| ГОРЕЩА ТЕМА
 
Трагедията в Беслан

 
 4 септември 2004 | 04:45Повече от 200 души са жертвите на терористичното нападение в Беслан; точният им брой все още не е известен. 704 души, от които 259 деца, са настанени в болница, съобщи Министерството за извънредните ситуации на Северна Осетия. Всички пострадали са настанени в болници в Беслан, Владикавказ и Ардон. На много от тях помощ се оказва в мобилните болници. Установена е самоличността на 95 от жертвите на терористичния акт.
Около 1 200 души, от които над 800 деца, бяха взети за заложници на 1 септември. След двудневни преговори с терористите вчера избухна експлозия в училището. Заложниците са се разбягали през образувалия се в стената отвор и е започнала престрелка, при която много от тях са ранени. Някои от терористите избягаха в града, където продължи издирването им. Операцията на руските сили в Беслан в Северна Осетия приключи около 23 часа българско време. Съобщава се за осем убити терористи и трима арестувани. Според анонимни представители на силите за сигурност четирима от похитителите на стотиците заложници в руското училище все още са на свобода. Прекратяването на кризата е във втората си фаза, в която се издирват съучастници на похитителите.
Всички световни лидери изразиха своята съпричастност с трагедията в северноосетинския град Беслан и обещаха подкрепа си на Русия в борбата срещу тероризма.
Фазата на спецоперацията в Беслан е приключила
Агенция “Фокус”

Фазата на спецоперацията в Беслан, който се провеждаше в района на училището, където терористи, държаха за заложници стотици възрастни и деца, е приключила, в момента обаче федералните сили продължават действията си в града, са заявили за РИА Новости от кризисния щаб в северноосетинския град.


Над 200 души са загинали при разрешаването на кризата в Беслан
Агенция “Фокус”

Над 200 души са загинали при разрешаването на кризата в Беслан, предаде агенция Интерфакс, цитирайки източник от Министерството на здравеопазването на Северна Осетия.


В резултат на терористичния акт в Беслан в болници са настанени 704 души, 259 от тях са деца
Агенция “Фокус”

В резултат на терористичния акт в Беслан в болници са настанени 704 души, 259 от които деца, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки източници от Министерството на извънредните ситуации в Северна Осетия. На много от пострадалите се оказва помощ в полеви лазарети, останалите са настанени в медицински заведения в Беслан, Владикавказ и Ардон.


Продължава издирването на четирима терористи
Агенция “Фокус”

В момента в Беслан продължава издирването на четирима терористи, които успяха да се измъкнат от блокадата на руските сили за сигурност, предаде информационна агенция РЕГНУМ.

Жители на Беслан са линчували един от терористите
Агенция “Фокус”

Жители на Беслан са линчували един от терористите, които държаха стотици възрастни и деца в училище в града, предаде “Скай нюз”. Според кореспондент на телевизията от мястото на събитието, хората нападнали терориста, докато войници от спецчастите го откарвали на носилка, и след като го линчували го застреляли.


Над 400 деца и възрастни са били спасени, посочи президентът на Северна Осетия
Агенция “Фокус”

Над 400 деца и възрастни, които са се намирали в сградата на училището в Беслан, са били спасени, се посочва в специално заявление на президента на Северна Осетия Александър Дзасохов, цитиран от Интерфакс. “Над 400 деца и възрастни, които бяха в училището, останаха живи. С рани, но живота на повечето от тях е извън опасност. Разбира се, има и такива, които са ранени тежко, но се надяваме, че броят на спасените ще се увеличи. Независимо от целия драматизъм на ситуацията, лекарите ни работиха професионално и координирано”, се посочва в заявлението на президента.


МВнР на РФ: Недопустимо е прилагането на двойни стандарти спрямо терористите,
Агенция “Фокус”

Атентатите, извършвани в Русия, показват, че е недопустимо прилагането на двойни стандарти по отношение дейността на емисари на различни терористични организации, заяви първият заместник министър на външните работи на РФ Валерий Лошчинин, цитиран от РБК. Той отбеляза по време на среща с посланиците на Швеция, България и Холандия, че “събитията в Беслан и други неотдавнашни акции на терористите създават заплаха за международната общност и изискват решително обединение на усилията за борба с това зло”.


Офицер от руските спецчасти е загинал, спасявайки две от децата в Беслан
Агенция “Фокус”

Ръководителят на управлението на руската Федерална служба за сигурност за Северна Осетия Валерий Андреев е съобщил, че по време на операцията по освобождаването на заложниците в град Беслан е загинал офицер от руските спецчасти, спасявайки две от децата в училището, предаде Нюз Ру.
Командосите продължават престрелката с терористите, опитвайки се да унищожат и последното огнево гнездо. По данни на Андреев терористите стрелят с ръчни гранатомети.

Отговорността за смъртта на заложниците в Беслан е на руската армия, според Ахмад Закаев
Агенция “Фокус”

Чеченските сепаратисти обявиха, че отговорността за смъртта на заложниците в град Беслан е на руската армия. Това се посочва в изявление на един от лидерите на чеченските сепаратисти Ахмад Закаев, публикувано в един от чеченските сайтове.
"Руските сили за сигурност по пряка заповед на президента Путин щурмуваха сградата, където имаше голям брой заложници", се казва в изявлението. По думите на Закаев "е имало голям шанс без жертви и кръвопролитие да се разреши тази страшна ситуация и заложниците - най-вече децата да бъдат освободени без жертви, ако руските власти бяха изпълнили исканията на бойците".


Над 1 000 легла са подготвени в болници в Северна Осетия за прием на ранените при терористичния акт в Беслан
Агенция “Фокус”

Над 1000 легла са подготвени в болниците в Северна Осетия за прием на ранените при терористичния акт в град Беслан, предаде Утро Ру. По информация на очевидци постъпили пациенти отстъпват леглата си на ранени при терористичния акт.


Общият брой на заложниците в Беслан е възможно да надхвърли 1 200 души Агенция “Фокус”
Общият брой на заложниците в град Беслан в Северна Осетия е възможно да надхвърли 1 200 души, предаде агенция Интерфакс.
Съветникът на президента Владимир Путин Асламбек Аслаханов заяви на пресконференция, че терористите в град Беслан в Северна Осетия са стреляли в гърба на децата и са ги удряли с приклади.
“В момента, в който група спасители са изнасяли телата на убитите заложници, в училището избухнала мощна експлозия, след което последвали няколко последователни взрива, тъй като всичко е било минирано. Децата са се втурнали да бягат и терористите са стреляли в гърба им, а някои са ги удряли с приклади”, добави Аслаханов. Той подчерта, че специалните части започнали да защитават децата и е започнало сражението с терористите. Никой не беше готов за това, което се случи. Ние водехме преговори, за да разрешим тази ситуация по мирен път”, каза още Аслаханов.
646 души са пострадали при терористичния акт в град Беслан, съобщи ИТАР-ТАСС. По информация на Газета Ру в болници до момента са постъпили 456 души.


Самолет с детски хирурзи е излетял от Ростов на Дон за Беслан
Агенция “Фокус”

Самолет на борда на който има шестима хирурзи от областната педиатрична болница е излетял от Ростов на Дон за град Беслан, предаде Газета Ру. На самолета са натоварени и медикаменти от първа необходимост, съобщи ръководителят на пресслужбата на Областната администрация на Ростов на Дон Кирил Житенев. По думите му в Ростов на Дон няколко болници вече имат готовност да приемат ранени и пострадали от Беслан.

Владимир Путин отмени визитата си в Гърция във връзка със събитията в Северна Осетия
Агенция “Фокус”

Президентът на Русия Владимир Путин е отменил визитата си в Гърция, предаде АФП, цитирайки източник от правителството в Атина. Според него решението е във връзка със “събитията в Северна Осетия”.

Сред ликвидираните в Беслан терористи има араби и един негър
Агенция “Фокус”

Сред ликвидираните в град Беслан в Северна Осетия има араби и един негър, заяви началникът на управлението на руската Федерална служба за сигурност за Северна Осетия Валерий Андреев в ефира на телевизия “Россия”.
“В подкрепа на твърденията, че терористичния акт е бил планиран от международните терористи е фактът, че сред ликвидираните 20 терористи има 10 араби и един негър”, заяви Андреев.


Открита е сметка за пострадалите при заложническата криза в Беслан
Агенция “Фокус”

Реквизитите на сметката, по която ще се набират помощи за пострадалите при заложническата криза в Беслан, са:
АКБ «Банк развития региона» города Владикавказа,
БИК 049033764,
К/С 30101810500000000764,
Фонд помощи по теракту в Беслане,
Л/С 40911810500000000017,
ИНН 1500000240.


Пострадали с огнестрелни рани постъпват в болници във Владикавказ и Беслан
Агенция “Фокус”

Дежурният редактор във вестник “Северная Осетия” съобщи за Агенция “Фокус”, че в продължават престрелките между терористите и руските спецчасти в град Беслан. По думите на дежурния редактор все още няма официално обявени сведения за загинали и ранени при кризата със заложниците. Изготвят се списъци с имената им, но все още има много работа по приключването им. По последни данни над 100 са ранените при шурма на училището. Телевизия Първи канал потвърди, макар и неофициално, че повече от 150 заложници са били убити в Беслан.
В извънредна емисия руската телевизия Първи канал потвърди, че повече от 150 заложници са били убити и се намират във физкултурния салон на училището в Беслан.
Дежурният редактор в “Северная Осетия” добави, че в болници в Беслан и Владикавказ продължават да постъпват пострадали с изгаряния и огнестрелни рани.
Точният брой на жертвите в училището в Беслан е неизвестен, но вече се знае, че убитите са много. Това е заявил пред РИА Новости Исмаил Шаов, началник на отдела за информация и връзки с обществото на МВР на Северна Осетия.
“Общият брой на жертвите ще стане ясен, когато спасителите разчистят развалините на спортната зала на училището. Предполага се, че под рухналия покриви има още жертви.”, смята Шаов.
Оцелелите терористи са между 5 и 10 души. Някой от тях са ранени и не могат да оказват съпротива.
Специалните служби на Русия все още нямат информация колко заложници са останали в училищната сграда.
По време на престрелки в Беслан са били убити повече от десет терористи, които държаха в градското училище стотици заложници.
В Беслан е била задържана една от терористките, която преоблечена в бяла престилка се е опитала да влезе в сградата на болницата, предаде радио Ехото на Москва. След като се е уплашила от полицейските кордони, тя се е отправила по посока на оперативния щаб, при което е била задържана.


Терористи използват заложници като жив щит
Агенция “Фокус”

В училищната пристройка в Беслан в Северна Осетия терористите продължават да държат заложници като жив щит, предаде преди минути Първи канал на руската телевизия.
Оцелелите терористи са между 5 и 10 души. Някой от тях са ранени и не могат да оказват съпротива.
Специалните служби на Русия все още нямат информация колко заложници са останали в училищната сграда.


Разминирането на училището ще отнеме много време
Агенция “Фокус”

Военни сапьори разминират училището в Беслан и по тяхна оценка “работата ще отнеме много време”, са съобщили от Министерството на отбраната на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. В района на бесланското училище пристигне зам.-генералният прокурор на Русия Сергей Фридински. Според очевидци терористите са започнали да разстрелват децата още в началото на щурма на училището.

Интервенцията на руските специални части в училището в Беслан не е била планирана
Агенция “Фокус”


Интервенцията на руските специални части в училището в Беслан не е била планирана, предаде АФП , като се позовава на изявление на началника на ФСБ за Северна Осетия Валери Андреев за руския телевизионен канал РТР.


Децата на председателя на парламента на Северна Осетия са сред заложниците в Беслан
Агенция “Фокус”

Децата на председателя на парламента на Северна Осетия Таймураз Мансуров са сред заложниците в Беслан, предаде ИА REGNUM, като се позовава на оперативния щаб за освобождаване на заложниците. Таймураз Мансуров лично е съобщил, че синът му, който е бил ранен, е успял да избяга след започването на военните действия и, че не му е известно нищо за съдбата на дъщеря му.

110 тежко ранени са приети в болница във Владикавказ
Агенция “Фокус”

110 тежко ранени са приети в болница във Владикавказ, предаде НТВ.
Около 200 души са хоспитализирани в болници в Беслан.
Същевременно боевете в училището в Беслан, където се предполага, че се укриват част от похитителите, продължават. Кореспондент на телевизията съобщава за спорадични изстрели. Продължава и евакуацията на заложниците. До момента не е известно колко души са останали в сградата на училището. Военнослужещи и спасителни екипи поемат ранените буквално от училището.


В южната част на Беслан са блокирани група терористи
Агенция “Фокус”

В южната част на Беслан са блокирани група терористи, предаде НТВ. Съобщава се, че те са облечени в цивилни дрехи и се опитват да се смесят с тълпата. Терористите са опитали да стигнат до жп гарата в града.


Всички заложници са евакуирани от физкултурния салон на училището
Агенция “Фокус”

Всички заложници са евакуирани от физкултурния салон на училището в Беслан в Северна Осетия, предаде Интерфакс. По последна информация сапьори са започнали разминирането на сградата.


Светът изрази съпричастност с Русия по повод трагедията в Беслан
Агенция “Фокус”

Всички световни лидери изразиха своята съпричастност с трагедията в северноосетинския град Беслан и обещаха подкрепа си на Русия в борбата срещу тероризма.
Папа Йоан Павел ІІ се помоли за душите на загиналите и ранените при терористичния акт в Беслан, заяви официалният представител на Ватикана Хоакин Ваваро Валс. По думите му, Светият престол е възприел вземането на заложници в северноосетинския град “с огромна печал, заради гибелта на невинни хора и страданията, на които бяха подложени толкова семейства, въвлечени в този терористичен акт”.
Германският канцлер Герхард Шрьодер изрази своята и от името на страната си солидарност с борбата на руския народ срещу тероризма, се посочва в съобщение, публикувано на официалния сайт на правителството в Берлин. “Стотици деца и младежи станаха жертви. Германците изразяват своето съчувствие на роднините на тези, които бяха ранени и убити, и естествено – на целия руски народ”, се посочва още в заявлението на канцлера. Според него, тези събития са показали, че “борбата с международния тероризъм трябва да се води навсякъде, а политическите решения са възможни само с тези, които се отказват безусловно от терора”.
Като “едно от най-жестоките напомняния за това, колко далеч са готови да стигнат терористите, за да създадат заплаха за нашия цивилизован свят”, определи трагедията в северноосетинския град президентът на САЩ Джордж Буш. “Скърбим за невинните жертви и заставаме рамо до рамо с народа на Русия”, каза още държавният глава. ”Осъждаме категорично взимането на заложници. Осъждаме безсмислената загуба на живот. Това е изключително варварски терористичен акт”, заяви също говорителят на Държавният департамент Ричард Баучър.
Премиерът на Великобритания Тони Блеър изрази дълбоко възмущение от действията на чеченските сепаратисти. “Следя внимателно ужасните събития в Северна Осетия и искам да изразя своето отвращение от безчовечността на терористите, които бяха готови да подложат деца и техните родители на такива страдания”, се отбелязва в телеграма на Блеър до руския президент Владимир Путин.
Франция призовава за всеобща мобилизация в борбата срещу тероризма във връзка със събитията в Северна Осетия, заяви официалният представител на френското Министерство на външните работи Сесил Позо ди Борго. По думите й, “Франция осъжда най-решително ужасната акция с взимането на заложници в училището в град Беслан”. Тя добави още, че Париж изразява своите най-искрени съболезнования на роднините на жертвите и е готова “да предостави незабавно всякаква помощ, от която имат нужда руските власти”.
Президентът на Италия Карло Адзелио Чампи заяви, че е “ужасен” от терористичния акт в Беслан. “Убийството на толкова невинни хора, варварството, което не пощади роди децата, предизвиква чувство на ужас у всички италианци”, се посочва в послание на държавния глава до неговия руски колега Владимир Путин. “Порочният кръг на насилие може да бъде разкъсан с твърдост при противодействието на тероризма и трезв подход към причините, които го пораждат”, смята още Чампи.
“Разбираме трагичната дилема, в която се намираше Русия и в момента на трагедията трябва да стоим близко до жертвите на тази страна, която през последните дни претърпя жестоки удари от тероризма”, заяви министърът на външните работи на Италия Франко Фратини.
Руският министър на отбраната Сергей Иванов е разговарял по телефона с генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, заяви прессекретаря на министерството Вячеслав Седов, цитиран от агенция Интерфакс. Разговорът е бил по инициатива на Схефер, който е изразил загриженост във връзка с последните терористични атаки в Русия и е уверил министър Иванов, че НАТО стои рамо до рамо с руския народ.
Индийският премиер Манмохан Сингх също изпрати телеграма до руския президент Владимир Путин, в която изразява своите съболезнования на семействата на жертвите от терористичния акт. “Тъжно е, че част от беззащитните заложници, след които и деца, загинаха а много други бяха ранени. Искам да изразя от името на индийския народ съболезнования на роднините на жертвите в тази трагедия”, заявява Сингх.
Президентът на Сърбия Борис Тадич изрази готовността на своята страна да помогне с всичко необходима на Русия, за да се справи с последиците от терористичния акт в Беслан. “До последно не можех да повярвам в тези чудовищни злодейства на терористите в Северна Осетия, които отнеха живота на невинни граждани, в това число и деца. Терористите-фанатици, които застрашават сигурността на целия свят, тези дни нападната на практика цяла Русия, а утре нещо подобно може да стане във всяка една страна. Затова трябва всички заедно за се обявим в защита на основните човешки ценности”, се посочва в заявление на държавния глава.
Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че е “ужасен” от броя на жертвите при щурма на училището в северноосетинския град Беслан, където терористи държаха за заложници стотици възрастни и деца. Той добави, че осъжда “всякакви прояви на терор”.
Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Каръл Белами заяви, че действията на терористите в Беслан са “неприемливи, непостижими и безсмислени”. “Ужасът е в това, че случилото се в Беслан е само един отделен епизод от растящата вълна на насилие срещу деца. Ние обаче продължаваме да смятаме, че децата не бива да бъдат използвани за политически цели”, каза още тя.
Върховният комисар на ООН по човешките права Луи Арбур осъди остро терористичния акт. “Това е углавно престъпление, което не може да бъде оправдано с целите, които извършителите му преследваха”, заяви той.


Драмата в училището в Беслан (Хронология)
Агенция “Фокус”:

Група от около 30 въоръжени взе на 1 септември заложници в училище № 1 в град Беслан на 30 км от Владикавказ в Северна Осетия. Те са нахлули в училището около 10 ч. московско време (9 ч. българско време). Дежурният оперативен в щаба на МВР на републиката съобщи, че отвлечените деца са разположени по прозорците на училището, за да се попречи на спецчастите да щурмуват сградата. По думите му “групата е от между 15 и 25 души”.
По думите на очевидци терористите са мъже и жени. Лицата им са покрити с черни маски.
Похитителите носят шахидски пояси, съобщиха представители на местните власти. Те са въоръжени с гранатомети и стрелково оръжие.“Похитителите, сред които има мъже и жени, са с опасани около телата експлозиви”, заяви говорител на МВР на Северна Осетия.
От Министерство на вътрешните работи на Северна Осетия съобщиха, че става въпрос само за едно училище в град Беслан, в което са взети заложници. Според информация на Интерфакс, похитителите са открили огън по полицейските служители, пристигнали на място. Очевидци съобщават за двама местни жители, които са ранени при възникналата престрелка. В хода на избухналата престрелка е бил убит един от терористите. Тази информация беше потвърдена от МВР на Северна Осетия.
Похитителите отказват да преговарят, съобщи за РИА Новости говорител на Министерство на извънредните ситуации в републиката.
Похитителите в Северна Осетия искат да преговарят с президента на републиката Александър Дзасохов, с президента на Ингушетия Мурат Зязиков и с доктор Леонид Рошал, съобщи за Интерфакс депутатът Михаил Маркелов от Държавната дума, който се намира на мястото на инцидента. В случай на щурм, терористите заплашват, че ще взривят училището. По думите на депутата, бележката с условията на похитителите е била предадена чрез жена, която е била пусната. “Цялото училище е минирано. Доколкото ни е известно, похитителите следят информацията по телевизията”, съобщи депутатът.
При нападението срещу училище в Северна Осетия са ранени четирима души, съобщи за РИА Новости заместник-министърът на здравеопазването в републиката Александър Реутов. По неговите думи, пострадалите са хоспитализирани. Тяхното състояние не е тежко. Първоначално бе съобщено за 200, а след това 400 заложници, възрастни и деца. Според очевидци, заложниците са затворени във физкултурния салон на училището.
Започнаха преговори с похитителите.
Терористите предадоха видеокасета, която в последствие се оказа празна.
Няколко ученици успяха да избягат училище №1 в Беслан (Северна Осетия). На мястото пристигна представител на организацията на мюсюлманите в Северна Осетия. Според друга информация няколко заложници са били освободени. Терористите са предали до органите на реда по един от освободените заложници бележка със съдържание “Чакайте”.
Около 50 деца са успяха да избягат от училището в първите часове на драмата.
Ранените бе невъзможно да бъдат изтеглени. “Похитителите, сред които има мъже и жени, са с опасани около телата експлозиви”, заяви говорител на МВР на Северна Осетия.
Похитителите в Северна Осетия поискаха да преговарят с президента на републиката Александър Дзасохов, с президента на Ингушетия Мурат Зязиков и с доктор Леонид Рошал. Това съобщи депутатът Михаил Маркелов от Държавната дума, който се намираше на мястото на инцидента.
Терористите поискаха Русия да изтегли военните си части от Чечня. Терористите написали искането си на бележка и я хвърлили през прозореца на училището в град Беслан. Освен това те поискаха освобождаването на затворници в Ингушетия.
Според появилата се предварителната информация, похитителите са членове на т.нар. “ингушетски джамаат”, свързан с бунтовниците на Шамил Басаев. По думите на източника, възможно е акцията да е организирана от Доку Омаров – един от бунтовническите лидери, действащи на територията на Чечня.
“По всяка вероятност става въпрос за т.нар. “ингушетски джихад”. Фактът, че терористите поставят неизпълними ултиматуми (преговори с президентите на Северна Осетия и Ингушетия) е свидетелство, че тяхната основна цел е да бъдат освободени бунтовниците, задържани в хода на разследването на нападението в Ингушетия на 21 юни”, е заявил източникът. Не е изключена и версията акцията да е ръководена пряко от Шамил Басаев. По думите на същия източник, не е изключено терористите да са проникнали на територията на Северна Осетия дори пеш. “За съжаление, административната граница между Северна Осетия и Ингушетия на практика е неохраняема”, е отбелязал той.
Терористите продължават да държат за заложници между 200 и 400 души в град Беслан в Северна Осетия.
Бунтовниците заплашиха, че ще убиват по 50 заложници за всеки убит техен сътрудник и по 20 – за ранен, съобщи министърът на вътрешните работи на Северна Осетия.
Девет души са загинали, след като група въоръжени взе за заложници стотици души в училище в град Беслан в Северна Осетия, предаде след това АФП.
Осем цивилни и един от терористите са загинали при щурмуването на сградата, четвъртата терористична атака в Русия за една седмица. “Цивилен и терорист загинаха при първоначалния щурм на сградата. Останалите седем, цивилни, починаха от раните си в болницата”, заяви източник от органите на реда.
Председателят на ОССЕ и министър на външните работи на България Соломон Паси осъди взимането на заложници ч училището в руската република Северна Осетия. Българският външен министър на осъди и атентата в Москва, извършен във вторник. Той изрази своите съболезнования на руските власти и на семействата на загиналите и ранените при взрива.
В официално изявление, Паси твърди, че е “ужасен от отвличането на толкова невинни деца от терористите. Осъждам взимането на заложниците, което не може да бъде оправдано при никакви обстоятелства и се надявам, че заложниците ще бъдат освободени без да се стигне до кръвопролитие”.
Соломон Паси допълни, че борбата с тероризма остава основен приоритет за организацията.
Похитителите обявиха през нощта на 1 септември, че никое от децата, взети за заложници в Беслан, не е пострадало. Това заяви началникът на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия Валерий Андреев.
Той съобщи, че вече е установена телефонна връзка с похитителите. Андреев отново посочи, че в училището няма хранителни продукти.
Въпреки дъжда, стотици близки и роднини на заложниците стояха цяла нощ на 1 септември на площада пред училището в град Беслан в Северна Осетия. Заедно с тях на площада имаше голям брой войници и милиционери. Всички опити за контакт с терористите бяха безуспешни, съобщи тогава журналист на НТВ от Северна Осетия.
Доктор Леонид Рошал успя да установи на 2 септември контакт с терористите в Беслан. Това заяви началникът на управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия Валерий Андреев. Андреев посочи, че преговорите са започнали и сега е най-важно да се спасят децата.
Късно вечерта на 2 септември Управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия обяви, че близо 300 деца и възрастни са взети за заложници в училище № 1 в град Беслан.
Съветът за сигурност на ООН, който се събра на извънредно заседание, осъди терористичните актове в Русия и призова веднага да бъдат освободени заложниците в училището в северноосетинския град Беслан.
“Съветът за сигурност решително осъжда терористичните актове, сред които и взимането на заложници в училище в град Беслан”, се казва в заявление на Съвета за сигурност на ООН.
“Всички терористични действия са престъпни и нямат оправдание, без значение кой, кога и по какви причини ги е извършил”, се подчертава в заявлението.
Заседанието беше свикано по инициатива на руската делегация, която настоя Съветът за сигурност на ООН да изрази своето отношение за самолетните катастрофи в Ростовска и Тулска област, атентата в Москва и взимането на заложници в Северна Осетия.
Редица световни лидери осъдиха взимането на заложниците в училището в Северна Осетия. Американският президент Джордж Буш е предложил своята помощ в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.
Президентът на Русия Владимир Путин най-вероятно ще отмени посещението си в Турция, насрочено за 2 и 3 септември. Източник от президентството е заявил, че двудневната официална визита на руския държавен глава в Турция ще бъде отменена заради атентата в Москва и кризата със заложниците в Южна Осетия.
Мюфтията на Чечня Ахмед Хаджи Шамаев решително осъди взимането на заложници в училището в северноосетинския град Беслан. Той също предложи своята помощ на всички, които”са пострадали при този варварски акт”.
“При тези терористични атентати загиват невинни хора и ние изразяваме съболезнованията си на техните семейства. Престъпниците-терористи, които са взели за заложници деца, отново показаха своя животински облик. Това са хора без вяра, те не са истински мюсюлмани”, каза Шамаев.
Членове на групировката “ Ислямски батальон на шахидите “Риядус Салихин”, която се ръководи от чеченския терорист Шамил Басаев, са взели за заложници учениците в Беслан. Това е заявил за вестник “Ню Йорк Таймс” един от похитителите, който е говорел на руски с ясно изразен чеченски акцент. Пред изданието той се е представил като говорител на групата.
През февруари 2003 година Държавният департамент на САЩ е включил групировката в списъка на международните терористични организации. “Риядус Салихин” е и в списъка на терористичните организации на ООН.
Терористите твърдяха, че никое от децата, взети за заложници не е пострадало, но продължаваха да отказват в сградата да бъдат внесени хранителни продукти и лекарства.
По данни на оперативния щаб, седем души са били убити при терористичния акт в Беслан, 354 души са взети за заложници, съобщи на 2 септември началникът на информационно-аналитическото управление към президента на Северна Осетия Лев Дзугаев.
Дзугаев уточни, че сред загиналите няма деца.
“Цяла нощ беше съставян списък на хората, които са взети за заложници. Приготвили сме вода и хранителни продукти, но засега няма възможност те да бъдат предадени”, каза той.
Установена бе самоличността на някои от терористите, съобщи началникът на републиканското управление на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Валерий Андреев. Той каза още, че в преговори с терористите са опитали да влязат старейшини от Чечня и Ингушетия, предложили себе си в замяна на учениците.
Органите на реда в Северна Осетия обявиха, че сред похитителите има жители на Чечня, Ингушетия, както и от други националности. Министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов отложи посещението си в Турция, заради кризата със заложниците. Скоро след това той бе последван от президента на Русия Владимир Путин, който не отпътува за Анкара поради същата причина.
На 2 септември сутринта доктор Леонид Рошал поднови преговорите с терористите. той е установил телефонен контакт с тях, след което връзката е била прекъсната. По време на разговорите не е била постигната никаква договореност: похитителите са отказали да приемат вода и медикаменти и са отхвърлили предложението на оперативния щаб за замяна на деца срещу възрастни заложници и за осигуряване на коридор в Чечня и Ингушетия, по който терористите да се изтеглят.
26 жени и деца са бяха освободени вчера. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”. По-рано бе съобщено, че терористите, които държат в сградата 354 заложници, са освободили три жени с децата си, пеленачета.
Междувременно около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училището са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди по-рано, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета.
Мъж с неустановена до момента самоличност е проникнал в отцепения около училището в град Беслан в Северна Осетия район. Той се отправил към училището, след което последвал изстрел. По думите на очевидци мъжът бил убит от снайперист.
Втора нощ около 1500 души, които очакваха да научат нещо за близките си, останаха . Основна част от хората стоят около “Дома на културата”. Преговорният процес е труден, тъй като терористите почти не се свързват и действат непредсказуемо. Говорителят на президента на Северна Осетия Лев Дзугаев заяви, че не е ставало на въпрос за силово разрешаване на проблема със заложниците. “За сега все още има възможност за преговори. Силовите действия са крайна мярка, която в момента не се разглежда”, каза Дзугаев.
Междувременно две експлозии бяха чути към полунощ в района на училището в град Беслан в Северна Осетия. След вторият взрив въоръжени доброволци са започнали да отдръпват журналисти и роднини на заложниците, които са се опитали да приближат училището.
Първият взрив е бил на 500 м от училището, а втората по-мощна експлозия е била доста по-близо до сградата.
Според полицейски източници най-вероятно става въпрос за гранати, които са били изстреляни от сградата към руските военни. В резултат на инцидента е бил ранен един милиционер, предава РИА Новости. “Сътрудникът на милицията е получил рани в крака. На него му е оказана необходимата медицинска помощ”, съобщи пред журналисти заместник-началникът на пресслужбата към МВР на Северна Осетия Алан Доев. Според него от страна на училището са били произведени два изстрела от гранатомет.
Малко след стрелбата контактът с терористите е бил преустановен по тяхна инициатива заяви говорителят на президента на Северна Осетия. Той припомни, че по-рано бившият президент на Ингушетия се срещна с терористите за около 15-20 минути, в резултат на което бяха освободени жени и деца. Някои от децата са били на възраст от три месеца.
РИА Новости съобщава, че терористите, които превзеха сградата на училище в Северна Осетия, отново са открили спорадична стрелба към 6.20 ч. Кореспондентът на агенцията съобщи, че е бил изстрелян един изстрел от гранатомет от страна на училището. Представител на правоохранителните органи съобщи, че няма пострадали.
Терористите откриват огън често в района на сградата, като прострелват пространството пред училището.
В 12.10 ч. българско време два мощни взрива избухнаха край училището в Беслан в Северна Осетия, предаде Газета Ру. Едната от експлозиите бе чута в ефира на телевизия НТВ.
Щурмът започна неочаквано, след като специалните части са стреляли, за да прикрият бягащи заложници и терористите отвърнали. В 12.37 ч. спецчасти щурмуваха училището в Беслан. Над училището кръжаха хеликоптери, водеше се интензивна престрелка. Покривът на училището се е срути. Руските войници започнаха да стрелят по бягащите от сградата терористи.
Радио “Свобода” съобщи, че в град Беслан в Северна Осетия са загинали 150 заложници. Информацията не е потвърдена от други източници. Край оперативния щаб в град Беслан в Северна Осетия е задържан възможен съучастник на терористите, който ги е снабдявал с информация, предаде ИТАР-ТАСС.
Сред ранените заложници от училището в Беслан, които са били приети в болница има 158 деца, предаде АФП , като се позовава на източник близък до президента на Северна Осетия.
Според информация на освободени заложници още преди щурма на училището в Беслан, имената на трима от терористите са Магас, Фантомас и Абдула, разкрива електронното издание на руския вестник Комерсант.
Според изданието, по всяка вероятност зад името Магас стои Магомед Евлоев от обкръжението на Шамил Басаев, който заедно с Басаев, се смята за един от организаторите на нападението в Ингушетия на 22 юни тази година. За Фантомас не се знае много. Според МВР в Северна Осетия, прякорът е на един от телохранителите на Басаев. Предполага се, че той е руснак. Третият - Абдула – Владимир Ходов – е известен престъпник в Северна Осетия и Астраханска област. Ходов също е от бригадата на Басаев и е заподозрян в серия убийства и терористични атаки.
Телевизия CNN съобщи, че на пода в училището в Беслан в Северна Осетия лежат около 100 тела на загинали. Журналист на телевизия ITV съобщи за ранен телевизионен оператор.
110 тежко ранени са приети в болница във Владикавказ. Около 200 души са хоспитализирани в болници в Беслан.
Същевременно боевете в училището в Беслан, където се предполага, че се укриват част от похитителите, продължават. Кореспондент на телевизията съобщава за спорадични изстрели. Продължава и евакуацията на заложниците. До момента не е известно колко души са останали в сградата на училището. Военнослужещи и спасителни екипи поемат ранените буквално от училището.
В сградата на училището в Беслан при последната експлозия е избухнал пожар, предаде кореспондент на НТВ. Евакуацията на заложниците продължава.
Над 400 местни жители и бивши заложници са постъпили в болница, след като училището в Беслан в Северна Осетия беше щурмувано от руски спецчасти, предаде агенция Интерфакс.
Местни жители в град Беслан в Северна Осетия са се опитали да линчуват един от терористите, пленени при щурма на специалните части в училището в Беслан в Северна Осетия, предаде Нюз Ру. Кореспондентът на Sky News съобщава, че тълпа местни жители ритала и късала мъжко тяло пред училището. Кореспондентът съобщава, че местните жители са видели военна ръкавица на ранен човек в цивилно облекло, който бил поставен на носилка от спецчастите. Тълпата се нахвърлила и го свалила. Според очевидци първоначално срещу него са стреляли местни жители.
Кореспондентът на Sky News допълва, че до задържането на терористите се е стигнало след като БТР си е пробил път до прозорците на училището и специалните части нахлули вътре, разбивайки прозорците с крака. Руските военнослужещи не бързат да извеждат терористите, страхувайки се от саморазправа.
В училищната пристройка в Беслан терористите продължават да държат заложници като жив щит, предаде преди минути Първи канал на руската телевизия.
Оцелелите терористи са между 5 и 10 души. Някой от тях са ранени и не могат да оказват съпротива.
Специалните служби на Русия все още нямат информация колко заложници са останали в училищната сграда.
Телевизия Първи канал потвърди, макар и неофициално, че повече от 150 заложници са били убити в Беслан.
В извънредна емисия руската телевизия Първи канал потвърди, че повече от 150 заложници са били убити и се намират във физкултурния салон на училището в Беслан.
Според кореспондентът на телевизията престрелките продължават.

Агенция “Фокус” припомня:
Случаи на взети заложници в Русия


15 декември 2003 г.

Чеченска групировка нахлува в Дагестан, екзекутира 8 граничари и взима четирима заложници.
50 въоръжени чеченски сепаратисти навлизат от Грузия в руската автономна република Дагестан към 03.00 ч. и се установяват край село Шаури. След като застрелват 8 руски граничари, те завземат болницата в селото и вземат за заложници четирима души, които се намират в нея. Сепаратистите са въоръжени с автомати и гранатомети и отказват да преговарят. По-късно през деня те напускат болницата заедно с пленниците и се отправят към Чечня. В операцията по преследване на групировката се включват 300 бойци от спецчастите на руското МВР.


15 ноември 2003 г.

Руски командоси освобождават държаните в плен от чеченски сепаратисти двама заместник-прокурори. Надежда Погосова и Алексей Климов са отвлечени на 27 декември 2002 година близо до Грозни. Те са взети за заложници от чеченския полеви командир Дока Умаров. Първоначално се смята, че двамата са загинали под взривения от терористи-камикадзе дом на правителството в столицата Грозни на 27 декември. По-късно става ясно, че те са отвлечени. Подробностите за операцията по освобождаването им се държат в пълна тайна


17 ноември 2002 г.

Освободени са двама сътрудници на Международния комитет на Червения кръст, които са отвлечени в Чечня. Заложниците са освободени без да бъде платен откуп на похитителите. Заподозрените за отвличането са арестувани.


23 октомври 2002 г.

В Москва са взети за заложници около 800 зрители и актьори от мюзикъла “Норд-Ост”. В театралния център на Дубровка нахлува група от 41 въоръжени терористи от отряда на Мовсар Бараев. След атака на руските спецчасти, които използват отровен газ, загиват всички терористи и 129 от заложниците.


31 юли 2001 г.

Въоръжени терористи похищават автобус с 41 пътника в южния руски град Невиномиск. Според говорителя на местната Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Зданович похитителите искат да бъдат освободени петима чеченци, намиращи се в затвора за отвличане на самолет, безпрепятствен достъп до летището в Минералние води и канал за директна връзка с правителството. Веднага след отвличането властите установяват контакт с похитителите и започват преговори. В това време 49 бойци на специалните части за борба с тероризма "Алфа" заемат позиции около автобуса. По-късно следобед терористите пускат общо 14 заложници, някои от които ранени. Под полицейски конвой автобусът пътува за курорта Минералние води, където трябва да се проведат преговорите. По-късно руските сили за сигурност предприемат операция за освобождаване на заложниците.


16 март 2001 г.

Трима чеченци похищават руски самолет, излитащ от Истанбул, и го насочват към Саудитска Арабия. Саудитските командоси атакуват самолета, като убиват един от чеченците и двама заложници.


9 януари 1996 г.

Чеченски бунтовници пленяват 3000 заложници в болница в южния град Кизляр. Бунтовниците освобождават повечето заложници и тръгват към Чечня, но са спрени. Чеченците, ръководени от Салман Радуев, се окопават в село и успяват да се измъкнат след едноседмичен бой. Загиват 78 човека.


14 юни 1995 г.

Чеченски бунтовници под ръководството на полевия командир Шамил Басаев окупират болницата в град Будьоновск, в южната част на Русия, и вземат за заложници над 1000 човека. Руски войници напразно се опитват на два пъти да щурмуват сградата. При този случай загиват над 100 души.
Премиерът Виктор Черномирдин преговаря с Шамил Басаев, след което силите за сигурност и Басаев се договарят той да освободи заложниците и в замяна да му бъде позволено да избяга в планините.


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени.

Обратно към "Северна Осетия"