Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

 

МИТИНГИТЕ

 

 

Разказ за вечерния митинг „Жива верига и гражданско присъствие” на 14.12.1989 г. на пл. „Народно събрание” на Георги Коритаров, журналист от „Подкрепа”

Румяна Узунова: Георги Коритаров, филолог. Вие член ли сте на „Подкрепа”? Малко по-високо Ви моля. Слушам. По-високо…

Георги Коритаров: „Тази вечер по инициатива на независимите дружества на пл. „Народно събрание” в София  бе проведен многохиляден митинг, на който свободомислещите граждани на столицата дойдоха да заявят своите надежди и очаквания за незабавни и радикални промени в Конституцията на страната, които да бъдат приети на 12ата сесия на Народното събрание. Както бе заявено от генералния секретар Петър Младенов на вчерашния митинг, свикан по инициатива на БКП, днес партийната парламентарна група трябваше да внесе за обсъждане предложение за отмяна на 6 точки в чл.1 от българската Конституция, които регламентират ръководната роля на партията в обществото. Както стана ясно от съобщение на Българско радио, председателят на Народното събрание Станко Тодоров оповести, че такава решение в съответствие с чл. 143 от Конституцията  може да бъде взето не по-рано от един месец след неговото внасяне.” Момент… „Когато цялата наша нация се нуждаеше от бързи, ефективни и демократични решения,  действително насочени към сплотяване и единство на обществото, когато ние си даваме сметка за тоталитарния абсурд, в който бяхме принудени да живеем, това решение на Народното събрание бе изтълкувано от участниците в митинга като опит за спекулативно и изчаквателно отношение, като жест на неискреност и на незачитане на тяхната воля. Спонтанно и мощно над площада отекваха възгласи: „Оставка! Оставка! Ние сме народа!” Едва след активната ораторска намеса от страна на организаторите на митинга, присъстващите се разотидоха по домовете, за да проследят, както им беше предложено, отразяването на митинга от средствата на масова  информация – телевизията и радиото. В излъчения вечерен репортаж по Българската телевизия гласът на присъстващите на площада наистина зазвуча в всеки дом, но на фона на предупредителен и тенденционен коментар, на фона на обвинения в опити за създаване на дестабилизация и напрежение в страната. Бяха приканени и всички верни на системата да дойдат и да дадат решителен отпор на, както бяха определени „антисоциалистическите провокации”. Считаме, че именно подобно отношение и оценки могат да тласнат страната ни в непредсказуем по своя мащаб конфликт, в сблъсък, чийто изход би облагодетелствал дебнещите сили на мрака. „Ние не искаме сблъсък!” - такава е волята на присъстващите на днешния митинг. „Ние не сме против социализма, ние искаме час по-скоро да видим неговото човешко лице!”

 

Иван Денчев, журналист от „Подкрепа”, разказва за опита на П. Симеонов да успокои хората на пл. „Народно събрание” на 14.12.89 в 23.30 ч.

Румяна Узунова: Иван Денчев, журналист от Общата федерация на труда „Подкрепа”. Говорете …

Ив. Денчев: „Граждани, да се приберем по домовете си, за да видим и чуем как…”

Р. Узунова: Отново и по-бавничко…

Ив. Денчев: „Граждани, да се приберем по домовете си, за да видим и чуем как Българска телевизия и Българско радио ще изразят протеста на свободна София!” Това бяха думите, с които Петко Симеонов изпрати хилядите стекли се около Народното събрание граждани, дошли да изразят свободната си воля пред единствената, с нищо не променена след 10 ноември Конституция на Републиката. Каква илюзия или по-точно каква жертва от страна на този доблестен човек, който, за да спести безредиците, за да предпази бъдещето на Движението, излъга. Амин! Демокрацийо, пепелта на младежкият ти ентусиазъм едва ли ще просълзи очите на отдавна ослепелите демагози!. Острието на новата тоталитарна секира само се калява в твоята жарава, а топори, както винаги, наспорило… Българска журналистико, шапки долу пред праха на последната ти частица достойнство! Лозунгът: „Който не е с нас, е против нас!” е мъртъв. Да живее лозунгът – „Който не е с нас, е против нас!” Народе, сега всичко е в твои ръце, не позволявай отново да те направят малцинство!

Р. Узунава: Името и датата?

Ив. Денчев: Иван Денчев,…

Р. Узунова: Кажи го по-силно … и дори часа… Името, датата, часа?

И. Денчев: Иван Денчев, 14 декември, 23.30 вечерта

 

Изявление на Михаил Константинов, член на Инициативния комитет за мирното провеждане на „Живата верига и гражданското присъствие” по повод декларацията на Председателя на Народното събрание Станко Тодоров

Румяна Узунова: Включих, говорете

М. Константинов: Говори Михаил Константинов, член на Инициативния комитет за мирното гражданско присъствие

Р. Узунова: Може ли от начало?! Малко по-високо и по-бавно…

М. Константинов: На телефона е Михаил Констнантинов, член на Инициативния комитет за мълчаливото гражданско присъствие на пл. „Девети септември” и на Инициативния комитет, образувал „живата верига” на 14.12.1989 г. Ще прочета Декларация на нашия инициативен комитет по повод коментарите, които бяха направени по Българска телевизия: „До председателя на Народната събрание. Във връзка с нападките, отправени от председателя на Народната събрание и тенденциозното предаване на Българска национална телевизия от 21 часа на 14.12.`89г., заявяваме следното: 1. По време на „живата верига” гражданите от София се събраха пред Народната събрание да чуят обещаното от Пленума на ЦК на БКП отменяне на ал. 2 и 3 от чл. 1 на Конституцията на НРБ. За съжаление, в решението на Пленума беше пропуснато да се отбележи, че съществуват конституционни пречки за незабавното отменяне на придобилия печална слава чл. 1 от Конституцията. Това предизвика обяснимо недоволство у гражданите; 2. Въпреки твърденията, съдържащи се в Декларацията на председателя на Народното събрание, спонтанно възникналият по време на „живата верига” митинг протече мирно, без инциденти и прояви на насилие; 3. За мирното протичане на митинга основна роля изиграха ръководителите на независимите сдружения, които се изказаха от спонтанната трибуна на последния етаж на Студенския дом в 19.30 часа. Събраното множество с внимание и разбиране изслуша призива за мирно завършване на митинга. Трябва да се отбележи спокойното поведение на силите по сигурността, както и добрия синхрон между ръководителите на митинга и представителите на властта; 4. Търпението на българския народ се изчерпва! Доказателство за това са както проведените спонтанни, така и временно прекратените с помощта на Независимата федерация на труда „Подкрепа” стачки. Ние искаме конструктивен диалог в името на нашето общо бъдеще, но трябва ясно да се разбере, че времето на полурешенията мина. Днес трябва заедно да определяме съдбата на България. Утре ще бъде късно!” Ето, това е целият текст…

Р. Узунова: Може ли да ви прекъсна, за да повторите…

М. Константинов: Да. „ Утре ще бъде късно!”

Р. Узунова: Дата?

М. Константинов: 23 часа, 14.12.1989 г., Инициативен комитет.

Състав на Инициативния комитет за организиране на „Живата верига” и „Мирното гражданско присъствие”: Александър Николов, Божидар Абрашев , Бойко Пройчев, Венцислав Дориданов (?), Воймир (?) Милков, Дончо(?) Иванов, Емил Георгиев, Жельо Желев, Кирил Маричков, Константин Тренчев, Костадин Георгиев, Любомир Бохачек, Любомир Павлов, Любомир Собаджиев, Люлина Генова, Михаил Константинов, Никола Костов, Олег Чулев, Петър Берон, Петър Георгиев, Петко Симеонов, Пламен Даракчиев, Румен Воденичаров, Славомир Цанков, Стефан Гайтанджиев, Христофор Събев, Янко Янков.

(15.12.1989 г., ролка № 60)

 

Декларация на движение „Гражданска инициатива” по повод организацията и провеждането на „Жива верига” на 14.12.1989 г. пред Народното събрание (Чете Славомир Цанков).

Р. Узунова: Ето, сега… Включвам, говори.

Славомир Цанков: Декларация на Движението за Гражданска инициатива по повод на организирането и провеждането на „Жива верига” на 14.12.1989 година. Националният комитет на Движението за Гражданска инициатива смята за необходимо да заяви: 1. Решително протестира срещу обвиненията в екстремизъм, отправени от някои представители на властта и средствата за масова информация; 2. Ние неотклонно ще защитаваме правото на гражданите свободно да изразяват своите мнения и искания, щом като не призовават към насилие; 3. На „Живата верига” не бяха издигнати никакви призиви за насилие. Преценяваме масовите скандирания като естествен елемент в процеса на действителна демократизация на политическия живот; 4. Време е БТА, БТ, Радио „София” и други средства за масова информация да застанат на реални демократични позиции и да престанат да обслужват интересите единствено на една партия. Имаше ли действително екстремистки прояви снощи? Какво се влага в понятието екстремизъм? Екстремистки за сега са единствено непрестанните опити да се дискредитират всички мероприятия на Съюза на демократичните сили и демократичните искания на народа. Именно липсата на радикални промени в обществения живот произвежда хаос. Протестираме срещу непрестанното отъждествяване на идеята на обществен ред единствено с представата на БКП за него. Народните искания не са екстремизъм! 15 декември 1989 година; От Националния организационен комитет на Движението за Гражданска инициатива;”

Р. Узунова: Пак го сломоти накрая, повтори го.

(15.12.1989 г., ролка № 289)

 

Реч на Пламен Даракчиев на митинг в София, в които от името на „Подкрепа” призовава за обща стачка на 28.12.1989 г.

Пл. Даракчиев: „Граждани на София, граждани на България! Демокрацията е в опасност! В отговор на Декларацията на НФТ „Подкрепа” средствата за масова информация се изпълниха с хули и клевети по адрес на независимите сдружения. Припомнят ни събитията в Румъния и твърдят, че се опитваме да тласнем страната към „кървава баня”. Но нали точно ние сме с голи ръце?! Нали нашето единство е у нас, и гражданската съвест, и несломимата воля да направим живота си по-добър? Кой тогава се готви да пролива кръв? На митинги, по телевизията и в печата ни призовават да благодарим на Партията за 10 ноември, за предотвратената кървава разправа. Но нали г-н Тодор Живков си подаде доброволно оставката, нали г-н П. Младенов публично заяви, че преврат не е имало!? За да се окаже сега, че борбата продължава и номенклатурата иска отсрочка, за да събере силите си, за да се организира за предстоящото похищение на демокрацията. Във връзка с това и в потвърждение на Декларацията си от 23и декември НФТ „Подкрепа” ви призовава: 1. На денонощно бдение пред църквата „Св. София” в сряда, на 27и декември сутринта.; 2. На предупредителна двучасова стачка след започване на работното време в сряда, 27и декември; 3. На целодневна всеобща политическа стачка в четвъртък, 28и декември. Хора, съдбата на демокрацията е в наши ръце! Да прекрачим трупа на победения страх и с невъоръжените си длани да защитим надеждата си. Световната демокрация е с нас! Независима федерация на труда „Подкрепа”, Федеративен съвет”

 

А. Манолова: Говорете.

Мъжки глас: НДЗПЧ в България безусловно подкрепя двете Декларации - на НФТ „Подкрепа” и Декларацията на Любомир Собаджиев от „Гражданска инициатива”. Васил Костов, председател на Софийската група на НДЗПЧ.

(25.12.1989 г., ролка № 301)

 

Назад


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите