са лишени от каквито и да са други начини за действие. Гладната стачка на Едвин Сугарев много ми напомня на гладната стачка на Лоханкин от "Златния телец". Той гладува защото Варвара го напуска. Мисля, че това, че Желев е напуснал СДС, не може да бъде сериозна причина за Сугарев да гладува.

 

- Докога Българска партия ЛИБЕРАЛИ ще бъде самостоятелна политическа сила? Очаква ли се в скоро време да бъде създаден Либерално-консервативният съюз, в който се знае, че ще участвате? Мислите ли, че това образование най-добре ще отговаря на политическите Ви пристрастия  и цели? Дали и НСД ще се присъедини към този съюз, имайки предвид контактите ви с тях?

 

- Нашата партия смята да води самостоятелен политически живот, независимо от това, в какви съюзи влиза. Ние се борим, да отстоим своята идентичност като либерална партия. Съюзите, в които ще влизаме, ще бъдат на основата на някакви компромиси, които правим  с взаимни отстъпки, не на основата на загуба на идентичност. Либерално-консервативният съюз е един много добър замисъл, една много добра идея на партия "Нова България", към която ние се присъединяваме.Бихме се радвали, ако към един такъв съюз  участва и НСД. Много е трудно да се прогнозира какво ще стане по-нататък. Предполагам, че някъде до края на юни нещата вече ще бъдат изяснени.

 

- Имате ли време да пишете?

 

- Много рядко намирам време за писане. Опитвам се да пиша и да чета, разбира се.

 

- Смятате ли, че обществото "ще се взриви" при шествието, организирано от НКС на СДС?

 

- Обществото няма да се взриви. Обществото е нещо много устойчиво, то е една силно инерционна система и не може да бъде променено с едно шествие, с една стачка или с една революция. Развитието на обществото може да бъде затормозено от подобен род действия. Целта е да се нагнети напрежение и да се всее страх всред хората. По този начин СДС се надява да вземе политически аванс , но заедно с това, както гладната стачка и шествието, така и всички мероприятия по тази акция са планирани с пълното съзнание за отчаяната ситуация, в която се намира СДС.  Това са действия на отчаяни хора. Няма измъкване. СДС няма да се измъкне. Те не могат да разберат, че затъват още повече.

  

 

 

 

    

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.