Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

21 юли 1992 г., в. "168 часа"

 

Рубрика: Седмица без червено-синя мъгла

ДВУПОЛЮСНОТО МИСЛЕНЕ НАПРАВИ И КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ КОМУНИСТ

Всяка "люспа" я прилепват веднага към противниковия "лагер"

 Петко Симеонов - председател на БДЦ:

- Според утвърденото у нас двуполюсно политическо мислене всеки, който не е съгласен със СДС, СДС го обявява за комунист. Всеки, който не е съгласен с БСП, хардлайнерите го провъзгласяват за син.

В рамките на тази нова идеологема е и съобщението, че Андрей Луканов дал 250 000 лева на Тренчев, а две седмици по-късно бил подпален Партийния дом. Нищо че имаше решение на Кръглата маса държавата да създаде равни условия за съществуването на опозицията. Нищо че СДС получи сградата на "Раковски" 134 и първите си коли пак с подписа на Луканов.

Ние избягахме от двуполюсния свят на Студенета война. Но се озовахме в малкия свят на двуполюсна България, където едните са червени, другите - сини. Смениха се само някои думи - "агент на империализма", "подпалвач на нова война" са изместени от "мафиот", "комунист", "честен частник в кавички". Шаблоните на мислене са си все същите. В случай че не някоя група напусне едната от двете политически сили, нея моментално я прилепват към другия "лагер". Така стана с ОСД, чиито членове бяха обявени за ренегати. Така е и с Константин Тренчев, който след като се разграничи от СДС, беше наречен комунист.

Борбата за демокрация в България е борба за разрушаване на този двуполюсен свят. Политическият плурализъм не е двуполюсно разделение, а покриване на целия политически спектър от мнения, становища, позиции.

 

27 юли 1992 г., "Постфактум"

 

  ***

СТОЯН МИХАЙЛОВ НА "РАЗВИГОР"...

Петко Симеонов за колегата си: "От радиото разбрах, че Стоян Михайлов е арестуван. Стоян Михайлов беше заместник-директор на Института по социология. Беше директор на този институт. Завеждаше катедра "Обща социология" пак там. За партийните му постове, те са ви известни, той отговаряше за идеологията в един период от време, но онова, което аз зная за Стоян Михайлов, е, че това е  човек, който се бореше в тези десетилетия за реализъм в обществените науки и отстояваше правото в България да се развива социологията като самостоятелна наука. Това беше  крачка напред в сравнение с наложения модел от Съветския съюз. Там до Горбачов изобщо не признаха социологията като наука.

Стоян Михайлов беше един от хората, който има най-голяма заслуга за това в България да започнат емпирични социологически изследвания още в началото на 60-те години. Заедно с това аз съм бил свидетел на това как той е подпомагал хора, които са били преследвани тогава от властите по времето на Тодор Живков. Тъй като нямам пълномощията да споменавам имена, мога да ви кажа, че и аз съм отървавал няколко пъти разправа с мен, служебна разправа, благодарение на негова намеса.

Стоян Михайлов се противопостави на Тодор Живков на един от пленумите на ЦК на партията, където атакува Тодор Живков.

Стоян Михайлов поиска оставката на Тодор Живков преди 10 ноември.

Не зная в какво го обвиняват, но съм просто изненадан от избирателния подход, по който се извършват арестите. Докато в същото време ловджиите се разхождат, един човек, който по своему е бил честен през тези години, попада в ареста.

05 август 1992 г., в-к "Сряда", Кюстендил, бр. 10

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ

22.07.1992 година

 

Наистина, това (СДС - бел. на ред.) е едно уникално явление в политическия живот на източноевропейските страни. Това, според нас беше най-добрият вариант на противопоставяне на все още могъщата тогава комунистическа партия. Времената вече се измениха, живеем в друго време. От 19 август миналата година вече не съществува дилемата комунизъм-антикомунизъм. Такава дилема вече няма и не стои пред България. Пред България стои въпросът само каква демокрация ще правим, какъв тип демократично общество ще изграждаме. В този смисъл от това уникално явление няма никакъв смисъл То е вече обществено нецелесъобразно като явление. Излезе напред потребността от партии, различни партии и с различни идеологии, различни платформи. Мина времето - хайде юруш на маслините. Благодаря Ви.

   

 

 


Copyright 1998-2013 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.