ЯСТИЯ С БУЛГУР

Кисело зеле с булгур   | Млечна супа с булгур   | Праз с булгур   | Овнешко с булгур


    Булгурът има широка употреба в българската национална кухня. Булгур е турска дума и означава олющено и натрошено на късчета жито. Много често се е използвал като заместител на ориза, но в съвременната българска кухня се предпочита заради хранителните му качества.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ С БУЛГУР
Необходими продукти
  • 1 кг кисело зеле
  • 1 чаена чаша булгур
  • 120 г свинска мас
  • 1 супена лъжица червен пипер

    Начин на приготвяне:

Нарежете зелето на ситно и го сварете заедно с булгура. Прибавете мазнината и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете ястието да ври на слаб огън.
Ако нямате кисело зеле, можете да използвате прясно, но в този случай трябва да предвидите повече време, за да се свари добре зелето.



МЛЕЧНА СУПА С БУЛГУР
Необходими продукти
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 чаена чаша булгур
  • 40 г масло
  • сол на вкус. 

    Начин на приготвяне:

Сварете млякото и към него прибавете 3 чаени чаши топла вода. Прибавете булгура и варете, докато омекне. Подсолете супата на вкус и я подправете с маслото.



ПРАЗ С БУЛГУР
Необходими продукти
  • 1 кг праз лук,
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша булгур
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 150 г сушени сливи
  • сол на вкус. 

    Начин на приготвяне:

Нарежете праза на колелца и го задушете в олиото и малко вода. Прибавете червения пипер, булгура и вода. Варете ястието на слаб огън, докато булгурът омекне. Прибавете предварително накиснатите в студена вода сушени сливи. Подсолете ястието на вкус и варете, докато сливите омекнат.



ОВНЕШКО С БУЛГУР 
Необходими продукти
  • 750 г овнешко месо
  • 100 г масло
  • 250 г булгур
  • сол. 

    Начин на приготвяне:

Наречете месото на парчета и го сварете. Прибавете булгура, маслото и 3 чаени чаши вода. Варете на слаб огън. Преди булгурът да е поел всичката вода, свалете ястието от котлона и го похлупете, за да се задуши.


Още едно оригинално ястие от с. Горни Дъбник, Плевенско ще откриете сред рецептите, които Ви предлагаме за Димитровден.
Пълнена кокошка със зеле и булгур.



Използвана литература:

"Българска национална кухня", Л. Петров, Е. Йорданов, Сн. Узунова, Н. Джелепов, "Земиздат", София, 1984 г.

Архив