Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ

 

Исмаил Исмаилов: Поздрави от турското малцинство в България. До радио "Свободна Европа". Днес, на 19 май 1989а година, сутринта, пред Районно управление на МВР - град Каолиново са раздадени молби-декларации, както беше в Дулово - без останалите документи за туризъм, с цел да не се проведат гладни стачки от страна на турското малцинство. Това е тактически ход от страна на българските власти. Проведен е разговор лично с началника на Районно управление на МВР - Каолиново. В разговора участваха др. Ахмед Мустафов Реджепов, от село Престоя - и Исмаил Исмаилов, това съм аз, - който беше върнат от другаря началник на МВР, който се казва др. Илиев, който обяснил на сънародника ми, че те стриктно спазвали Виенските споразумения, подписани от българските власти. Попитан от другаря Ахмед Мустафов за тези молби - декларации, Илиев отговори, че тези молби-декларации са били за туризъм, а не за изселнически паспорти. Също гражданинът, който заминава за капиталистическа страна, ако е с цел да остане там, остава като бежанец от Народна Република България, без социални осигуровки и подлежи под законите на НРБ - Наказателния кодекс. Въпреки това недоволството на турското малцинство, /…/ за да излязат от желязната завеса на българските власти, хората чакат за получаване на молби-декларации с надежда да излязат към страни, които имат демокрация. И въпреки това хората не знаят кога и как ще се пътува. Те са манипулирани от българските власти. Дали тези документи с фотокопия няма да бъдат изпратени в Парижката конференция на 31 май 1989 година за човешките права, особено за турското малцинство? За сега тези документи открито не се раздават от властите, а в отделни райони, където има многочислени гладуващи. На нашите писма, изпратени до всички висши инстанции на НРБ за гладни стачки, няма никакъв отговор. Даже на писма, изпратени с обратна разписка. Повтарям, това е чисто психо-тактически ход на българските власти да възпрат гладните стачки и да не признаят турското малцинство, живеещо в пределите на НРБ. Искаме тоя текст да се излъчи в програмите ви и в другите независими радиостанции. Текстоводещ Исмаил Исмаилов Мехмедов от гр. Каолиново и Ахмед Мустафов от с. Престоя, Шуменско.

(19.05.1989 г., ролка № 324)

 

 

Р. Узунова: Включих машината, говорете.

Г. Османова: Какво да говоря? … В момента предлагат на тези, които гладуват, паспорти за други държави, например като Австрия; а които имат покани за гостуване в други държави – Република Турция, например, почти от всяко едно семейство остават някой член от поканените; а които са членове на Независимо дружество, изселват ги без покана, направо… Ако става въпрос за религията, малцинството настоява да му се възвърнат националната и духовната култура и обредите. Ако България не е в състояние да признае на територията си турско малцинство, то желанието на повечето е да им дадат изселнически паспорти, за да отидат в Турция – със всичките си права и със своите близки и роднини. Тука вече, Европейската комисия, която ще посети България през м. юли, трябва да се срещне с хората, които са правили гладна стачка, а не с хора, които са определени от правителството. Това искаме. Почти всичките гладуващи със желание се включват в гладната стачка. Много желаещи имаме… Друго какво да ви кажа, Румяна?!

Р. Узунова: Да, това е достатъчно…

(недатирано, ролка № 315)

 

Ибриям Рунтов: Тука един човек дойде при мене - баща му е бил ходжа в с. Плъстина, Търговишко. На двамата му сина дават паспорти, а него го оставят. По време на „покръстването” някакъв си Михайлов отива при него и му дава петдесет лева да го подкупи,… аз съм го записал - ако искаш, да ти го предам... (пауза) „Имаминът от селото, Хюсеин Мехмедов Хюсеинов - 67 годишен, от с. Плъстина, Търговишко, окръг Търговишки изпълнява службата като имам на селото. По време на „покръстването” представител на МВР град Омуртаг - офицерът Миланов отива в с. Плъстина при имамът на селото Хюсеин, опитва се да го подкупи, като му дава сумата от 50 лв., за да му предава какво става в селото, като му съобщава, че ако помогне на органите на МВР, щели и занапред да го финансират… Но какво може да помогне един 67 годишен старец? Именно той най-напред да си смени името, а после цялото село! Но Хюсеин категорично отказва и връща сумата от 50 лева. През 1989 г. започва масовото изселване на граждани от НРБ към Република Турция. Тогава Хюсеин и двамата му сина отишли и те да си получат паспортите за изселване, но именно офицерът Миланов дава двата паспорта на двамата му сина със семействата им, а на Хюсеин Мехмедов Хюсеинов е отказано да замине за Турция - остава сам с жена си в село Плъстина.

(ролка № 382)

 

 

 

Назад


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите