Петър Антонов Дертлиев

(Справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП. Разпространяваше се на принципа "самиздат" сред депутатите от ВНС. В текста не съм внасял никакви корекции - пропуснати са само адресите и телефоните.)

СПРАВКА

за Петър Антонов Дертлиев

- бивш член на ръководството на БРСДП /о/

Петър Антонов Дертлиев е роден на 7.05.1916 г. в с. Писарево, Ловешка област, българин, български гражданин, осъждан, женен, има висше медицинско образование, пенсионер, живее в гр. София, ......... безпартиен.

Произхожда от богато реакционно семейство. Родителите му са починали.

Дъщеря му Антоанета Петрова Дертлиева - Силва е родена на 25.02.1948 г. в гр. София, българка, канадска гражданка, неосъждана, с висше образование, омъжена, намира се в Канада.

Зет на Дертлиев /съпруг на дъщеря му/ е Жозеф Милтон Силва, роден на 6.05.1946 г. в Шри Ланка, по народност цейлонец, канадски гражданин, намира се в Канада.

Преди 9.09.1944 г. Петър Дертлиев е бил член на социал-демократическата партия. След 9.09. е членувал в БРСДП, при разцеплението, на която е преминал в БСДП /о/. Един от основателите е на ССМ /о/ Съюз на социалистическата младеж, а също така е член на ЦК на БСДП/ За активна опозиционерска дейност през 1946 година е въдворен в ТВО. През 1948 г. за контрареволюционна дейност е осъден на 10 години лишаване на свобода.

В затвора е стоял на вражески позиции.

След изтърпяване на наказанието през 1957 г. се установява постоянно в гр. Трявна, където работи като лекар до 1961 г. От 1961 година насам живее в гр. София.

През 1978 година Дертлиев заминава на гости при дъщеря си в Канада. Там провежда множество срещи с емигранти - бивши легионери, социалдемократи и други членове на вражеската емиграция.

След завръщането си от Канада Дертлиев продължава да отстоява старите си политически позиции и да обработва в антисоциалистически дух бившите си съидейници и нелоялно настроени граждани. Изказванията му по повод различни политически мероприятия, провеждани от страна на БКП и правителството се отличават със злостно критикарство и ненавист.

София, 29.11.1989 г.

Начало на Справочник Омда

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени