Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

20 декември 1992 г., Игнажден

 

Обединителен конгрес на Либерални партии

 Пресбюлетин 2

 Извадки от уводното слово на г-н Петко Симеонов, председател на партия Либерали

 

Както добре знаете нашия лозунг, лозунгът на либералите е свобода!

Човекът се ражда свободен, но тоталитарната традиция, семейството, държавата и обществото могат да го направят роб. Както искате го наречете роба - службогонец, нагаждач, мижитурка - няма значение. В съвременните измерения на робската психика са доста пъстри. Опитът от последния половин век е поучителен , а последните месеци ни дават фрапантни примери на малодушие и безхарактерност.

Днес в България, на нас либералите е даден уникалния шанс да работим за разрушаването на традицията на преклонената главица.

Г-н Симеонов продължи с думите, че с "с комунизма ще бъде свършено, когато хората разберат, че са свободни и следователно отговорни. И това разбиране трябва да бъде осигурено със закони, съответна социална структура и целенасочена дейност на изпълнителната власт. Нужен е търпелив, упорит политически труд. С такъв труд се заема обединената либерална партия.

Председателят на партия ЛИБЕРАЛИ заяви: "настояваме за диалог и спазване на законите.

Ние, ЛИБЕРАЛИТЕ, сме против напъните декомунизацията да се извършва като се заменят чиновници със сини и по този начин се възпроизвежда номенклатурната класа и се запазват тоталитарните структури. Това е комунизъм без комунисти."

Г-н Симеонов подчерта, че ЛИБЕРАЛИТЕ са за стабилни институции - Президент, Парламент, Правителство, като това правителство да бъде постигнато чрез законодателна бариера пред управляващата партия да чорбаджийства в държавните структури.

Г-н Симеонов припомни, че една от първите идеи на слабоватото българско дисидентство и по-късно на организиращата се опозиция е била никога в България да не се допуска една партия или котерия да вземат цялата власт. Той заяви, че ЛИБЕРАЛИТЕ са верни на тази идея. В този смисъл г-н Симеонов каза, че "подкрепяме опита на сините мравки да се освободят от опеката на новото политбюро." Той подчерта, че свободата на човека и либералната държава се постига стъпка по стъпка.

Председателят на партия ЛИБЕРАЛИ заяви, че "ние ратуваме за по-нататъшно формиране на гражданското общество. Готови сме да подкрепим свободата на хора и организации, чиито убеждения не споделяме. Достатъчно е те да спазват законите и Конституцията. ЛИБЕРАЛИТЕ последователно отстояват неприкосновеността на личността".

Г-н Симеонов в своето уводно слово заяви, че цяла Източна Европа, след безвъзвратното рухване на комунизма се променя и България като малка страна само в съгласувани действия с новите демократични власти, управляващи  бившите ни съюзници, може успешно да защити националните си интереси. "Проблемите на България са проблеми на България. Проблемите на бившите социалистически страни са световни проблеми."

Г-н Симеонов подчерта, че светът навлиза в нова епоха, която няма нищо общо с противопоставянето комунизъм - антикомунизъм. Според него "изпуснем ли години, изоставаме с векове. Бъдещите поколения няма да ни простят, че сме се занимавали с политическа истерия."

Г-н Симеонов заяви, че "събрали сме се, защото вярваме в човека. Нашата вяра ни организира и структурира в партия."

Петко Симеонов каза, че "политика, която търси изход от кризата в "мъдри" решения на партийни и държавни ръководства, не е в състояние да гарантира бъдещето. Демократичното общество може да се изгради само от свободния човек. Ние, ЛИБЕРАЛИТЕ сме за политика, която поставя човека, който и да е той, в центъра на държавата, стопанския живот и обществото, като му се предостави възможно най-голяма свобода. Ние искаме да свалим червените, а сега сини партийни вериги, които връзват ума, ръцете и краката на българина. Ние водим борба срещу новото срастване на структурите на държавата със структурите на управляващите партии. Такова срастване превръща комунизма от червен в син.

В заключение г-н Симеонов цитира все още неогласеното социологическо изследване на ГАЛЪП, проведено тези дни, според което 68 % от българите са убедени, че двуполюсния червено-син модел забавя излизането от кризата, в която се намира страната. 54 % от българите смятат, че е необходим политически център, а 38 % - че на България е нужна силна либерална формация. "Когато 38 % от българите разбират, че има нужда от нас, не можем да стоим със скръстени ръце" - завърши той.

 

28 декември 1992 г., в. "Земя"

 

ПАРЛАМЕНТЪТ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ

 Петко Симеонов, председател на БДЦ и на Българска партия Либерали

 Професор Любен Беров е едно попадение за ДПС. Имам личностни впечатления от него - той е целенасочен, трудолюбив човек, контактен и диалогичен. В състояние е да ръководи правителство и не се съмнявам, че ще успее да го състави. Въпросът е дали то ще получи парламентарна подкрепа. И тук се изправяме пред парадокс - националните интереси изискват проф. Беров да успее, а партийните интереси на двете големи групи - на СДС и БСП - изискват той да не успее. Партизанлъкът нерядко взима връх и ако кабинетът не мине, това ще покаже, че сините и червените не са способни да се справят с ангажиментите си към избирателите. Особено това се отнася до СДС.

Кандидат-премиерът е много добре подготвен икономист, османист и аграрник. Сред икономистите са известни знанията и привързаността му към пазарната икономика. малко хора познават като него развитието на селското стопанство, и то на макроравнище. Ясен му е целият селскостопански цикъл и механизмите на цените в отрасъла у нас и в чужбина. подготовката му като аграрник е от голямо значение. Впечатленията ми за задълбочените му познания са и за другите области на икономиката.

 

 

     

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.