Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 


12.08.1996, "Дума"

БОМБАТА НА ДНЕШНАТА КРИЗА БЕШЕ ЗАЛОЖЕНА ОТ ФИЛИП ДИМИТРОВ

·Петко Симеонов, председател на Българска партия либерали, пред "Дума"

 

- Българска партия. либерали подкрепи кандидатурите на Георги Пирински и Иван Маразов за президент и вицепреэидент, издигнати от БСП-и коалиционните й партньори. Привлече ви обединението "Заедно за България!", самите кандидати или и двете заедно

- Президентът, както видяхме, е важна институция в прехода и той трябва да работи с управляващото мнозинство за ускорената реформа. Ето защо кандидатпрезидентската двойка на обединението "Заедно - за България!" трябва 'да бъде' подкрепена от всеки, който милее за родината ни. Допълнителен аргумент са качествата на Пирински и Маразов. Пирински е диалогичен, интелигентен и образован. Той умее да съгласува интереси. Маразов е един от най-видните ни учени, широко и добре скроен човек.

 

- В подписаното политическо споразумение между вас и БСП двете партии се ангажират да разширяват сътрудничеството си в системата на изпълнителната власт. Означава ли този момент, че подкрепяте управлението на левицата и приемате непопулярните мерки, които то е принудено да взема?

- Реформата е неизбежна. Непопулярните мерки - също. Това не е избор. Ние сме длъжни да извършим промяната докрай, т. е. докато достигнем евроатлантическия държавноустройствен модел. Човек жилището си да префасонира, трябва да задели средства, време и сили. Да зазидаш една врата и да отвориш нова трябват пари. А какво става, когато префасонираш обществото. Обществената промяна е скъпо нещо. Енергията и горивата трябва да бъдат на цена, каквато имат в НАТО. Натовски стандарт е нужен и в отношението към губещите предприятия. Тогава ще разберем, че сме длъжни да работим толкова ефективно и напрегнато, колкото и както се работи в страните от Европейския съюз. И чак на третия етап ще имаме доходи като техните. Значи: първо е поскъпването (удар на глава в горния праг), второ е ефективният, напрегнат труд (забелязване на долния праг), трето са добрите доходи (минаване през вратата).

 

- Казахте, че подкрепяте "мнозинството". Това означава ли, че ако опозицията имаше мнозинство, бихте я подкрепили?         .

- В обозримо бъдеще - не. Достатъчен е експериментът от 1991-1992 година, когато управляваше ФилипДимитров, сполучливо наречен от антикомунистите "голямата прозявка на българската история"... Ликвидационни съвети (как се сее пшеница в реални граници?!), загуба на източните пазари, съсипване на военнопромишления комплекс, разцепена църква, нехайство към Македония, монетарна реформа без промени в структурите, реституция без приватизация... Бомбата на днешната криза беше заложена тогава и това беше разбрано от Желев и Доган ... Знаете ли, аз оценявам високо това, че БСП носи пряко политическата отговорност за реформата. Реформата ще доведе до сериозно класово разделение, а щом то е резултат от управлението на БСП, това ще предполага значима положителна промяна в нея и гарантиран класов мир в условията на пазар и правова държава. Някои хора - по света и у нас - не си дават сметка какво ще последва, ако класово разслоеното общество в България възникне, а бившата комунистическа партия е в опозиция в политическия' ъгъл...

 

- Споразумението предвижда двамата с Жан Виденов да проведете преговори и да определите условия за съвместно участие в изборите за 38-о Народно събрание. Не е ли малко рано за подобни разговори?

- По принцип това означава, че двете партии са готови за по-продължителна съвместна работа. Ние сме либерали, вие сте социалисти. Много сме различни, но се допълваме. За нас, либералите, основната ценност е индивидуалната свобода - отговорност при строго спазване на законите: пред себе си, ближните, обществото и държавата. За вас, социалистите, ценността е социалната справедливост в условията на пазарно стопанство и правова държава, Двете ценности са съвместими, Ние ще настояваме пред вас в диалог за повече либерализъм във вашата реформа. Убеден съм, че нашия доброжелателен глас ще чувате по-лесно от боботенето на крайната десница. Споразумението с вашата партия е политическо. Ние няма да отстъпим от либерализма и вие знаете, че това е
добре. Вие сте силните, вие продължавате да развивате своя модерен социализъм. Трябва с общи усилия да направим така, че нашето споразумение да бъде в эападноевропейската традиция на отношения между либерали и социалдемократи (или социалисти). Това сътрудничество ще бъде трудно. Не бива взаимно да се залъгваме. Но вие имате срещу себе си партия с ясна идеология, с перспектива за кадрови растеж, а днес представлявана от търпеливи, доброжелателни и патриотично настроени хора, които са социално чувствителни.

 

- Вие сте един от създателите и учредителите на СДС, със синята бюлетина станахте депутат във Великото народно събрание, в президентските избори през 1992 година либералите застанаха зад Желю Желев. Сега обаче не избирате кандидат-президента на обединената опозиция Петър Стоянов. Защо?

- Част от причините станаха ясни. Бих добавил: да е жив и здрав Петър Стоянов, но има такива хипотези, следващи от конституцията, от които настръхвам. Нито за миг не поставям под съмнение правото на г-н Кавалджиев да се кандидатира за вицепрезидент. Но предвиденото в конституцията наистина ме плаши - при определени условия вицепрезидентът става президент! Бях възхитен от първичните избори в опозицията - наистина демократично и елегантно кроше. Бях изумен от странния гард на действащия президент. Бях шокиран от персоналния избор на опозицията за вицепрезидент. Да потрошат толкова пара за първичните избори, да се лишат от най-печелившата си фигура – Желев, да хвърлят огромни сили в подготовката на Стоянов - един достоен кандидат за президент. И то защо?

Мисля, че е национално задължение на господата Иван Маразов и Арлин Антонов да поискат публичен диспут с г-н Кавалджиев... Възможно е да съм в заблуждение по отношение на неговите качества и дано е така. Дано.

 

Интервюто взе

ВЕСЕЛА ДОНЕВА

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2017 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.