Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

17.07.1995, "Новинар" /5 стр./

  

"ДЕМОКРАЦЯТА СЕ ИЗЛЮПВА С ТЪРПЕНИЕ" - с Петко Симеонов, председател на Българска партия Либерали, разговаря  Ива Николова

- Г-н Симеонов, Партия Либерали не успя да влезце в две поредни народни събрания след ВНС. Членовете й не поискаха ли главата ви?

- Нито нашата парламентарна група от ВНС, нито останалите депутати от СДС, които подписаха Конституцията, след това не влязоха в парламента, с изключение  на ДП на Стефан Савов. Това е общ процес, а не нещо, което засяга политиката на Българска партия либерали. Ръководството на нашата партия положи максимални усилия за обединението на политическия център през 1991,  а сетне през 1994 г. За съжаление усилията ни бяха неуспешни. Поотделно тези партии са слаби, не могат да се преборят сами в едни избори. Освен това центърът по принцип не е атрактивен, атрактивни са крайностите, те привличат по-лесно  вниманието на публиката, по-лесно се запомнят. Искане на моя оставка не е имало нито на отделна клубна  структура, нито от делегат на конгреса. Но в доклада си аз поех цялата отговорност за неуспеха на изборите през 1994 г.

- Не ви ли се струва, че вашата партия непрекъснато влиза в някакви  много странни коалиции, особено формацията Патриотичен съюз, която беше като мешана скара?

- Ние потърсихме онези партии, които се определят като десноцентристки, и сключихме споразумение с Конституционен форум и с партия "Нова България", формирайки либерално-консервативния съюз. Непосредствено преди изборите той трябваше да се съюзи с БСДП. Но през пролетта на 1994 г. изведнъж се появи ГОР, после ДАР и се оказа, че планираното обединение на левия и десния център няма да стане. Направихме Патриотичния съюз, смятайки, че така по-лесно ще се обединим всички. Тогава щяхме да влезем  в парламента и БСП нямаше да има абсолютно мнозинство. Само ако нашата партия беше в коалицията ДАР, щяхме  да влезем. Но те категорично  ни отказаха, защото Зелената партия не искала.

- Вие бяхте един от най-яростните противници на БСП и комунистите. Доста шокиращо е приобщаването ви към тях.

- Аз и сега съм върл противник на комунизма и комунистите. Но разговарям с БСП. Лудост е да се правиш, че не я забелязваш. Мина времето, когато върху БСП трябваше да се оказва натиск. Сега трябва да й се оказва влияние, да се подкрепят онези от тях, които са свестни. Защото БСП не е партия, а континент. Там има модерни градове и джунгла със съвсем изостанали племена. БСП е по-изчанчена дори от СДС. Формулата  на диалог, която възприехме на конгреса, е участие в Патриотичния съюз, споразумение между него и БСП дотолкова, доколкото можем  да оказваме въздействие при извършването  на либералия преход в България и доколкото това ни дава възможност за контакт със зараждащата се предприемаческа класа в България. Ако споразумението на Патриотичния съюз с БСП пречи на този контакт, ние ще забучим на копието това споразумение.

- По какво съдите, че БСП защитава частните предприемачи, след като е подготвила  промяна на Конституцията в частта й за неприкосновената частна собственост?

- Тя няма 2/3 мнозинство, за да променя Конституцията, дори и да иска.

- Либералите, както повечето партии в страната, също са раздробени. Какво ви пречи да станете едно цяло?

Либералите в България се делят на две групи - конституционалисти и антиконституционалисти. Всички, които  подписаха Конституцията, са БПЛ. Останалите са вън от партията. Такова животно - либерал антиконституционалист, няма. Конституцията не е политическа изтривалка, тя съдържа основните принципи на социалната, а не само на политечската игра в България. А демокрация се излюпва с търпение. Трябва да седим отгоре върху яйцето и да го мътим. Защото като ставаме от време на време, от се превръща на запъртък.

- Какво стана с писателските ви наклонности?

- Аз съм си писател. През  1987 г.  издадох първия си роман, през 1992 г. - втория, сега  е издам една малка книжка с новели. Тодор Живков  трябваша да го оставят, за да си пиша романите.

- Защо не сте член на Съюза на българските писатели?

- Не ме интересуват такива неща. Писането е занаят - самота. Нито кафене ще ти помогне, нито политика, нито приятелства. На мен писателите не са ми интересни.

- Е, те не са по-глупави от политиците, с които поддържате контакти.

- С политиците поддържам контакти само когато се налага да разговарям с тях. Вярно е, че писателите са значително по-интелигентни от политиците. Но на мен ми е много по-интересен един лозар, бъчвар. Имам много добри приятели  писатели и наистина най-ценените хора от мен са те.

 

2.01.1996, в.  "Дума"

Анкета на Весела Донева - "Дума извън парламента" - в отговор на въпроса "Каква е равносметката ви за 1995 година?":

Петко Симеонов (председател на Българска партия либерали)

Изтичащата 1995 година е свързана както с добрите неща, за които няма да говоря, така и с изненадата от зърнената афера, намерението да се прави пленум по престъпността, уволненията в радиото ... Правителството и парламентарното мнозинство като че ли искат да подражават на правителствотото на Ф. Д. и коалицятата  СДС - ДПС. Имаме надеждата, че управляващите ще намерят ресурси да придвижат решаването на парещите проблеми.

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.