СТРАНАТА   НА   ЦВЕТЯТА

(едно посещение в Холандия през декември 2006)

 

 

В началото на този текст е снимката на просторен паркинг, който е разположен върху покрив на сграда с площ един квадратен километър(!). В някои справочници се посочва, че сградата е дълга почти миля.

Започвам с паркинга, защото неговата площ е метафора за моето есе. Разпростирам се нашироко и моят читател, който е решил да се паркира тук, трябва предварително да знае, че място за него ще се намери, но предупреждавам: под паркинга има лабиринт.

Моля изчакайте, зарежда се снимка 337 К

Под него е един от най-големите аукциони за цветя в Света - Alsmeer (Alsmeer flower auction; The Alsmeer Flower Market)

 

Градът се намира в Холандия, близо до Амстердам.

Тук се наддава за цветя. Цветя за любов и уважение. За влюбени, за празнуващи, за боледуващи. Цветя за срещи, премиери, рождени дни, за гости, сватби и погребения. Цветя за букети, кошници и венци. Цветя важни и сами да бъдат. Сам цвете си е цвете. Не само за отрязани стръкове наддават - а и за цветя в саксии, за разсад, дори за листенца от рози (Rose Petals)...

Всяка сутрин от тази борса потеглят около 20 милиона стръка цветя към всички значими градове на Света. Самолет, натоварен с цветя за София, както ми казаха диспечерите, не бил излитал.

Усъмних се. Не може да не се е сетил някой от нашите красни олигарси...

 Язък, ако не се е сетил. 

Като нищо  би маркирал сватбата си в Бояна с килим от rose petals, докаран със самолет. Пет хиляди листенца - 200 долара, с десет милиона листенца би бил очертан скромен килим между шпалир от орденоносци, президенти и министри. Няма и половин милион долара!? Колко му е?! От червени рози, за да бъде в стил с бившето вероизповедание на младоженека или свекъра, а може и тъщата да намесим.

 

 

напред

назад

Обратно към електронните книги