ДИМИТРОВДЕН
26 ОКТОМВРИ

Пълнена кокошка със зеле и булгур  | Салата от пиперки и патладжани


В народния календар празникът на свети Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие в полунощ срещу празника на свети Димитър небето се отваря. След този празник се очаква и първият сняг. Свети Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври свършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири, ратаи и др. Затова и празникът на свети Димитър се нарича още Разпус.




За празника на свети Димитър се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Предлагаме ви да опитате оригинално ястие от Горни Дъбник.
 
 

ПЪЛНЕНА КОКОШКА СЪС ЗЕЛЕ И БУЛГУР
Необходими продукти
  • 1 кокошка с дреболиите
  • 1 кг зеле
  • 200 г булгур
  • 100 мл олио
  • 10 г червен пипер
  • джоджен
  • сол

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и осолете кокошката. В половината олио задушете предварително нарязаното зеле, дреболиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето. Напълнете кокошката с получената плънка и я зашийте. В голяма тава сипете останалото олио. Сложете кокошката в нея и печете в умерена фурна. Прибавяйте по малко вода, за да не изсъхне месото.
 



Като гарнитура към пълнената кокошка можете да сервирате и всякакъв вид прясна салата или туршия. Но гостите и семейството ви ще останат очаровани, ако предложите салата от пиперки и патладжани, която е типична за района на град Видин.
 
 

САЛАТА ОТ ПИПЕРКИ И ПАТЛАДЖАНИ
Необходими продукти
  • 2 броя патладжани
  • 8 броя зелени пиперки
  • 4 броя домати
  • 50 г орехови ядки
  • 50 мл олио
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол
  • оцет

Начин на приготвяне:

Изпечете патладжаните и пиперките на силен огън. Вкусът им ще бъде неповторим, ако ги изпечете на жар. След това ги обелете и нарежете на ситно. Прибавете счуканите орехи и чесън и подправете на вкус с част от олиото, оцета и солта. Разбъркайте добре получената смес и я сипете в чинията, в която ще сервирате салатата. Отгоре подредете нарязаните на тънки филийки домати. Поръсете ги със ситно нарязания магданоз и ги залейте с останалото олио. Това е една идеална есенна салата, която отваря апетит за основното ястие. Но не я сервирайте на хора с болни бъбреци, тъй като патладжаните са опасна храна за тях.


Използвана литература:
1. Българска национална кухня, Л. Петров, Е. Йорданов, С. Узунова, Н. Джелепов, "Земиздат", София, 1984 г.
2. Д. Маринов, Народна вяра и религиозни обичай, 1981 г.
3. Р. Попов, Светци близнаци в българския народен календар, 1991 г.

Архив

Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home