Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

17 април 1990 г., в. "Подкрепа", бр. 3

Времето е наше! 

/интервю на Калин Цветанов/

 48-годишен, все още старши научен сътрудник в Института по социология при БАН, малко над средния ръст. Пречиства се преди 15 години, прочитайки "Архипелаг ГУЛАГ", и оттогава програмата му максимум е да оцелее, без да изневери на себе си. "Свирепото си настроение", когато спори с партийните водачи, обяснява с промяната на своята социална роля - от свободен човек в лидер на политическата опозиция. Напоследък обаче свиква с тези диалози и сдържа темперамента си в това нервно време. Живее (когато успее да се прибере) на последния етаж в люлински блок, чийто покрив тече от 5 години, и няма сила, която да го оправи. Живее с жена си, четирите си дъщери, две котки и едно куче. Това е Петко Симеонов, председател на Централния избирателен клуб на опозицията...

 Два месеца преди изборите, те са основна тема на нашия разговор, често прекъсван от телефонен звън и кратки разговори с помощниците му от избирателния щаб. Избори, които в сега управляващата партия отново ще се режисират от номенклатурата...

 

 - Номенклатурата е социална общност, в която позициите на нейните членове са съхранени благодарение на принадлежността към нея - надделява социологът над политика Петко Симеонов. - Номенклатурата е форма на мафия, чийто кръстник се казва генерален секретар. Самият факт, че комунистическата партия се стреми със зъби и нокти да задържи властното си положение в обществото ... 

- Тя вече  е социалистическа ... 

- Моля ви се, тя можеше и монархическа да се кръсти, ако сметнеше, че й е изгодно. Това са същите хора, подбрани и възпитани от Тодор Живков, които се опитват да си сменят перушината. То е все едно мафията да заяви, че не е вече мафия, а благотворително дружество, и ние всички да кажем: "Браво, колко хубаво стана!". Предизборната им стратегия е съвършено ясна. Навремето ни плашеха с англо-американския империализъм, с подпалвачите на нова война, сега плашат с опозицията. Приписват на нейните лидери неща, които никога не са твърдели. Тази партия доведе страната до сегашната икономическа криза, защото тя управляваше досега и иска да продължи да го прави. Но комунистите показаха какво могат за 45 години, изпробваха всичко, което им хрумна, върху грешното тяло на България. Сега трябва да дадат възможност на други политически сили да покажат умението си да управляват. 

- Имате предвид Съюза на демократичните сили? 

- Да. Ние оставаме последната страна в Европа, ако комунистическата партия спечели изборите. Пак казвам и трябва да се запомни: това е комунистическа, а не социалистическа партия. Та ако комунистическата партия спечели изборите за ВНС, на нас в цял свят ще гледат като на динозаври. Веднага ще попаднем в изолация и ще бъдат поощрени всякакви апетити към България. Не е нужно някой да казва: "Искайте от нея това и това!". Достатъчно е светът да се дезинтересира от нас. Но според мен изборната победа на комунистите е абсурдна възможност. За тях ще гласуват не повече от 15-20 процента, ако изборите са свободни, тайни и честни. 

- Колко наблюдатели ще дойдат на тях? 

- Предполагам около 5000 от всички страни, участвали в Хелзинкския процес - 33 европейски страни плюс САЩ и Канада. Впрочем наскоро, докато ме интервюираше, репортер от Би-Би-Си каза, че още от 20-те години в Англия някой прогнозирал, че комунизмът ще бъде заменен с друго демократично общество благодарение на усилията на самите комунисти и че най-яростната борба ще се води между бившите комунисти и тези, които са останали в комунистическата партия. Аз обаче имам много приятели, нейни членове, които ще гласуват за СДС - казвали са ми това. Според мен убежденията на човека не са основание за промяна на личните му отношения с приятели  и познати. СДС трябва да даде шанс на всички кадърни хора в България, без оглед на партийната им принадлежност, без да рови в миналото, за да не изтърве бъдещето. Иначе няма никакъв смисъл да говорим за демокрация. 

- Защо СДС твърди, че е гаранция срещу тоталитаризма?

- Защото е коалиция от 6 партии и 10 движения, които са разположени по цялата политическа скала - от социалдемократите, които наистина се борят за социализъм, до такива, които се приближават до либералния консерватизъм по английски образец. От леви до десни групировки са в Съюза в момента и затова Координационният му съвет представлява умален модел, ембрион на бъдещия демократичен парламент. Това не са партии, които утре ще бъдат заедно, напротив, те ще си съперничат. И това е най-сигурната гаранция срещу един нова тоталитаризъм. СДС е преграда срещу нови 45 години като досегашните ... 

- Има ли политическа сила в страната, която да не може да управлява самостоятелно? 

- Това е единствено БКП, неколкократно го заявяват и нейните лидери, макар и под демократична маскировка - коалиция за доброто на България. БЗНС - обединен или не, може да управлява, СДС също. Имаме подкрепата на хиляди хора, които могат да застанат начело, и на милиони, които ще гласуват за нас. 

- В интервю в края на миналата година казахте, че тоталитаризмът е унищожил политизираността на българина. Променихте ли мнението си след 4 месеца "промени"? 

- Отчасти. Българинът се политизира отново, но не достатъчно. Не че не бистри политиката, по-важно е да съзнава политическата си отговорност пред своята страна. Това всъщност зависи и от достъпа на БЗНС и СДС до телевизията и радиото, които в момента се управляват изцяло от комунистическата партия. Мисля обаче, че до средата на май хората ще са наясно коя политическа сила за какво се бори и ще решат за кого да гласуват. 

- Предизборната кампания официално започна през миналата седмица. 

- Предизборната борба вече е факт, но ние се борим с идеи, докато БКП използва сила, макар и не в буквалния смисъл на думата. Като изключим лъжите (последната, която чух, например е, че ако СДС дойде на власт, ще въведе такса 300 лева за училищата) и планомерното дискредитиране на лидери на Съюза. Пример: на един техен келяв предизборен празник те пуснаха парашутисти. Знаете ли колко струва да издигнеш самолет във въздуха? Това СДС не може да си го позволи. Когато те обявиха, че имат 25 милиона  за предизборна борба, ние имахме 25 хиляди. Сега имаме 100 000 лева, 60 долара и 200 франка. 

- Но в кабинета ви има и 10 ксерокса? 

- Без хартия. Тя все още е монопол на БКП, тя се крие. 

- Кои от лидерите на СДС ще издигнат кандидатурите си за народни представители? 

- Това ще се уточни следващата (б. р. - тази) седмица. Но предполагам - всички останали без мен. 

- Защо, към социологията ли ще се върнете? 

- Не, към литературата. Аз имам издаден един роман - "Две стъпала до покрива", който излезе в началото на 70-те години с намесата на моя ръководител на секция в Института по социология Стоян Михайлов, написал съм втори, пиша трети. В единствения ми излязъл роман, който не е биографичен, но все пак е  достатъчно искрен, защитавам позициите, на които стоя и днес. 

- А ненаписаният? 

- Това е книга за един монах в днешно време, влюбен в една жена... 

- Осъдени души? 

- Не, нищо общо няма. Монахът живее в дома на владиката, на отсрещната страна на улицата, виждали са се случайно, разговаряли са един-два пъти ... Стигнал съм до  мястото, където те трябва да се съберат една вечер и да спят заедно една нощ. Можете да си представите в какво положение се намирам. Един млад мъж и една млада жена чакат да ги събера в едно легло, а аз се занимавам с политика... 

- А какво очаква България? 

- Сега живеем доста изолирани от западния свят и от света изобщо. Нещото, което може да измие лицето ни пред него, е победата на демократичните сили. И аз вярвам в нея. Времето е наше!

Калин ЦВЕТАНОВ

 

 

 

 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.