Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

1 септември 1992 г., "Вселена" - Михайловград

 

БДЦ Е ЗА ШИРОКО НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ 

Два основни въпроса бяха поставени на поредния брифинг на БДЦ. Първият - идеята на БДЦ за осъществяване на кръгла маса и вторият - неблагополучията в транспорта.

Тъй като замисълът на БДЦ за създаване на кръгла маса е от съществени значение за демократичните процеси в страната, предоставям експозето на лидера му Петко Симеонов:

 

"Идеята на БДЦ за национална кръгла маса или национална консултативна среща - името е без значение - предизвиква оправдан интерес. Публичните реакции са известни.

Както заявихме още в самото начало, реализацията на тази идея няма за цел да подменя парламента или правителството. Това ще бъде институция на гражданското общество.

България не може да се развива успешно, ако няма национален консесус по въпросите на ценностите на демокрацията, външната политика, националната сигурност, принципите и етапите на икономическата реформа.

Преходът от тоталитаризъм към демокрация ще отнеме много години - само историята ще покаже колко са те. Днес управлява правителството на Филип Димитров и коалицията СДС - ДПС, утре ще имаме друго правителство, вдругиден - ново мнозинство в парламента . В действията на правителствата в тези сложни за България години трябва да има приемственост и последователност по основните въпроси, които градят държавата ни.

Тази приемственост може да бъде гарантирана само от постигнато широко национално съгласие. Към такова съгласие в интерес на България се стреми БДЦ.

Съзнаваме, че подготовката на Национална кръгла маса или Национална консултативна среща изисква време. В известен смисъл ние вече трябва да сме постигнали национален консенсус или поне да сме убедени, че той трябва да бъде постигнат преди да седнем на масата.

Дали 39 или 50 човека, или втори адвокатски колектив не желаят такъв широк обществен диалог - няма никакво значение. Национален консенсус може да бъде постигнат и без тях.

България трябва да продължи в условията на вътрешен мир да върви към демокрацията и да укрепва своята държавност. Този ход напред се нуждае от възможно най-широка обществена подкрепа."

 Записа: ХРИСТО ЦЕКОВ

 

 

  

 

 

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.