Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

18.09.1993 г., в. "Труд"

 

"ПРЕЗ КЛЮЧАЛКАТА"

 

Петко Симеонов, председател на партия "Либерали":

Съдено ни е да вървим от един цвят обществена пяна към друг. Трябва да изтекат всички цветове на реките, за да излезе бистрата вода, и ние да се окъпем в нея.

 

20 септември 1993, в. "Новинар"

"Републиканец съм, защото не знам що за човек ще бъде праправнукът на Негово величество бившия цар."

 

Петко Симеонов, председател на Българска либерална партия , пред в. "Новинар"

Интервю на Първан Стоянов

20.09.1993 г.

 

- С кои политически или, партия и организация бихте влезли в предизборна коалиция?

- Според нас избори технически могат да се проведат преди Нова година. В преговори сме, и то усилени, с партия Нова България и Конституционния форум. Предполагам, че до седмица ще подпишем съюзни документи. Ще създадем Либералноконсервативен съюз (ЛКС).

- Казват, че сте пропрезидентска партия. Как гледате на монархистите?

- Либералите подкрепят доктор Желев в онези негови позиции, които съвпадат с техните. Не сме пропрезидентска партия. А монархистите трябва да бъдат равнопоставени, да защитават открито своите убеждения. В политически акции, в медиите. Никакво ограничаване да няма. Монархистите са необходим елемент в политическата палитра. Негово величество бившия цар Симеон II ми импонира. Съгласен съм с него. Но имам и смущения: убеден съм в интелигентността на Негово величество бившия цар, но къде е гаранцията, че неговият наследник ще бъде разумен. Ами неговият внук, правнук, праправнук ... Вземайки решение за монархия, аз всъщност предопределям политическата ситуация в страната на моите праправнуци. Докато президент и добре да управлява, пада и друг идва. Процедурно. Затова съм републиканец. По убеждение.

- Бихте ли се върнали на "Раковски" 134 ...

- Демократите и радикалдемократите приемам, защото имат ясно изразени политически позиции. Мога да имам диалог с тях. По въпроси, засягащи общонационалните интереси. Мисля, че либералите не са склонни за връщане.

 

    

 
 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.