Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

16-17 декември 1992 г. "Вечерни новини"

 

"Нашите атове ще измъкнат каруцата от калта" се надвикват политиците и водят най-обикновени кранти

 

 С председателят на партия "Либерали" Петко Симеонов разговаря Венета Виделова

 

В неделя е обединителния конгрес на партиите "Либерали" (Петко Симеонов), "Национална демокрация" (Димитър Арнаудов) и "Консервативен сговор" (проф. Чавдаров, поради замразен членство на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Николай Генчев). Напълно в съответствие със статута на БДЦ, който поощрява интеграционните процеси, четирите либерални партии ще търсят принципите на взаимодействие помежду си в рамките на решенията на националните си съвещания от събота.

- Предприемаш нови действия, значи твърдо оставаш в политиката. как виждаш бъдещето си като политик?

- Дълбоко противни са ми взаимоотношенията в политическия елит. като надлъгване на цигани на пазар са; Всеки води някакъв дръглив кон и се надвиква какъв ат е крантата му. В резултат на това надлъгване се строят съюзи, обединения и продължава голямото надлъгване - как точно нашите атове ще измъкнат каруцата от калта. Не казвам нищо лошо за циганите, циганията в политиката е отблъскваща. Но в крайна сметка няма само цигани да стоят на пазара.

- И поради това вие правите обединителен конгрес.

- В България има над 100 партии. Десетина са именуват като либерални. Естествено е да потърсят по-тясно взаимодействие. Едни от стълбовете на демократичното устройство на обществото са демократично устроените партии. Не може да се очаква демократичния процес да върви, ако не бъдат създадени партии с ясни идеологии и защитаващи интересите на определени групи. Партийната раздробеност не прави многопартийната демокрация, а отваря вратата на възпроизводство на еднопартийната система. У нас е така - от СДС казват, че са единствени, а БСП в момента няма историческата легитимност да извърши реформата.

- И поради това правите опит да се обедините с други либерални партии, а ти оставаш в политиката с отвращение.

- Отвращението е от стила, от равнището на мислене, обусловено от лични и групови интереси. За национални не става и дума! Имам надежда в младите хора, в тези, които идват сега в политиката. Например създателите на първото независимо студентско дружество - Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски, Стилиян Стойчев, Атанас Кирчев, Христо Петров и други млади като Александър Бояджиев.

- Мислех, че няма да споменеш имена, за да не им навредиш.

- Споменавам ги не защото са свързани с мен или партията. Сред тях има хора, които сигурно и не ме обичат. но това не им пречи да бъдат свестни и да имат перспектива. Нито пък значи, че аз не съм съгласен с техните виждания.

Възрастните, които в момента доминират в политиката, непрекъснато натикват България в старите тоталитарни структури. Това им е заложено от живота, който са изживели. Моята надежда е да бъдем по-бързо сменени от млади хора.

- Ти самият в един начален период не беше ли много склонен да рушиш?

- Имало е моменти, в които съм си мислел, че трябва да действа по-радикално. Но това, което става сега, недвусмислено показва, че лозунгът за бърза смяна на системата е абсурден. Трябваше да обясним на хората и те трябваше да разберат, че става въпрос за много сложен продължителен еволюционен процес със запазване на ценностите и на държавата, на постигнатото. не може да се загърби този половин век и изграденото от народа в него. А сега какво става с военнопромишления комплекс, с електрониката, с консервната промишленост? Абсурдно е. А абсурдът може да бъде спрян само с демократични средства. Затова на нас ни трябват избори, а не защото сме мераклии. Но още в Конституцията допуснахме грешка - в този бурен период поне за първите 20 години изборите трябваше да се провеждат на две, а не на четири години.

 

 

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.