Петър Кирилов БеронПортрет-шарж от неизвестен 
автор, продаван по сергии 
през пролетта на 1990 г.

Биолог, еколог, политик, публицист и общественик. 
Роден в София на 14 март 1940 г. 
Завършва Биолого-геолого-географския факултет в СУ "Кл. Охридски". 
От 1963 до 1969 г. е биолог в Института по зоология към БАН. 
От 1969 до 1978 г. е научен сътрудник в същия институт, а през 1978 г. става старши научен сътрудник и завежда секция "Зоология" в Националния природонаучен музей при БАН. 
От 1975 г. е доктор на биологическите науки.

1990 -  заместник-председател на Българския туристически съюз. 
От 1993 година е директор на Националния природонаучен музей.
 

Започва политическата си дейност от независимото сдружение "Екогласност". Участва в работата на Кръглата маса. Секретар на СДС от основаването му (7 декември 1989) до избирането му за председател на синята коалиция (3 август 1990 - ноември 1990, когато подава оставка. На 11 декември на негово място е избран Филип Димитров).
В първите свободни избори (юни 1990) става народен представител в 7-ото велико народно събрание с листата на СДС.
Петър Берон беше избран за председател на НКС на СДС, след като Желев стана президент. Той, по подобие на Желев, оглави и Парламентарния съюз на демократичните сили (ПСДС), който се състоеше от парламентарните групи на партиите членки на СДС.

Подписва новата конституция на България.
В президентските избори през 1992 г.
се кандидатира за вицепрезидент на кандидата за президент Жорж Ганчев – лидер на Бизнесблока. Двамата нямат подкрепата на основните политически сили, но са колоритна и убедителна двойка. Класират се на трето място със забележителните 17% от гласовете.

 

През последните години Берон продължава научната си работа – осъществил е множество изследователски експедиции, открива за науката и описва неизвестни видове насекоми, организира фотоизложби и уникални колекции в Националния природонаучен музей.

На 11 ноември 2001 г. участва като кандидат за президент в президентските избори, като събира 31560  гласа /1,11% от гласувалите/.

Заместник-председател на Съюза на патриотичните сили и воините от запаса "Защита". Председател на Българската федерация по спелеология от 1985 година.

2005 - участва в парламентарните избори на 25 юни като кандидат от новосъздадената коалиция "Атака", оглавявана от Волен Сидеров, и става депутат в 40 народно събрание. Избран е за заместник-председател на парламента на ротационен принцип.

2006 - участва в президентските избори като кандидат за президент (в двойка със Стела Банкова -  за вицепрезидент)

Автор е на научни и публицистични трудове.
Владее френски, английски и руски език. Семеен,  има син Владимир.

Начало на Справочник Омда


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени