| ГОРЕЩА ТЕМА
 
Терор в Русия - ІІ

 
 3 септември 2004Продължава кризата със заложниците в град Беслан, Северна Осетия. Задържаните в училището са 354, броят на жертвите е 12. Сред загиналите няма деца, съобщиха от кабинета на президента на републиката. Заради създалата се ситуация, руският държавен глава Владимир Путин отмени планираното си за днес посещение в Турция. Посредник в преговорите с терористите е бившият президент на Ингушетия - Руслан Аушев.


Агенция “Фокус”
Две експлозии са били чути край училището в Беслан в Северна Осетия
Беслан. Две големи експлозии са били чути в близост до училището в Беслан в Северна Осетия, предаде АФП. В тази сграда терористи държат около 330 души, като заложници вече трети ден. След вторият взрив въоръжени доброволци са започнали да отдръпват журналисти и роднини на заложниците, които са се опитали да приближат училището.
Първият взрив е бил на 500 м от училището, а втората по-мощна експлозия е била доста по-близо до сградата.

Агенция “Фокус”
Разпознат е един от терористите в Беслан
Беслан. Някои от освободените заложници потвърдиха, че сред терористите в училище №1 в Беслан има един осетинец, съобщава изданието Регнум Ру, като се позова на северноосетинския портал “15-и регион”. Името на терориста е Николай Ходов, който е издирван за криминални прояви. Той е обвинен в организирането на взрив в центъра на Владикавказ през месец февруари 2004 г., при който са загинали няколко души.

Агенция “Фокус”
Владимир Путин обеща, че ще направи всичко, за да спаси заложниците в Северна Осетия
Беслан. Стотици заложници ще посрещнат втора нощ под покрива на училището в Беслан, без храна и вода, предава Ройтерс. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ще направи всичко възможно, за да спаси децата, родителите и учителите, които се намират във физкултурния салон на училището в Северна Осетия.
Терористите, които заплашиха, че ще взривят сградата, вече освободиха 26 жени и деца, съобщава агенцията.

Агенция “Фокус”
Си Ен Ен: 26 души са освободените в Беслан
Беслан. 26 души, само жени и деца, бяха освободени от терористите, които държат повече от 350 души, като заложници в училище в Северна Осетия, съобщава Си Ен Ен. Роднини заявиха пред агенцията, че около 1000 души се намират в училището.
Говорител на правителството обяви, че 26-те заложници са били освободени след преговори с терористите. Тези преговори бяха осъществени от бившият президент на Ингушетия Руслан Аушев, който се срещна лице в лице с терористите.
“Освобождаването на 26 души е голяма победа, но ако погледнем на фона на цялата картина е само една капка. Все още има много работа”, заяви доктор Леонид Рошал, който също участва в преговорите.

Агенция “Фокус”
Лидерът на мюсюлманите в Татарстан осъди действията на терористите в Северна Осетия
Казан. Председателят на Духовното управление на мюсюлманите в Татарстан осъди действията на терористите в Северна Осетия, предаде РБК. Според него руското правителство трябва да преговаря с чеченските сепаратисти, за да се избегнат кръвопролития.

Агенция “Фокус”
РИА Новости: По последни данни 25 са освободените заложници в Северна Осетия
Беслан. След уточняване на данните за освободените заложници в град Беслан беше съобщено, че 25 души, само жени и деца, са били пуснати на свобода, предаде РИА Новости. По-рано беше съобщено за 26 души.
Според една от версиите жена е изнесла от сградата на училището едно дете, а след това се е върнала обратно, за своите две деца, които терористите не са освободили. Кореспондентът на РИА Новости съобщава, че в момента край Дома на културата в града, разположен на стотина метра от сградата на училището, продължават да стоят роднини на заложниците. Освен това някои от близките на пленниците са формирали инициативна група, като смятат да предложат себе си на терористите в замяна на децата.

Агенция “Фокус”
Международният комитет на Червения Кръст призова за освобождаване на заложниците в град Беслан
Женева. Международният комитет на Червения Кръст призова към незабавно освобождаване на всички заложници, които се намират в училище №1 в северноосетинския град Беслан, предаде РБК. “МККК в продължение на десетилетия работи в района на Северен Кавказ и преживява всичко с жителите на този край”, се казва в изявление на комитета.

Агенция “Фокус”
Сред заложниците в училището в град Беслан има грузински граждани
ИТАР-ТАСС

Беслан. По предварителни данни сред заложниците в училището в град Беслан в Северна Осетия има гражданка на Грузия и нейния седем-годишен син, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенция “Фокус”
Аслан Масхадов е готов да помогне в кризата със заложниците в Северна Осетия
Москва. Чеченският бунтовнически лидер Аслан Масхадов е готов “без никакви условия” да помогне за мирното разрешаване на драмата със заложниците в училището в Северна Осетия, предаде АФП, като се позова на негов представител. Ахмед Закаев заяви пред агенцията, че той няма нищо общо с тази ситуация, но ще направи всичко възможно, за да прекрати трагедията. Той дори изрази готовност да пристигне на мястото, за да помогне за намирането на решение.

Агенция “Фокус”
Петима арменски граждани има сред пленниците в училището в град Беслан в Северна Осетия
Ереван. Сред заложниците в училище №1 в град Беслан в Северна Осетия има петима арменци, предаде РИА Новости, като се позова на ръководителя на Генералното консулство на Армения в Южния Федерален окръг на Русия Арарат Гомцян.
Консулството и посолството на Армения работят с оперативните служби и власти в Северна Осетия за изясняване на състоянието на арменските граждани, каза Гомцян.

Агенция “Фокус”
Сред заложниците в Беслан е възможно да има турски граждани
Беслан. Сред заложниците в училището в град Беслан в Северна Осетия е възможно да има и турски граждани, предаде РБК. Това съобщи турската телевизионна компания Ен Ти Ви. С журналистите се е свързал човек, който е съобщил, че жена и двете й деца се намират сред плениците.
По последни данни една жена с дъщеря си, граждани на Турция, са били освободени. Но в ръцете на терористите е останала по-голямата дъщеря Сейфи Доган.

Агенция “Фокус”
Международният комитет на "Червения Кръст" е готов да съдейства за разрешаване на кризата в Беслан
Беслан. Международният комитет на "Червения Кръст" (МККК) е готов да съдейства за разрешаване на кризата в северноосетинския град Беслан, предаде РИА Новости. Това се казва в заявление на МККК, публикувано на сайта на организацията.
По-рано руският лекар Леонид Рошал изрази своето възмущение от бездействието на "Червения Кръст".

Агенция “Фокус”
Китай изрази своите съболезнования към всички руснаци във връзка с терористичните актове
Пекин. Министърът на външните работи на Китай Ли Чжаосин изрази съболезнования и своето съчувствие към руския народ във връзка със серията от терористични акции, предаде Регнум Ру.
Въпреки че става тъмно жителите на град Беслан не се прибират по домовете си. Вече втора нощ по-голяма част от жителите на 30 000 град стоят на улиците. В момента сътрудници на оперативния щаб се опитват да помогнат за освобождаването на още една група от заложници, съобщи кореспондент на “Первий канал”.

Агенция “Фокус”
Германия ще окаже помощ в разрешаване на кризата със заложниците в Северна Осетия
Берлин. Германия има намерение да окаже съществена помощ на Русия в разрешаване на кризата със заложниците в град Беслан в Северна Осетия, предаде РБК. Германският канцлер Герхард Шрьодер е разпоредил днес да бъде изпратена полева болница в района, съобщи анонимен източник от германското ръководство. Това решение е било взето след телефонен разговор между Владимир Путин и Герхард Шрьодер.

Агенция “Фокус”
МИГ Нюз: Доктор Рошал обвинява “Червения кръст”
Беслан. Доктор Леонид Рошал, който участва в преговорите с терористите в северноосетинския град Беслан обвини “Червения Кръст”, предаде МИГ Нюз. Детският педиатър заяви, че е “възмутен от позицията на организацията. Той напомни, че международната организация “Червен Кръст” е отказала да вземе участие в създаването на “зелен коридор” в Ирак (през 2003 г.), а "днес те не са въобще в Беслан, където да окажат помощ в преговорния процес с терористите".

Агенция “Фокус”
Похитителите в Беслан продължават да отказват храна и вода
Беслан. Похитителите на заложниците в Беслан продължават да отказват да приемат храна и вода, съобщи известният педиатър д-р Леонид Рошал в интервю за руската телевизия “Россия”.
По думите на д-р Рошал, освобождаването на 26 заложници е “голяма победа”, но представлява едва капка в морето. “Предстои още много работа”, подчерта той.
Рошал съобщи, че до този момент похитителите все още не са обявили конкретни искания и призова гражданите на Северна Осетия, Чечня и Ингушетия да са разумни.
“В случай на неблагоприятен изход от ситуацията, това ще бъде война. Война тук, в този опасен регион. Война между братски народи, което не трябва да се допуска”, каза Рошал.
В същото време известният педиатър обяви Международния червен кръст в бездействие.
“Работата на Червения кръст е да доставя храни и медикаменти. Странно е, че на място няма нито един представител на организацията”, заяви доктора.

Агенция “Фокус”
Руслан Аушев се е срещнал с похитителите на заложниците в Беслан
Беслан. Бившият президент на Ингушетия Руслан Аушев, с посредничеството на когото бяха освободени 26 заложници, се е срещнал с похитителите във физкултурния салон на училище №1 в Беслан, предаде ИА REGNUM. По думите на началника на президентската пресслужба в Северна Осетия, състоянието на заложниците е “задоволително”, но обстановката е много сложна. Самият Аушев отказва коментар.

Агенция “Фокус”
Президентът на Литва изрази надежда за мирното разрешаване на кризата в Беслан
Вилнюс. Президентът на Литва Валдас Адамкус изрази надежда за мирното разрешаване на кризата със заложниците в град Беслан в Северна Осетия, предаде РИА Новости. Това се казва в писмо, изпратено от Адамкус към президента на Русия Владимир Путин. В своето писмо той не прикрива дълбоката си изненада от това, че терористите са заловили деца. “Събитията в училището в град Беслан без съмнение преминават всички граници на човечността и моралните норми”, казва президентът на Литва.

Агенция “Фокус”
Александър Яковенко: Русия оценява реакцията на международната общественост
Москва. В Русия оценяват като важна “бързата и адекватна” реакция на международната общественост по повод терористичните атаки през последните няколко дни в Русия, включително и кризата със заложниците в Северна Осетия, предаде РИА Новости.
Това се посочва в изявление на говорителя на руското Министерство на външните работи Александър Яковенко. По думите на Яковенко, властите в Москва са удовлетворени от факта, че международната общественост осъжда чудовищните терористични действия и потвърждава, че подобни престъпления нито са мотивирани, нито биха могли да бъдат оправдани. Яковенко подчерта, че ключовите положения по този повод от страна на Съвета за сигурност на ООН са искането за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, както и призивът всички държави да сътрудничат активно на руските власти в усилията им да бъдат подведени под отговорност изпълнителите, организаторите и спонсорите на терористичните атаки.

Агенция “Фокус”
Д-р Леонид Рошал обвини Международния червен кръст в бездействие
Москва. Известният педиатър Леонид Рошал заяви в интервю за телевизия “Россия”, че позицията на Международния червен кръст по повод кризата със заложниците в Северна Осетия го “смущава”, предаде Газета Ру.
“Работата на Червения кръст е да доставя храни и медикаменти. Странно е, че на място няма нито един представител на организацията”, заяви д-р Рошал.

Агенция “Фокус”
Известни са фамилиите на освободените в Беслан заложници
Беслан. Известни са фамилиите на освободените в Беслан заложници, предаде
Газета Ру. Те са: Залина Левина и внучката й Алина Дзапарова, Земфира Ходова и дъщеря й Дана Ходова, Залина Дзандарова и синът й Алан Дзандаров, Зара Дударова и племенникът й Умар Дударов, Салеймат Сулейманова и дъщеря й Алина (родена 2004 г.), Оксана Сараева, Валерия Гафурова, Анета Гадиева и дъщеря й Елена Доган, Рита Гаджинова-Кумаева и дъщеря й Марина Гаджинова, Юлия Селехова и синовете й Александър Дзебисов и Азамат Селехов, Алина Кудзаева и дъщеря й Мадина Кудзаева, Селена Гапарова, Елина Копаева.

Агенция “Фокус”
Турска гражданка и детето й са сред освободените заложници в Беслан
Беслан. Турска гражданка и детето й, което е на една годинка, са сред освободените заложници в Беслан, съобщава АФП, като се позовава на информация на турската телевизия CNN-Turk. Деверът на освободената жена е съобщил по телефона за телевизията, че по-голямата дъщеря на жената, която е на 9 години, продължава да е в ръцете на терористите.
“Снаха ми и детето й са откарани в болница”, е съобщил мъжът.

Агенция “Фокус”
Великобритания предложи помощ на Русия във връзка с кризата в Северна Осетия
Москва. Великобритания е готова да съдейства при освобождаването на заложниците в Северна Осетия – това е съобщил британският външен министър Джак Стро, който е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Агенция “Фокус”
Заложниците в Беслан продължават да гладуват
Беслан. Заложниците в Беслан продължават да гладуват, похитителите продължават да не разрешават на децата да бъдат предадени храна и вода – това заяви в ефира на радио Ехото на Москва Зинаида Смайлева от департамента по образование в Северна Осетия. По думите на Смайлева, директорката на училището, която е сред заложниците, е успяла да се свърже с местната администрация и е съобщила, че всички деца са около нея. Смайлева потвърди, че сред децата има болни и кърмачета, но по думите на директорката, всички се стараят да се държат и се чувстват, доколкото е възможно, нормално.

Агенция “Фокус”
Във Владикавказ са взети извънредни мерки за сигурност
Владикавказ. Следственият изолатор в Министерство на вътрешните работи в столицата на Северна Осетия - Владикавказ - е отцепен от милицията, предаде ИА REGNUM. По всяка вероятност мярката е взета, за да се пресекат възможни опити да бъдат освободени затворените вътре терористи, срещу които е заведено дело за взрива в автобус в предградие на Моздок през юни миналата година.

Агенция “Фокус”
Публикуван е частичен списък на освободените в Северна Осетия заложници
Беслан. На Интернет-сайта 15-Й РЕГИОН бе публикуван частичен списък на освободените от училището в град Беслан в Северна Осетия заложници.
Техните фамилии са Азиева, Мутхаева, Козаева, Ходова, Ходов, Дзампаева, Дзандаров, Годжиева, Годжиев, Сулейманова, Дзебисова, Дзебисов. В момента списъкът се уточнява.
Служители на службите за сигурност в камуфлажни дрехи отнасяха бебета на безопасно място, след като терористите в училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия освободиха най-малко 31 жени и деца.
Първите заложници от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия са били освободени в резултат на преговорите, проведени с посредничеството на първия президент на Ингушетия Руслан Аушев. Това съобщи изданието Ингушетия Ру. Аушев се приближил към сградата на училището с личния си автомобил “Волга” и взел заложниците.
По-рано бе съобщено, че 26 жени и деца са били освободени от училището в Северна Осетия. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”.

Агенция “Фокус”
В Южна Осетия се провеждат протестни демонстрации във връзка със събитията в Беслан
Цхинвали. В Южна Осетия се провеждат протестни демонстрации във връзка със събитията в Беслан, предаде ИА REGNUM. В мероприятията участват няколко хиляди души. Демонстрации се провеждат в държавния университет, в лицея по изкуства, в училищата и в редица други институции.

Агенция “Фокус”
Терористите в Северна Осетия са освободили 31 заложници
Беслан. Служители на службите за сигурност в камуфлажни дрехи отнасяха бебета на безопасно място, след като терористите в училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия освободиха най-малко 31 жени и деца, предаде АП.
Първите заложници от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия са били освободени в резултат на преговорите, проведени с посредничеството на първия президент на Ингушетия Руслан Аушев. Това съобщи изданието Ингушетия Ру. Аушев се приближил към сградата на училището с личния си автомобил “Волга” и взел заложниците.
По-рано бе съобщено, че 26 жени и деца са били освободени от училището в Северна Осетия. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”.

Агенция “Фокус”
Първите заложници в Северна Осетия са били освободени от Руслан Аушев
Беслан. Първите заложници от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия са били освободени в резултат на преговорите, проведени с посредничеството на първия президент на Ингушетия Руслан Аушев. Това съобщи изданието Ингушетия Ру. Аушев се приближил към сградата на училището с личния си автомобил “Волга” и взел заложниците.
26 жени и деца са били освободени от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, съобщиха световните агенции. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”. По-рано бе съобщено, че терористите, които държат в сградата 354 заложници, са освободили три жени с децата си, пеленачета.

Агенция “Фокус”
Президентът Георги Първанов изпрати телеграма до руския си колега Владимир Путин
София. По повод кървавия атентат в Московското метро и кризата със заложниците в Северна Осетия президентът Георги Първанов изпрати телеграма до руския си колега Владимир Путин.
В нея държавният глава изразява своята и на българските граждани съпричастност към скръбта и тревогите на хората в Русия. Президентът подчертава безусловната си подкрепа на усилията на руското ръководство да реши по мирен път кризата в град Беслан.
Той изразява също така убеденост, че извършителите на терористичния акт в Москва ще бъдат разкрити и сурово наказани, а международната общност ще прояви безкомпромисна воля в своята решимост да спечели битката с тероризма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Агенция “Фокус”
26-те жени и деца са освободени чрез посредничеството на Руслан Аушев
Беслан. Освобождаването на 26 жени и деца в Беслан е станало благодарение на посредничеството на бившия президент на Ингушетия Руслан Аушев, съобщава АФП, като се позовава на информация на кризисния щаб. Агенцията отбелязва, че Аушев е дълбоко уважаван в Северна Осетия и е един от малкото критици на руската политика, водена от президента Владимир Путин в Чечня. Под натиска на Кремъл, той подаде оставка от президентския пост през декември 2001 г.
26 жени и деца са били освободени от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, съобщиха световните агенции. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”. По-рано бе съобщено, че терористите, които държат в сградата 354 заложници, са освободили три жени с децата им, пеленачета.
Междувременно около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училището са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди по-рано, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия са били освободени три жени с децата им, пеленачета.
Мъж с неустановена до момента самоличност е проникнал в отцепения около училището в град Беслан в Северна Осетия район. Той се отправил към училището, след което последвал изстрел. По думите на очевидци, мъжът бил убит от снайперист.

Агенция “Фокус”
Една от освободените в Беслан жени е откарана в болница
Беслан. Една от освободените в Беслан жени е откарана в болница, предаде РИА Новости. Говорител на оперативния щаб на Министерство на извънредните ситуации съобщи, че жената е била откарана в градската болница заедно с детето си. Според първоначалната информация, те не са пострадали, но ще бъдат консултирани от психолози.

Агенция “Фокус”
26 жени и деца са освободени в Северна Осетия
Беслан. 26 жени и деца са били освободени от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, съобщиха световните агенции. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”. По-рано бе съобщено, че терористите, които държат в сградата 354 заложници, са освободили три жени с децата си, пеленачета.
Междувременно около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училището са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди по-рано, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета.
Мъж с неустановена до момента самоличност е проникнал в отцепения около училището в град Беслан в Северна Осетия район. Той се отправил към училището, след което последвал изстрел. По думите на очевидци мъжът бил убит от снайперист.

Агенция “Фокус”
Германия е готова да съдейства в Северна Осетия
Москва. В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, германският канцлер Герхард Шрьодер е изразил готовност за “практическо съдействие” във връзка със ситуацията в Северна Осетия, съобщава РИА Новости, като се позовава на информация на президентската пресслужба.

Агенция “Фокус”
20 жени са били освободени в Северна Осетия
Беслан. 20 жени са били освободени от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, предаде руската телевизия НТВ.
Около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училището, където терористи държат в плен около 350 заложници, са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди по-рано, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета.
Междувременно мъж с неустановена до момента самоличност е проникнал в отцепения около училището в град Беслан в Северна Осетия район. Той се отправил към училището, след което последвал изстрел. По думите на очевидци мъжът бил убит от снайперист.

Агенция “Фокус”
Неизвестен проникна в отцепения около училището в Беслан район
Беслан. Мъж с неустановена до момента самоличност проникна в отцепения около училището в град Беслан в Северна Осетия район, съобщи агенция Регнум Ру. Той се отправил към училището, след което последвал изстрел. По думите на очевидци мъжът бил убит от снайперист.
Около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, където терористи държат в плен около 350 заложници, са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета, предаде РИА Новости.
Телевизия CNN съобщи в извънредна емисия новини, че няколко заложници, които терористите държат в плен в училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени. По информация на телевизията освободени са няколко жени и деца. Агенция Ройтерс съобщи за 4 освободени деца и неуточнен брой жени. Похитителите, които продължават да държат 350 души като заложници в училище в град Беслан, са освободили три жени и техните бебета, предаде минути по-рано АФП.

Агенция “Фокус”
Париж призова за незабавното и безусловно освобождаване на заложниците в Беслан
Париж. Париж призова за незабавното и безусловно освобождаване на заложниците в Беслан, предаде РИА Новости. Както съобщи говорител на френското Министерство на външните работи, Франция решително осъжда терористичните действия, които не биха могли да бъдат оправдани по никакъв начин.

Агенция “Фокус”
Три експлозии са избухнали близо до училището в Северна Осетия преди освобождаването на заложниците
Беслан. Около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, където терористи държат в плен около 350 заложници, са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета, предаде РИА Новости.
Телевизия CNN съобщи в извънредна емисия новини, че няколко заложници, които терористите държат в плен в училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени. По информация на телевизията освободени са няколко жени и деца. Агенция Ройтерс съобщи за 4 освободени деца и неуточнен брой жени. Похитителите, които продължават да държат 350 души като заложници в училище в град Беслан, са освободили три жени и техните бебета, предаде минути по-рано АФП.

Агенция “Фокус”
Ройтерс: Освободени са шестима заложници – четири деца и две жени
Беслан. Похитителите в Беслан освободиха шестима заложници – четири деца и две жени, съобщава Газета Ру, като се позовава на информация на Ройтерс. Според РИА Новости, която се позовава на началника на президентската пресслужба в Северна Осетия, бунтовниците са освободили три жени и децата им.

Агенция “Фокус”
Оперативният щаб потвърди освобождаването на три жени и децата им
Москва. Официален представител на оперативния щаб потвърди, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета, предаде РИА Новости.
Телевизия CNN съобщи в извънредна емисия новини, че няколко заложници, които терористите държат в плен в училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени. По информация на телевизията освободени са няколко жени и деца. Агенция Ройтерс съобщи за 4 освободени деца и неуточнен брой жени. Похитителите, които продължават да държат 350 души като заложници в училище в град Беслан, са освободили три жени и техните бебета, предаде минути по-рано АФП.

Агенция “Фокус”
Няколко заложници са били освободени от училището в Северна Осетия
Беслан. Телевизия CNN съобщи в извънредна емисия новини, че няколко заложници, които терористите държат в плен в училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени. По информация на телевизията освободени са няколко жени и деца. Агенция Ройтерс съобщи за 4 освободени деца и неуточнен брой жени.

Агенция “Фокус”
Похитителите в Беслан са освободили три жени и децата им
Беслан. Похитителите, които продължават да държат 350 души като заложници в училище в град Беслан, са освободили три жени и техните бебета, предаде АФП.

Агенция “Фокус”
Турският президент осъди взимането на заложници в Беслан
Анкара. Турският президент Ахмед Недждет Сезер е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който е осъдил взимането на заложници в Беслан, предаде РИА Новости.
Според информация на пресслужбата в Кремъл, турският държавен глава е подчертал, че Анкара осъжда “варварската акция” и се надява на благоприятен изход от ситуацията.

Агенция “Фокус”
В района на окупираното в град Беслан училище се е взривил автомобил
Беслан. В района на окупираното в град Беслан училище се е взривил автомобил, съобщава Газета Ру, като се позовава на информация на Ройтерс. До момента не е ясна причината за взрива. Жертви и пострадали няма.

Празен автобус е спрял на около 100 метра от окупираното училище в Беслан
Беслан. Празен автобус с около 50 места навлезе в забранената зона около училището в град Беслан, предаде АФП. Според информацията, автобусът е спрял на около 100 метра от окупираната сграда. Не е ясно каква е причината за спирането на автобуса в забранената от силите за сигурност зона, допълва агенцията.

Агенция “Фокус”
В Министерството на външните работи на Турция се провежда извънредно заседание, заради тероризма
Анкара. Днес в Министерството на външните работи на Турция се провежда извънредно заседание, във връзка с последните терористични атаки в световен мащаб, както и във връзка с терористични нападения в частност срещу турски граждани, съобщи в електронното си издание турският вестник “Заман”. По време на събранието ще бъдат обсъдени теми, свързани с нападенията срещу турски шофьори в Ирак, убийството на трима турци в Ирак, както и вземането за заложници на френски журналисти и кризата със заложниците в Северна Осетия. На заседанието се очаква да присъстват както представители на министерства, така и неправителствени лица.

Управлението на руските железопътни линии реши да преустанови движението на влакове през Беслан
Москва. Управлението на руските железопътни линии реши да преустанови движението на влакове през Беслан, Северна Осетия във връзка с кризата със заложниците, които се намират в градското училище, предаде Газета Ру. Влаковете за Владикавказ ще спират на гара Дарг-Кох, след което пътниците ще бъдат превозвани до града с автобуси.

Агенция “Фокус”
Задържаният в Беслан мъж не е свързан с терористите
Беслан. Мъжът, който бе задържан днес в Беслан недалеч от училището, където се намират заложниците, не е свързан с техните похитители, е съобщил за радио Ехото на Москва източник, близък до оперативния щаб. Задържаният се е оказал местен жител. В момента оперативният щаб поддържа телефонна връзка с похитителите. Работата на оперативния щаб се ръководи от президента на Северна Осетия Александър Дзасохов.

Агенция “Фокус”
АП: Две силни експлозии разтърсиха училището в Беслан
Беслан. Две силни експлозии са разтърсили училището в Беслан в Северна Осетия, където терористи държат повече от 350 заложници, съобщи АП. Експлозиите са станали през интервал от десет минути. Причината за експлозиите не е известна.
По-рано директорът на УФСБ Валери Андреев каза, че сградата няма да бъде щурмувана.

Агенция “Фокус”
В преговорите за освобождаването на заложниците в Беслан ще се включат високопоставени лица
Беслан. В преговорите за освобождаването на заложниците в Беслан ще се включат високопоставени лица, е заявил пред близките на заложниците президентът на Северна Осетия Александър Дзасохов, съобщи кореспондентът на ИА REGNUM от Беслан. Той е изтъкнал, че се прави всичко възможно за запазването на живота на заложниците, като не е уточнил кои високопоставени лица има предвид.

Агенция “Фокус”
В преговорите за освобождаването на заложниците в Беслан ще се включат високопоставени лица
Беслан. В преговорите за освобождаването на заложниците в Беслан ще се включат високопоставени лица, е заявил пред близките на заложниците президентът на Северна Осетия Александър Дзасохов, съобщи кореспондентът на ИА REGNUM от Беслан. Той е изтъкнал, че се прави всичко възможно за запазването на живота на заложниците, като не е уточнил кои високопоставени лица има предвид.

Агенция “Фокус”
Министър Христина Христова изрази съчувствие и подкрепа за близките на заложниците в Беслан
София. Министърът на труда и социалната политика Христина Христова изрази съчувствие и подкрепа за близките на заложниците в училище в град Беслан в Северна Осетия, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Тя се обърна към тях с отворено писмо, в което се казва: “Няма цена, която би оправдала загубата на детски живот. Нито една кауза по света не струва колкото един детски живот. Затова настояваме веднага за освобождаването на заложниците."

Агенция “Фокус”
Трима турски граждани, между които и две деца, се намират сред заложниците в Северна Осетия
Беслан. Трима турци, между които и две деца, се намират сред взетите за заложници в училище в Северна Осетия, съобщи турският телевизионен канал CNN Turk. Анетта Гадиавна Доган, която е омъжена за турския гражданин Шейфи Доган, и дъщерите й Алана и Милена Доган са сред заложниците в Северна Осетия. В интервю за CNN Turk, Шейфи Доган е изразил безпокойство за съдбата на съпругата си, която е с турско гражданство, както и за съдбата на двете си дъщери, които са съответно на 1 и 9 години. Той е пояснил, че съпругата му, заедно с малката им дъщеря са посетили училището, в което по-голямата им дъщеря е учела. Според думите на Шейфи Доган, трите са участвали в тържеството на училището. Той е отбелязал също така, че всички присъстващи на училищното тържество са били взети за заложници. Заедно с много други хора и той чака около училището. Шейхи Доган е уточнил, че не е установявал контакт с турските власти. Той е изразил мнение, че дори и да се свърже с турската страна, тя не може да направи нищо по случая. “От вчера нищо не се е променило. Всеки чака.”, е казал още той. Той е подчертал, че между заложниците няма други турски граждани.

Агенция “Фокус”
Мюсюлманското общество подкрепя Русия, заяви кралят на Йордания Абдула Втори
Москва. Мюсюлманското общество подкрепя Русия в борбата срещу тероризма и е за спасяването на заложниците в Беслан, заяви кралят на Йордания Абдула Втори, който се намира на посещение в Москва, предаде Газета Ру. “В момента на тази ужасна трагедия, при която невинни деца бяха взети за заложници, ние от мюсюлманската общност твърдо стоим на ваша страна и желаем те да бъдат спасени”, заяви Абдула Втори по време на среща в Владимир Путин.

Агенция “Фокус”
Няма възможност да бъде предсказана оптимистична развръзка на ситуацията със заложниците в Беслан
София. Няма възможност да бъде предсказана каквато и да е оптимистична развръзка на ситуацията с взетите заложници в училище в град Беслан в Северна Осетия. Това коментира в интервю за предаването “12+3” на БНР журналистът от Радио “Нова Европа” Георги Коритаров.
Запитан дали вижда връзка между атентатите в Русия на 9 май в Грозни, 22 май в Ингушетия, Георги Коритаров даде положителен отговор. Според него има и една много интересна постройка, мозайка на атентатите. Погледнато на първо равнище, това са наистина едни уродливи по своите характеристики терористични актове, в резултат на които загиват невинни хора.
Може да се говори за една доста сложна по особеностите си координация на тези акции, която посочва две неща. Първо, каза Коритаров, опитва се да посочи политиката на Владимир Путин като несъстоятелна и неспособна да се справи с такъв тип проблеми като чеченския проблем. Второ - това е много сериозен опит да бъде уязвена руската система за сигурност.

Агенция “Фокус”
В Чечня се проведе протестен митинг срещу взимането на заложниците в Северна Осетия
Гудермес. В Чечня се проведе протестен митинг срещу взимането на заложниците в училище №1 в Северна Осетия, предаде агенция Регнум Ру. Митингът е организиран от администрацията на чеченския град Гудермес. В демонстрацията са участвали много деца. На митинга е била одобрена резолюция, осъждаща действията на терористите.

Агенция “Фокус”
Д-р Рошал се подготвя да влезе в училището със заложниците в Северна Осетия
Беслан. Скоро в завладяното от терористите училище в град Беслан в Северна Осетия ще влезе д-р Леонид Рошал. Това заявил на роднините на заложниците зам.-председателя на парламента на Северна Осетия Станислав Кесаев, предаде агенция Регнум Ру. По думите му след проведените разговори с д-р Рошал, терористите са се съгласили да допуснат скоро лекар в сградата на училището.

Агенция “Фокус”
Президентът на Северна Осетия предвижда по-чести контакти с терористите след 15 часа
Беслан. Президентът на Северна Осетия Александър Дзасохов предвижда по-чести контакти с терористите след 15 часа и не изключва появата на нови преговарящи, предаде Газета Ру. “Прогнозираме в края на деня, след 15 часа съществено зачестяване на контактите с лица, които държат заложниците. Възможно е преговарящите да не бъдат в същия състав, а да се появят нови фигури”, изтъкна Дзасохов.

Агенция “Фокус”
Последната серия терористични актове е насочена срещу руската държава като цяло, заяви Путин
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви преди началото на срещата си с йорданския крал Абдула II в Москва, че последната серия терористични актове е насочена срещу руската държава като цяло. “През последните 10 дни Русия бе подложена на цяла серия терористични нападения, при които загинаха и бяха ранени десетки напълно невинни хора. Всички тези акции бяха насочени не само срещу конкретни руски граждани, а към Русия като цяло”, заяви руският държавен глава.
Путин отбеляза, че вземането на заложници е “ужасно”, с оглед на факта, че терористите са отвлекли деца.
Руският президент подчерта, че спасяването на живота и здравето на заложниците в Беслан е “приоритет”, и обеща, че всичко ще бъде подчинено на това. “Действията на всички наши сили, които се занимават с освобождаването на заложниците ще бъдат посветени и подчинени на изпълнението на тази задача”, изтъкна руският президент.

Агенция “Фокус”
В училището в Беслан са били чути изстрели
Беслан. Около 14 часа местно време в училището в Беслан, където терористите държат 354 заложника, са били чути изстрели, предаде Газета Ру. Били са чути около 10 изстрела от страната на фасадата на сградата. Все още не е ясно кой и по кого е стрелял.

Агенция “Фокус”
Спасяването на живота на заложниците в Беслан е приоритет, заяви Владимир Путин
Москва. Руският президент Владимир Путин заяви, че спасяването на живота и здравето на заложниците в Беслан е “приоритет”, и обеща, че всичко ще бъде подчинено на това, предаде РИА Новости. Руският президент направи това изявление в началото на среща с краля на Йордания Абдула Втори. “Действията на всички наши сили, които се занимават с освобождаването на заложниците ще бъдат посветени и подчинени на изпълнението на тази задача”, изтъкна руският президент.

Агенция “Фокус”
Вземането на заложници в Северна Осетия е “ужасен акт”, заяви Путин
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви преди началото на срещата си с йорданския крал Абдула II, че вземането на заложници е “ужасно”, с оглед на факта, че терористите са отвлекли деца.

Агенция “Фокус”
Цяла нощ роднините на заложниците в Северна Осетия са останали край училището в Беслан
Беслан. Цяла нощ роднините на заложниците, които бяха отвлечени от терористи в град Беслан в Северна Осетия останаха в близост до отцепените райони в града с надеждата за някакви вести за намиращите се в плен деца. Това съобщи кореспондентът на ИТАР-ТАСС във Владикавказ.
Местната администрация е предоставила продоволствие, вода и лекарства на намиращите се на площада. Терористите продължават да обстрелват съседните улици.
По официални данни 354 души са взети за заложници. Представител на местните власти съобщи, че през изминалата нощ е бил установен контакт с терористите. Те са посочили, че състоянието на децата е задоволително.

Агенция “Фокус”
В Северна Осетия бяха затворени всички училища
Беслан. В Северна Осетия бяха затворени всички училища, съобщава ИА REGNUM. Не е въведен комендантски час, но правоохранителните органи за пореден път са се обърнали към населението с молба да преустановят движението в района на училището в Беслан.

Агенция “Фокус”
Правоохранителните органи на Северна Осетия са задържали предполагаем съучастник на терористите
Беслан. Правоохранителните органи на Северна Осетия са задържали предполагаем съучастник на терористите,съобщи електронното издание Осетия Онлайн. На около половин километър от училището, зад сградата, в която се намират роднините на заложниците е бил задържан мъж с брада, е съобщил кореспондентът на ЮФО.RU. Представител на кризисния щаб, пожелал анонимност е съобщил, че са налице основания да се предполага, че част от терористите са напуснали училището.


Агенция “Фокус”
Загиналите в Северна Осетия са 12 души, според полицията
Беслан. При нападението на терористи в училище в Беслан в Северна Осетия по данни на руските служби са загинали 12 души, съобщи ДПА. Точният брой на пострадалите не е известен, защото някои от тях може да са сред заложниците в училището, съобщи полицията в Беслан.
Терористите продължават да държат общо 354 души за заложници в спортната зала на училището. Самоличността на повечето похитители е известна на руските служби.

Агенция “Фокус”
Училището със заложниците няма да бъде атакувано, е заявил началникът на УФСБ в Северна Осетия
Беслан. Началникът на УФСБ в Северна Осетия Валери Андреев е заявил в интервю за Газета Ру, че “няма алтернатива на мирните преговори с терористите и, че училището в Беслан, където се намират заложниците няма да бъда атакувано”. Андреев е съобщил, че доктор Леонид Рошал “ се готви за нови преговори с похитителите, които не са разрешили на заложниците да бъде предадена храна”. Ръководителят на УФСБ е добавил, че роднините на заложниците готвят писмено и видеообръщение към руския президент Владимир Путин.

Агенция “Фокус”
Заложниците от училището в Беслан са съобщили, че положението им е поносимо
Беслан. Похитените от терористите деца и директор от училището в Беслан, са успели да осъществят телефонна връзка и да съобщят, че състоянието им е поносима, предаде Газета Ру, като се позовава на зам.-председателя на парламента на Северна Осетия Станислав Кесаев. Той е съобщил на родителите на похитените деца, че те и директорът са се обадили по телефона и че след половин час доктор Рошал ще започне отново да преговаря с терористите, като ще настоява на децата да бъде доставена храна. Касаев е обещал на родителите да ги информира за обстановката всеки половин час.

Агенция “Фокус”
Ал Джазира отхвърли твърдението,че е предложила помощ за установяване на контакт с терористите
Москва. Ръководителят на московското бюро на катарския телевизионен канал “Ал Джазира” Акрам Хазам категорично е опровергал информацията за намерението на канала да посредничи при преговорите с терористите, завзели сградата на училището в Беслан, северна Осетия, предаде Газета Ру. По-рано представител на управлението на ФСБ за Северна Осетия заяви в интервю за НТВ, че арабските телевизионни канали “Ал Арабия” и “Ал Джазира” са предложили помощта си при установяването на контакти с терористите. По думите на Хазам “тази информация не отговаря на истината , тъй като “Ал Джазира” се занимава с журналистика, а не с политика”

Агенция “Фокус”
Министърът на външните работи на Русия също отмени визитата си в Турция
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отмени официалното си посещение в Анкара, както по-рано направиха и руският президент Владимир Путин и руският министър на отбраната Сергей Иванов, заради кризата със заложниците в Северна Осетия, съобщи електронното издание на турския вестник “Заман”.

Агенция “Фокус”
Не е ясно кога руският президент ще посети Турция
Москва. Не е ясно за коя дата руският президент Владимир Путин е отложил официалното си посещение в Турция, съобщи електронното издание на турския вестник “Заман”. По-рано, Кремъл обяви, че руският президент отлага визитата си в Турция, заради кризата със заложниците в Северна Осетия. В изявлението обаче не се дава информация кога Владимир Путин възнамерява да посети Турция.

Агенция “Фокус”
Доктор Леонид Рошал е подновил преговорите с терористите в училището в Беслан
Беслан. Представител на оперативния щаб в град Беслан в Северна Осетия е заявил пред журналисти, че доктор Леонид Рошал е подновил преговорите с терористите, които държат заложници в училище №1 в града, предаде Газета Ру. През изминалата нощ той е установил телефонен контакт с тях, след което връзката е била прекъсната. По време на разговорите не е била постигната никаква договореност: похитителите са отказали да приемат вода и медикаменти и са отхвърлили предложението на оперативния щаб за замяна на деца срещу възрастни заложници и за осигуряване на коридор в Чечня и Ингушетия, по който терористите да се изтеглят.
По-рано бе съобщено, че е установена самоличността на някои от терористите. Това съобщи началникът на републиканското управление на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Валерий Андреев. Той каза още, че в преговори с терористите са опитали да влязат старейшини от Чечня и Ингушетия, предложили себе си в замяна на учениците.
Органите на реда в Северна Осетия обявиха, че сред похитителите има жители на Чечня, Ингушетия, както и от други националности, включително и руснаци.
Президентът на Русия Владимир Путин отложи посещението си в Турция. Това се посочва в официално изявление на Кремъл. Руският държавен глава отлага визитата си заради кризата със заложниците в Северна Осетия.
По-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов отмени посещението си в Турция, пак по същата причина.
Призори в района на училището в Беслан са избухнали два взрива, чута е и автоматична стрелба. В 6.40 часа московско време е избухнала още една експлозия.
По данни на оперативния щаб, седем души са били убити при терористичния акт в Беслан, 354 души са взети за заложници. Това е съобщил началникът на информационно-аналитическото управление към президента на Северна Осетия Лев Дзугаев. Той уточни, че сред загиналите няма деца.
“Цяла нощ беше съставян списък на хората, които са взети за заложници. Приготвили сме вода и хранителни продукти, но засега няма възможност те да бъдат предадени”, каза той.

Агенция “Фокус”
АФП: Руският министър на отбраната отмени посещението си в Анкара
Анкара. Министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов отмени официалното си посещение в Анкара заради кризата със заложниците в Северна Осетия, предаде АФП, като се позовава на говорител на руското посолство в Анкара. Говорителят не е съобщил дали руският министър на външните работи Сергей Лавров, който също трябваше да пристигне в турската столица също не е отменил посещението си. Отговорен служител в турското министерство на отбраната потвърди, че предвидената за днес среща между министрите на отбраната на Турция и Русия няма да се състои. Посещението на министрите Лавров и Иванов трябваше да предхожда визитата на Владимир Путин, който се очакваше да пристигне в Анкара тази вечер.

Президентът на Русия отложи визитата си в Турция
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин отложи двудневната си визита в Турция, заради кризата със заложниците в Северна Осетия, съобщи турската Анадолска агенция, като се позова на изявление на Кремъл. Междувременно, министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов също е отменил посещението си в Турция, пак поради същата причина.

Агенция “Фокус”
Установена е самоличността на част от терористите в Северна Осетия
Беслан. Установена е самоличността на някои от терористите, които взеха заложници в училище N 1 в град Беслан в Северна Осетия, предаде РИА Новости. Това съобщи началникът на републиканското управление на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Валерий Андреев. Той каза още, че в преговори с терористите са опитали да влязат старейшини от Чечня и Ингушетия, предложили себе си в замяна на учениците.
Органите на реда в Северна Осетия обявиха, че сред похитителите има жители на Чечня, Ингушетия, както и от други националности.

Агенция “Фокус”
“Акшам”: Владимир Путин не отложи днешната си визита си в Турция, въпреки събитията в Северна Осетия
Анкара. Руският президент Владимир Путин не отложи двудневната си визита в Турция, въпреки кризата със заложниците в Северна Осетия, пише турският вестник “Акшам”. Руският държавен глава пристига днес на историческо посещение в Турция. Руски представители са поискали по време на посещението на Владимир Путин в Турция да бъдат взети извънредни мерки за сигурност, заради терористичните действия в Русия. Във връзка с посещението на руския президент в Министерството на външните работи на Турция е била проведена среща, в която са участвали и представители от руска страна. По време на визитата на Путин в Турция близо 5 хиляди полицаи ще бъдат на служба. След като руският държавен глава кацне на летище “Есенбоа” в Анкара, две коли ще поемат по различни маршрути, без да е ясно руският президент в коя от тях се намира. По време на престоя на руския лидер в Анкара, въздушното пространство над града ще бъде затворено, като два самолета F-16 ще следят за сигурността.

Агенция “Фокус”
Die Welt: Похитителите в Северна Осетия заплашват с убийството на деца
Драматично похищение в училище в сряда спря дъха на Русия сряда, пише германският вестник Die Welt. Тежко въоръжени бунтовници нападнаха училище в руската република Северна Осетия и взеха за заложници около 300 души, сред които над 130 деца. Нападателите заплашват да се взривят заедно със заложниците си. Поне осем души по данни на руските медии вече са убити.
През целия ден се чуваха изстрели и единични експлозии. Едва вечерта службите установиха контакт с похитителите. “Текат преговори”, каза Валери Андреев, ръководител на регионалните ФСС. Все още не е ясно, колко души са взети за заложници, каза Андреев и добави, че са между 120 и 300 души. Следобед похитителите заплашиха за всеки убит бунтовник да отмъщават с убийството на 50 деца.


Агенция “Фокус”
Три взрива са избухнали в района на училището в Беслан
Беслан. През последния един час в района на училището в Беслан са избухнали два взрива, чува се и автоматична стрелба. В 6.40 часа московско време е избухнала още една експлозия, съобщава електронното издание Утро.Ру.
По последни данни, 345 души са взети за заложници в училището в северноосетинския град Беслан. По-рано беше съобщено, че терористите са се съгласили в сградата да бъде внесена храна и вода, след като с тях се е свързал доктор Леонид Рошал.

Агенция “Фокус”
Седем души са били убити при терористичния акт в Беслан, 354 души са взети за заложници
Беслан. По данни на оперативния щаб, седем души са били убити при терористичния акт в Беслан, 354 души са взети за заложници, предаде РИА Новости. Това е съобщил началникът на информационно-аналитическото управление към президента на Северна Осетия Лев Дзугаев.
Дзугаев уточни, че сред загиналите няма деца.
“Цяла нощ беше съставян списък на хората, които са взети за заложници. Приготвили сме вода и хранителни продукти, но засега няма възможност те да бъдат предадени”, каза той.

Агенция “Фокус”
Financial Times: Путин е изправен пред нова политическа криза
Руският президент Владимир Путин беше изправен пред нова политическа криза, след като най-малко 130 деца и техните родители са взети за заложници в училище в Северна Осетия, пише вестник Financial Times. Терористите настояват руските войски да се изтеглят от Чечня и освобождаването на чеченски бунтовници от затвора.
Путин прекъсна своята почива в Сочи за втори път само за една седмица и пак заради терористичен акт. Инцидентът в Беслан напомня за това, което се случи в московски театър през октомври 2002 година, посочва изданието. Тогава група въоръжени мъже и жени нахлуха в салона и заявиха, че ще взривят сградата, ако някой се опита да ги атакува.
Руският министър на отбраната Сергей Иванов обяви, че държавата се намира в състояние на война.
Кризата със заложниците сложи край на усилията на Путин за политическа стабилност в района на Кавказ. И за пореден път повдигна въпроса за това дали руските служби за сигурност са в състояние да реагират правилно при подобни ситуации, пише още Financial Times.

Агенция “Фокус”
Списъците със заложниците в Беслан ще бъдат готови след два или три часа
Беслан. Списъците със заложниците в училището в северноосетинския град Беслан ще бъдат готови след два или три часа, предаде Газета Ру. Обстановката в района остава относително спокойна.
От оперативния щаб съобщиха, че не се водят преговори с терористите. Преди няколко часа с тях е разговарял доктор Леонид Рошал, но след това не е бил установен нов контакт.

Агенция “Фокус”
Съветът за сигурност на ООН осъди терористичните актове в Русия
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН, който се събра на извънредно заседание, осъди терористичните актове в Русия и призова веднага да бъдат освободени заложниците в училището в северноосетинския град Беслан, предаде Си Ен Ен.
“Съветът за сигурност решително осъжда терористичните актове, сред които и взимането на заложници в училище в град Беслан”, се казва в заявление на Съвета за сигурност на ООН
“Всички терористични действия са престъпни и нямат оправдание, без значение кой, кога и по какви причини ги е извършил”, се подчертава в заявлението.
Заседанието беше свикано по инициатива на руската делегация, която настоя Съветът за сигурност на ООН да изрази своето отношение за самолетните катастрофи в Ростовска и Тулска област, атентата в Москва и взимането на заложници в Северна Осетия.

Агенция “Фокус”
“Коммерсант”: Уроци по оцеляване
Терористичната атака срещу Русия продължава, така започва своята статия за кризата със заложниците в Беслан руският вестник “Коммерсант”. След двете самолетни катастрофи и атентата в Москва група терористи взеха за заложници близо 500 души в училище в североосетинския град Беслан. Терористите поставиха неизпълними условия- да бъдат освободени задържаните за тероризъм в Ингушетия и руската войска да се изтегли от Чечня. Преди две години в московския театър по време на представлението “Норд-Ост” Федералната служба за сигурност беше изправена пред аналогична ситуация. Беше използван газ, който уби всички терористи, но загинаха и 129 заложници. Ясно е, че властите няма да се опитат да разрешат кризата в Беслан със сила. Животът на прекалено много деца е поставен на карта, деца, които усвояват първия си урок по оцеляване, посочва изданието.

Агенция “Фокус”
“Время новостей”: Уроците на войната- терористите воюват с деца
Чеченските сепаратисти отбелязаха началото на новата учебна година с поредната мащабна и може би най-чудовищната акция за цялото съществуване на “севернокавказкия проблем”, пише вестник “Время новостей”. Около 9.00 часа местно време в Северна Осетия неголяма, но добре въоръжена група терористи превзеха сградата на училище № 1 в град Беслан. Нападението беше извършено, когато в двора са се били събрали всички ученици, родители и учители. Броят на заложниците варира от 130 до 300 души. Знае се едно терористите са минирали сградата.
Трагедията в Беслан определено се превърна в безпрецедентно извънредно произшествие. Досега никога не е имало подобни случаи с деца и именно това връзва ръцете на специалните служби и федералните власти.
Очевидно е, че нападението на училището в Беслан не е случайно. Никой не може да гарантира, че това е най-големият и последният удар срещу Русия. Всички атентати от последните дни бяха абсолютна изненада за специалните служби, затова може единствено да се гадае какво още очаква Русия, посочва изданието.

Агенция “Фокус”
Владимир Путин ще отмени посещението си в Турция
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин най-вероятно ще отмени посещението си в Турция, насрочено за 2 и 3 септември, предаде Би Би Си. Източник от президентството е заявил, че двудневната официална визита на руския държавен глава в Турция ще бъде отменена заради атентата в Москва и кризата със заложниците в Южна Осетия.

Агенция “Фокус”
Близо 300 деца и възрастни са взети за заложници в училището в град Беслан
Беслан. Близо 300 деца и възрастни са взети за заложници в училище № 1 в град Беслан на 30 км от Владикавказ в Северна Осетия. Това са съобщили за РИА Новости от Управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия.
Вече 16 часа продължава кризата със заложниците в Северна Осетия.
В момента обстановката в района на училището остава относително спокойна. Пред Дома на културата и сградата на градската администрация, където е разположен оперативният щаб, продължават да стоят роднини на учениците, които са взети за заложници.
През последните два часа в района на училището са се чували изстрели, но според представители на полицията, изстрелите са само предупреждение.
Доктор Леонид Рошал е успял да установи контакт с терористите. Това е заявил началникът на Управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия Валерий Андреев. Андреев е съобщил, че преговорите са започнали и сега е най-важно да се спасят децата.
Група от около 30 въоръжени са взели заложници в училище № 1 в град Беслан.
Властите съобщават за двама загинали, най-вероятно това са родители на учениците, които са били убити при нападението на терористите. По всяка вероятност има и един убит похитител.

Агенция “Фокус”
Доктор Леонид Рошал е успял да установи контакт с терористите в Беслан
Беслан. Доктор Леонид Рошал е успял да установи контакт с терористите в Беслан, предаде РИА Новости. Това е заявил началникът на управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия Валерий Андреев. Андреев е съобщил, че преговорите са започнали и сега е най-важно да се спасят децата.

Агенция “Фокус”
Обстановката в района на училището в Беслан остава спокойна
Беслан. Обстановката в района на училището в Беслан остава спокойна, предаде РИА Новости. Пред Дома на културата и сградата на градската администрация, където е разположен оперативният щаб, продължават да стоят роднини на учениците, които са взети за заложници.
Преди два часа в района на училището са се чули изстрели, но според представители на полицията, изстрелите са само предупреждение.

Агенция “Фокус”
Мюфтията на Чечня предложи своята помощ за освобождаването на заложниците в Беслан
Беслан. Мюфтията на Чечня Ахмед Хаджи Шамаев решително осъди взимането на заложници в училището в северноосетинския град Беслан, предаде Интерфакс. Той предложи своята помощ на всички, които”са пострадали при този варварски акт”.
“При тези терористични атентати загиват невинни хора и ние изразяваме съболезнованията си на техните семейства. Престъпниците-терористи, които са взели за заложници деца, отново показаха своя животински облик. Това са хора без вяра, те не са истински мюсюлмани”, каза Шамаев.


Агенция “Фокус”
 

Обратно