Симеон Сакскобургготски

(Цар Симеон Втори)Негово Величество се ражда на 16 юни 1937 г. Кръстен е на Симеон Велики и получава титлата Княз Търновски.
На 28 август 1943 г. , едва 6-годишен, той се възкачва на престола след внезапната смърт на баща си Борис Трети.
През 1946 г. след референдум, чиято законност се оспорва и до днес, България става република. Царското семейство е изпъдено от страната без акт за абдикация или детронация. Симеон не е лишен от гражданство.
На 16 септември 1946 г. царят, майка му - царица Йоанна, четири години по-голямата му сестра Мария-Луиза и княгиня Евдокия напускат България със специален влак от гара Казичане. Царското семейство слиза в Истанбул, откъдето се качва на кораб за Александрия. Там живее 5 години, а Симеон учи във "Виктория колидж".

  През 1951 г. семейството се преселва в Испания и се настанява във вилата, в която царят живее до 2001 г., когато Симеон се включва в политическия живот в България..
  В Мадрид Симеон Втори завършва "Колеж дьо Франс". Учи и военно дело в академията "Вали Форс" в САЩ под името кадет Рилски.
  През 1955 г. навършва пълнолетие и обявява претенциите си към българския трон.
  През 1964 г. се дипломира по право и икономика.
  Жени се за испанката Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела през 1962 г. Сватбата е в руската православна църква "Св. Варвара" във Вевей, Швейцария.
  Двамата имат 5 деца - четирима сина и една дъщеря. Първородният им син Кардам е наследник на короната.
  През май 1991 г. Симеон Втори поиска български паспорт, мотивирайки се пред българския посланик в Мадрид с желанието "да се включи в референдума за бъдещото държавно устройство на България".
  Цар Симеон Втори  е скъпо платен консултант на прочути банки и фирми.
  Говори отлично български език. Не пропуска да подчертава, че българският му е роден език.
  Говори почти всички европейски езици и дори някои египетски диалекти. Пестелив е в приказките и при нито едно от посещенията си в България не е направил политически гаф. Изключително добре информиран за събитията в България. Години наред той е в челото на класацията за рейтинга на българските политици.

  На 6 април 2001 г. Симеон ІІ прави обръщение към българския народ, в което се обявява за нов морал в политиката и борба срещу корупцията, като обещава за 800 дни да донесе промяна в жизненото равнище на хората. Основава Национално движение Симеон Втори (НДСВ). Тъй като не успява да получи съдебна регистрация като партия, НДСВ взима участие в изборите за 39-о народно събрание през юни 2001 г. в коалиция с други две малки партии и ги печели. След учредяването на НС, в което НДСВ има 121 депутата, Симеон Втори е избран за министър-председател на Република България и се превръща в премиера Симеон Сакскобургготски.

  За чужденците вероятно това е куриоз - цар, който става министър-председател. И в България мнозина възприеха този факт като "художествена литература". Но моето скромно мнение, е че българите са нечувствителни към титли и йерархия. Те  повярваха на Симеон. Той им изглеждаше уравновесен и възпитан човек.

   

  Виждането си за България той излага и в отворено писмо, публикувано във в. "Труд", брой 196/17 юли 2004 г.
   

  2005 - на парламентарните избори за 40-о народно събрание, произведени през 2005 г., НДСВ печели 53 депутатски места и това му отрежда място на втора политическа сила. Съставено е коалиционно правителство на БСП, НДСВ и ДПС,  с мандата на Движението за права и свободи. Кабинетът се оглавява от Сергей Станишев.  Партиите на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган участват в управлението на всички равнища, а самите те са част от ръководството на тристранната коалиция.

   

   

  Файненшъл таймс;  РФЕ/РЛ; ББC за българския министър-председател Симеон Сакскобурготски.

   

  Из архива на Омда:
  Цар Симеон Втори, вселенският патриарх Вартоломей и сръбският патриарх Павле спряха късно вечерта на пристанището във Видин на 23 октомври [1999 г.] в рамките на плаващия симпозиум  "Река на живота". Симпозиумът тръгна от германското пристанище Пасау, спря във Виена, Братислава и Будапеща, а след Видин ще заседава в Букурещ и ще завърши в Констанца. Плаващият симпозиум беше посрещнат от видинския митрополит Дометиан, след като закъсня със 7 часа. Екоминистърката Евдокия Манева и чакащите дипломати се разотидоха.
  Цар Симеон Втори председателства във Видин пленарната сесия "Войната и околната среда - отговорност за бъдещите поколения".
  В. "24 часа" публикува интервю с Негово величество, в което той заявява следното за условието на ЕС за затварянето на 4-те блока на АЕЦ: "Ако някой би ни предложил алтернативна енергия, да заповяда, но само така да се диктува и да се заплашва, не го считам за съвсем цивилизовано. Може би се гледа по-строго към страни, които не са най-развитите и най-богатите. Слава богу, политическото положение е доста солидно, но тава също понякога плаши чужденеца. Той мисли, че ще гръмнат реакторите ни. Моите почитания към такива мнения, но съвсем не е така. Ние сме съвестни хора и нашите инженери са перфектно подготвени."
  Във връзка с възможността царската фамилия да дари гората в Боровец за екологичен център Симеон Втори заявява: "Да. семейството ми има намерение да дари и гората в Боровец, която е доста голяма  (12 000 дка - бел.на Омда), за да покажем, че държим на всичко, което е екология, и не съм тук само за приказки."

   

  Начало на Справочник Омда

 

 


Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Начало