МЕЛНИК - ЕДНО ПРЕОТКРИТО КЪТЧЕ ОТ РАЯ

 

    През средновековието византийските императори са изпращали тук изпадналите в немилост сановници. Но не мислете, че Мелник е някакъв балкански "Сибир". Тъкмо обратното - разположено в лоното на планината Пирин, в най-югозападната част на България, това историческо градче напомня по-скоро за рая. Заобиколен от красиви "пирамиди" от жълт пясъчник, с пищна зеленина и здравословен климат, Мелник е селище, в чиито околности виреят прекрасни лозя. 

    И това е така не от вчера. Именно в този район на Балканите вършат своите необуздани лудории тракийският бог Бакхус и неговите панове, сатири и вакханки. Тъмно и "тежко", мелнишкото вино се поема от гърлото неусетно и само истинските пиячи знаят кога да кажат "стоп" на неудържимото изкушение. Повече от хилядолетие червеният еликсир, питието на боговете, е изнасяно на солени цени за Западна и Северна Европа. 
     

   Старинни къщи в Мелник
   (снимката е предоставена от архива на "Българска фотография")

Дълги години няма кой да напълни догоре огромните бъчви, в огромните мазета на огромните мелнишки къщи. Някога едно от най-големите селища на полуострова,  Мелник достига до около само 400 жители и е най-малкият град в България. Основната причина е прокараната след войните от периода 1912-1918 г. българо-гръцка граница, която отрязва на винотърговците пътя към корабите в пристанището на град Солун.

Затова пък градът е посещаван от туристи от цял свят - любители на вино, природа и старини. Днес Мелник е един възраждащ се туристически град. Има чудесни изби, разкошно вино, приятни хотели и добро обслужване.

Околностите на Мелник


 Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Туристически обекти"Home