Кисело зеле с булгур | Млечна супа с булгур | Праз с булгур | Овнешко с булгур
Булгурът има широка употреба в българската национална кухня. Булгур е турска дума и означава олющено и натрошено на късчета жито. Много често се е използвал като заместител на ориза, но в съвременната българска кухня се предпочита заради хранителните му качества.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на ситно и го сварете заедно с булгура. Прибавете мазнината и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете ястието да ври на слаб огън.
Ако нямате кисело зеле, можете да използвате прясно, но в този случай трябва да предвидите повече време, за да се свари добре зелето.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Сварете млякото и към него прибавете 3 чаени чаши топла вода. Прибавете булгура и варете, докато омекне. Подсолете супата на вкус и я подправете с маслото.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Нарежете праза на колелца и го задушете в олиото и малко вода. Прибавете червения пипер, булгура и вода. Варете ястието на слаб огън, докато булгурът омекне. Прибавете предварително накиснатите в студена вода сушени сливи. Подсолете ястието на вкус и варете, докато сливите омекнат.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Наречете месото на парчета и го сварете. Прибавете булгура, маслото и 3 чаени чаши вода. Варете на слаб огън. Преди булгурът да е поел всичката вода, свалете ястието от котлона и го похлупете, за да се задуши.
Още едно оригинално ястие от с. Горни Дъбник, Плевенско ще откриете сред рецептите, които Ви предлагаме за Димитровден.
Пълнена кокошка със зеле и булгур.
Използвана литература:"Българска национална кухня", Л. Петров, Е. Йорданов, Сн. Узунова, Н. Джелепов, "Земиздат", София, 1984 г.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.