Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

9 август 1992 г., в. "Денонощен новинар"

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ ВИЖДА ПЪЛЗЯЩА ДИКТАТУРА

Александър Караангелов, СОФИЯ

 

"Пред СДС има три изхода за излизане от положение, в което се изпаднали управляващите - каза председателят на БДЦ и партия "Либерали" г-н Петко Симеонов. Първият вариант е рязка промяна на водената политика, която да осигури широка подкрепа на онова, което те наричат реформа. Този вариант все повече е само теоретичен. Вторият вариант е обявяване на предсрочни избори, които чрез нов парламент да позволят излъчването на нови правителство с широка национална подкрепа. Третият изход е някаква форма на диктатура. Ахмед Доган я нарече административна, а Димитър Луджев - авторитарна. При нея чрез силови действия управляващите ще се опитат да продължат водената досега политика, която има за цел да преструктурира българското общество и да изведе на предни икономически и властнически позиции около 3 % от българското население, останалите не ги интересуват.

Опасността от третия вариант е изключително голяма. Затова хората в БДЦ, верни на демократичните си принципи, още от създаването на СДС са готови за сътрудничество с всички политически сили за мирно и законово изграждане на българското общество. Предупреждаваме онези, в чиито глави щрака идеята за диктатура, че за всички сегашни и бъдещо посегателства на конституцията ще търсим сметка. Предупреждаваме всички, които тръгват на сътрудничество с пълзящата диктатура и коленичат на килимчето: не си правете шеги с историята.

България има нужда от нова промяна на политическата сцена. Това е единственият изход от кризата, в която се намира отечеството."

 

11 август 1992 г., сп. "Антени"

 

Нашата анкета на тема: Вашето мнение за "случая Луканов"

АРИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ОПЕРИ

 * Петко Симеонов, председател на Партия либерали: "Аз вече имах възможността да кажа, че г-н Луканов в качеството си на премиер след 10 ноември даде на опозицията сградата на "Раковски" 134, благодарение на него чрез Максуел бе отпуснато известно количество хартия за вестник "Демокрация" и бяха предоставени на СДС 50 коли за служебно ползване. Мисля, че сега, когато се обсъжда "случаят Луканов", не трябва нещата да се гледат само от едната страна и да се забравя, че той ни помогна в труден момент."

 

 

 

 

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.