Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ

 

Емин Хамдиев: Казвам се Емин Хамдиев Салиев от Варна. Понеже по настоящем съм освободен от интернирване и очаквам нещо, което,… вероятно това, което сполетя много наши, мои другари – вероятно от утре ще ми кажат да изляза зад граница. Но, обаждам се да Ви обясня случая как стана: в петък, в седми ден бях в гладна стачка… и дойдоха две коли от Русе с петима цивилни другари, единия от които вече познавах - който ме следеше, дето водеше разговори с мене и каза: „Прибирай си багажа!”. „Водим те във Варна”. „Защо?” – „Ами, освобождаваме те”. Обаче, вместо да ме водят у дома, те ме заведоха в Областното, не, в Общинското управление /сега имат нови наименования/ и съответно чаках там около два часа, дойде някакъв си ген. Пейчев, и след още два часа чакане, съответно дойде при мене Общинският началник със заместника си и още един другар и ме запитаха: „Закъде искам да замина?”. „Ха, извинете, викам, аз искам първо правата си да си възстановя, и след това вече аз ще помисля…, ако стигнем до това положение. Но аз искам правата си!”. „Не, ние ти даваме възможност да излезеш в най-скоро време.” „Ама аз не съм се свързал нито със семейство, нито с деца, нито с баща си, нито с никой - как мога да ви кажа, че искам, да речем, от утре да изляза?” И ми дадоха срок до понеделник - до утре 10 часа. Не зная какви предложения ще ми направят. Но най-допустимото - от сега, както и от вчерашните събития, както днеска слушам – 19 човека на югославската граница чакат, други - някъде на турската чакат, други – екскортирани до Русе и оттам прехвърлени в румънската територия, и ги изпращат за Австрия… Така че нищо чудно утре вечер и с мене нещо да се случи нещо така.

(22.05.1989 г., ролка № 319)

 

 

Р. Узунова: Така, включих. Един момент, така, всичко е наред, сега говорете.

Халил Исинов: Казвам се Халил Сюлейманов Исинов, от град Търговище съм. Протестна нота от името на другарите, които са лежели в остров Белене, след това интернирани в различни селища на страната..., заради изгонването на др. Петър Манолов от НРБ и на тримата лидери на Демократическата лига на България: Ремзи Мехмедов от Огоста, където още е интерниран, Михайловградско, /.../ Сефер Велиев също от Огоста, Хасан Мюмюнов също от Огоста, Хасан Оджаклъ от гр. Видин, Исмаил Мехмедов от Бургас и Ислям Бейтулов и Халил Сюлейманов (някой подсказва на говорещия), също от Бургас. Ние правиме Протестна нота, за да разбере всеки гражданин на републиката, че с тяхното изгонване от НРБ няма да се спре нашата дейност. Ние ще продължаваме. В най-скоро време ще бъде избрано новото ръководство на Демократическата лига и местото на др. Петър Манолов също ще бъде запълнено. Аз, Халил Сюлейманов от гр. Търговище, от името на моите другари заявявам, че ние няма да оставим нашето Дружество и ще се борим за човешките права в НРБ. Все още искаме да разбере целият свят, че българските власти продължават да правят маневри, да заблуждават народа. На 5и този месец в гр. Търговище пристигна от името на (чува се тракане) /…/ посолство някои другари и се представиха за турци. Фактически ние разбрахме, че са от България, че искат да разберат настроението на народа. Аз им дадох, разбира се, отговора, че ние не желаем нищо, освен че искаме нашите права.  Искаме също Комисията от „Световната амнистия” да присъства, да провери на място тия другари и да ги разпитва. Днес, 26и май, Халил Сюлейманов Исинов от гр. Търговище.

Р. Узунова: Да, един момент само…

(26.05.1989 г., ролка № 386)

 

 

Мъжки глас: Ало? Привлича вниманието тук рязката промяна в отношението на властите към етническите малцинства в Дуловско, Разградска област.

Р. Узунова: По-високо, по-високо!

Мъжки глас: Трябва да подчертаем, че тук бе предприета гладната стачка от 6 май, която бе подкрепяна и от много други – тука, в Дуловска община. Вчера – 16и, служители, които се знаят, от Държавна сигурност потърсиха контакт с неудобни за режима лица от малцинствен произход и им предложиха екскурзия в чужбина. Това, от своя страна послужи като възпламенител и Дулово осъмна днеска със стотици хора пред Общинско управление на МВР. С непривична учтивост на присъстващите бяха раздадени хиляди формуляри за екскурзия.… и тогава ще пътуват, представляват само молба-декларация, напечатана на циклостил, а служителите на Държавна сигурност разясняват по-същественото. Ало?! Привлича вниманието присъствието на автомобил на Българското радио с варненска регистрация и кинокамери. Това е.

Р. Узунова: Да, да.

Мъжки глас: Същото е и в Силистра - сега се прибрах, след обяд

Р. Узунова: Същото?!

Мъжки глас: Да, същото!

Р. Узунова: Да. Това, първото… (връзката прекъсва. Повторно включване) Кога в Силистра, днес ли?

Мъжки глас: Да, да, днеска започна, сега… народа … там се юрнаха …

Р. Узунова: Пак такива декларации за екскурзия във Турция?

Мъжки глас: Не, не специално за Турция. Те, те са за страна по избор…

Р. Узунова: Аха, дават се декларации за екскурзии в чужбина, така ли?

Мъжки глас: Да, като се изтъква, че ще се дават паспорти…, ще се разрешават екскурзии, стига съответната страна да даде входни визи…

Р. Узунова: Да, да, благодаря ви много! Да.

(17.05.1989 г., ролка № 373)

 

 

Назад


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите