http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=44335&eid=393

Двама министри и 8 зам.-министри вече били недостатъчни за движението

ДПС вече иска и вицепремиерски пост

Доган с четирима фаворити за правителството. Подкрепете ме и ще ви се реванширам, моли електора си Доган. В Момчилград се бият за платнени шапки с партийното лого.

Анелия Башева Вилдан Байрямова
 

Ако се проваля, поставете табела с надпис: "Забранено за Ахмед Доган", закле избирателите си в Кърджали лидерът на ДПС.

Четирима са любимците на Ахмед Доган, които той упорито лансира за участие в изпълнителната власт. Това са сегашният министър на земеделието Нихат Кабил, зам.-министърката на екологията Фатме Илияз, министърът без портфейл Филиз Хюсменова и дългогодишният депутат Ремзи Осман.
За доверието към Кабил свидетелства фактът, че той освен, че е водач на листата на ДПС в Добрич, е втори и в русенската. Със сигурност кандидат-депутатът настойчиво ще бъде лансиран да повтори мандата си като земеделски министър в следващия кабинет.

Движението има сериозни апетити и към министерството на екологията и през изминалите 4 г. не веднъж правеше опити да наложи за шеф на ведомството младата Илияз. Напъните бяха безуспешни, тъй като Долорес Арсенова се ползваше с пълното доверие на премиера Симеон Сакскобургготски.
Хюсменова отскоро спечели симпатииите на Доган, така че е вероятно да остане само в парламента и да няма особен натиск за нейното уреждане с министерско кресло.

За сметка на това ДПС от години има големи мераци към министерството на регионалното развитие и благоустройство и все предлага за поста Ремзи Осман. Със сигурност след 25 юни отново ще текат преговори за този пост, тъй като ДПС е категорично решено да участва в следващия кабинет.
От вчера амбициите на движението се увеличиха двойно. На предизборния митинг в Момчилград стана ясно, че при съставянето на новото правителство то няма да се примири да има само двама свои министри и 8 зам.-министри. Вторият в кърджалийската листа на ДПС Лютви Местан обяви формулата на успеха за партията му. Тя е "силен кмет, но от ДПС, силна, голяма, мощна парламентарна група с над 30 народни представители, участие в коалиционен кабинет, но вече не само с двама, а с повече министри, и вицепремиер". Същата претенция отправи и вечният депутат Ремзи Осман. Той започна предизборното си викане на български език, но бързо премина на турски. "Няма да се плашите от джиповете с добричка регистрация, каквото и да става, ние ще отстреляме 5 от възможните 5 депутатски мандата", отсече той. Ахмед Доган смени внезапно през последните два дни посланието си. Ако до завчера той призоваваше към пълна мобилизация на "бастиона" си, Доган вече моли за подкрепата на електората. "Подкрепете ме и аз ще се реванширам. Ако се проваля, поставете табела с надпис "Влизането за Ахмед Доган забранено", казва той пред симпатизантите по митингите из региона.
Малко преди старта на проявата в Момчилград вчера местни жители се сбиха за платнени шапки с логото на ДПС, подхвърляни нависоко от активисти.
 


 

Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени