Делян Маджаров,

четвърти курс политология (2008-2009)

в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

 

 

Четиридесет и седми редовен конгрес на БСП

 

 

 

 

 

Българската социалистическа партия е най-голямата и мощна партия в България със своята над 200 000-хилядна членска маса тя държи монопола в лявото политическо пространство. Освен това е първа политическа сила в НС. От тази партия са президентът, премиерът и председателят на Народното събрание на Република България.

Ето защо председателят на БСП и министър-председател Сергей Станишев започна докладът пред конгреса.

"Уважаеми другарки и другари гражданите на България трябва да са сигурни, че нашата партия ще използва нашия авторитет, нашите експертни познания, позиции в управлението, като водеща политическа сила,за да ги предпази в съвсем близък и средносрочен план от всичко, което се случва и може да се случи в Европа, Америка и други части на света". Визирайки, разбира се, световната икономическа криза.

Кои сме, какво искаме и как възнамеряваме да реализираме своя социалистически проект в интерес на България. За целта премиера формулира три основни послания към гражданите, към членовете и симпатизантите и към вътрешните и външните партньори на БСП.

 

 

 

Сергей Станишев и Симеон Сакскобурготски двама от лидерите на тройната коалиция.

 

Първо партията е единна и обединена около една идея и една политика, която ще следва по волята на мнозинството от делегатите, че ще приглуши и подчини всичките си дребни и лични разногласия в името на отговорните задачи, които си поставя. На тази цел служи инструментът, наречен Политическа рамка за участието на БСП на изборите догодина, която трябва да се разгледаме и приеме.

 

Второ партията се развива, не стои на догматични позиции, има ясна представа за това как иска да изглежда обществото и мястото на модерната социалистическа идея в него, с какви политически средства и методи ще си служи за постигане на своите стремежи. На тази цел служи инструментът, наречен Нова програма на партията.

 

Трето партията се обновява търси и намира нови начини да привлича хората към своята кауза тя е дейна и боеспособна да твори и реализира политика създава организация за постигане на намеренията си. БСП има бъдеще само като демократична, отворена и динамична партия.

 

Настоящият 47-и конгрес е безпрецедентен и с още нещо в новата история на БСП. За първи път през последните 19 години партията, след спечелени парламентарни избори, е в края на пълен 4-годишен управленски мандат, осъществен в пълноценна трипартийна коалиция с НДСВ и ДПС. Да се твърди, че през август 2005-а година БСП ,а и партиите от тройната коалиция са били абсолютно готови за това, че са били напълно наясно какво ги очаква, че са били уверени в своя краен успех, просто няма да е вярно. Дори дори Станишев не го твърди, като лидер на партията и като министър-председател на Република България.

Не, не бяха напълно готови, не бяха наясно с много неща, нямаха увереност, че ще успеят. Но се случи правителство изпълни по-голямата част от своята програма за управление.

 

 

 

Министрите Емилия Масларова и Петър  Димитров.

 

Ще спомена набързо и на едро само по-важните неща, за да покажа, че по никакъв повод, причина и начин не бива да се поддаваме на внушения, че правителството е излъгало българските граждани, което впрочем отдавна не се твърди, че са обещали нещо, което не са изпълнили.

Нека си припомним формулата на правителството – правителство на европейската интеграция, на икономическия растеж и на социалната отговорност. Правителството бе съставено след шумни и драматични разправии, последвали парламентарните избори, в ужасяващо забавяне и неподготвеност на държавата да се присъедини към общността на европейските народи. Опонентите на БСП предричаха, че ще се провали още в началото, защото няма да влезем в Европейския съюз. След като стана ясно, че за кратък срок и с огромни усилия страната успя да навакса изоставането, се започнаха твърдения, че ще влезем в съюза, но като втора категория държава, по милост и с предпазни клаузи.

Нищо такова не се случи. Случи се точно обратното. Правителство сбъдна един основен стремеж на последните поколения българи – България стана пълноправен член на Европейския съюз. Обществото ни още не напълно осъзнава огромните предимства и перспективи, които това събитие дава. Ето няколко примера, които говорят за значението на членството на България в Европейския съюз. Всички българи вече могат да пътуват из цяла Европа само с личните си карти. Българските студенти могат да учат в най-добрите университети на континента, със същите права като студентите от Германия, Франция и другите европейски страни. И нещо символично. Европейските институции „проговориха” на български и „прописаха” на кирилица.

След това започна да се говори, че социалистите ще провалят финансовата стабилност на страната, ще забавят икономическия растеж, ще уплашат и напъдят от страната външните инвеститори.

И такова нещо не се случи. Случи се точно обратното.

След неуспеха от средата на 90-те години над БСП тегнеше подозрението, че не умее да управлява в съвременна пазарна среда, че заради социални ангажименти ще подложи на риск финансовата стабилност, че не може да създава добра бизнес-среда.Всичко това е опровергано .От началото на мандата в страната са привлечени 19 милиарда  евро преки чуждестранни инвестиции – много повече от всички предходни правителства взети заедно.

От 2005 г. насам ежегодният икономически растеж е над 6% от брутния вътрешен продукт. През първото полугодие на 2008 г. той се е увеличил до 7,1%. Този показател, който е не само висок, но и устойчив, нарежда България на трето място в Европейския съюз по темпове на растеж. Брутният вътрешен продукт за 2008 г. ще бъде със 70% по-висок от 2004 година. Валутните резерви на държавата се удвоени за периода на това управление и достигат  29 милиарда лева. Днес, когато се сриват не само финансови пазари, но и финансови системи на много страни, вече никой не отрича това като правилна политика в името и в интерес на хората.

Преди изборите, бе обещано създаването на 240 хиляди нови работни места. Сега те са 344 хиляди.В началото на управлението безработицата беше над 11%. В края на третото тримесечие на 2008 г. тя е 5,1% и нивото й е съпоставимо с Ирландия и Швеция. Ако се замислим, какво означават тези сухи статистически данни за живота на всеки един от тези 340 хиляди българи, които получиха сигурност, работа, доходи за себе си и за своите семейства.     

Поставената цел за 600 лв. средна работна заплата в държавния сектор е преизпълнена. Днес тя достига 650 лв. Реалното нарастване е с 25,5%,което с 19 пункта превишава постигнатото увеличение от предходното българско правителство.

До лятото на следващата година нивата на минималните и средните пенсии ще са увеличени със 100% в сравнение с тези от 2005 г. Всички добре знаят, че няма година, в която пенсиите да не са увеличавани с по две стъпки, без допълнителните извънредни мерки. И е добре цялото общество да знае, че всяко такова увеличение струва стотици милиони лева годишно, дори за милиарди. Коледната пенсия през 2005 г. бе 25 лв., през 2006 – 50, през 2007 – 100, през тази година тя ще бъде 150 лв.

Добре знам, че и това не е достатъчно, защото българските пенсионери, българското трето поколение заслужават още по-голямо внимание и отношение, защото са дали своето на България, защото са се трудили десетки  години за изграждане на модерна България. Те заслужават и подкрепа, и внимание, те трябва да се чувстват действително хора, които са нужни на обществото.

Грижата за семейството и децата е отчетлив приоритет на това управление. Месечната социална помощ за дете Е нараснала от 18 на 35 лв., обезщетението за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст - от 130 лв. на 240 лв. Срокът на майчинството е удължен до 315 дни – най-продължителният период в целия Европейски съюз, като през него се получава 90% от заплатата.Тоест пълна заплата защото тези 90% не се облагат с данък.

 

 

На конгреса бе приета и нова програма на партията. Предишната програма бе добра, но все пак тя бе от 1994 г. и имаше нужда от осъвременяване. С голямо мнозинство беше приета мандатност в партията. Тоест за постовете председатели на НС на БСП, Областни и Общински съвети на партията да не може даден председател да е повече от два мандата, което е гаранция за демократичност и развитие на БСП. Според член 20 от новия устав не може горепосочените председатели да бъдат едновременно с това и депутати или министри.

ВС на БСП промени името си на Национален съвет, за да има по-добра йерархична подредба Общински, Областен и съответно Национален съвет. В НС на БСП влязоха 62-ма делегирани члена и 119 избрани чрез тайно гласуване, като общата численост на НС е от 181 члена.

След като Янаки Стоилов си направи самоотвод, единствен кандидат за председател на БСП остана Сергей Станишев, който бе преизбран с 97,47 или 809 гласа от 897 делегати.

След което той предложи ново тайно гласуване за избор на членове на НС на партията, тъй като след първото гласуване с над 50%-ова подкрепа влязоха само 27 души.

Това негово предложение бе отхвърлено от конгреса поради факта, че обработката на данните, тоест кой колко гласа получава, което се обработва и в проценти отне на комисията по избора цяла нощ. При над 900 кандидата нова обработка на данните означава конгресът да продължи работата си и в понеделник на 24 ноември. Делегатите от провинцията в голямата си част са на работа и това ще им създаде големи проблеми, да не говорим, че пътят от София до някои наши градове е по 7-8 часа. Именно по тези причини предложението на Станишев не бе прието.Останалите 92-ма души влязоха по вишегласие в НС на БСП.

Това беше един добър конгрес, един силен конгрес, един конгрес с решаващо значение за по нататъчното развитие на партията и държавата.

 

 

Ползвана литература:

Интернет google.bg: bsp.bg

Доклад на Сергей Станишев пред Четиридесет и седмия редовен конгрес на БСП.                                                                                                       

 

 

 


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени