Бойко Борисов: Вече няма какво да си кажа с десните на преговори за кандидат-президент

 http://www.focus-news.net/?id=f4780 

11 юни 2006 | 08:40 | Агенция "Фокус" 

За преговорите за десен кандидат-президент и участието на ГЕРБ в тях, Агенция Фокус разговаря с кмета на София Бойко Борисов.

 Фокус: Г-н Борисов, в четвъртък обявихте, че ще подкрепите обща дясна кандидатура за президент, а два дни по-късно посочихте, че половината от десните лидери са за затвора. Как се съвместяват тези две позиции?
Бойко Борисов: Вижте, нека да започнем отначало. Първо, на срещата с г-н Стоянов заявих категорично, че след като бъда поканен, след като седнем и се разберем кой да бъде кандидатът, двойката за президентските избори, каква ще бъде стратегията, как ще се процедира, тогава бих застанал зад този кандидат. В същото време виждам група хора едни от тях следствени, други с висящи дела, трети не знам поради какви причини се водят за партии като не знаят колко избиратели са събрали в последните 6-7 години и си обявяват кандидат-президентска двойка. Повтарям, няма значение, тя може да е най-идеалната дори. За какво ще се събираме оттук нататък? То вече има кандидат-президентска двойка.
Фокус: Преговорите продължават
Бойко Борисов: Да, но аз точно това се разбрах с г-н Стоянов и точно това исках да кажа на всички тези хора. Ако ще се прави нещо сериозно, нека първо да се съберем, да разговаряме помежду си и тогава да видим кой с какво може да помогне. Фактически след вчерашната среща, те ме поставят пред свършен факт Вече моето мнение няма никакво значение на практика, тъй като вече има двойка. Естествено и Петър Стоянов, и Димитър Абаджиев са хора, които аз познавам, уважавам, но десните не се съобразиха с принципа, който аз исках да наложа. Нещо повече. Веднага Иван Костов даде знак за своите избиратели, че не трябва да подкрепя тази двойка. Е защо тогава участва във формата г-н Костов? Форматът, в който Екатерина Михайлова участва издига една двойка и час по-късно Иван Костов се обявява против тази двойка. Така че при това положение просто не виждам смисъл за какво да се говори. След това, в този формат аз исках да се срещнем и всеки от нас да каже с какво може да допринесе. Примерно Красимир Каракачанов да си даде досието, да го прочетем и да видим дали заставаме зад него. Да обяснят уважаемите господа от ДСБ знаели ли са за досието на г-н Каракачанов или сега научават за него. И ако преди са знаели, как са работили с него? А сега не искат. Кое наложи да си променят моралът и принципите? Г-н Праматарски щях да го попитам съгласен ли е с политиката в общинския съвет и с ръководството на общинските фирми. Просто ние трябваше между нас си да се изясним. Предполагам, че те също има какво да ме питат. Вместо това да се случи, да се изчистят взаимоотношенията в десницата, те се събраха и ме поставиха пред свършен факт.
Фокус: Добре, това, че не ви поканиха на срещата на десните за кандидат-президент и от ДСБ се обявиха твърдо против вашето участие в преговорите, означава ли, че вие няма да подкрепите дясната кандидат-президентска двойка?
Бойко Борисов: Това означава, че можем отсега да поздравим г-н Първанов и че точно с тези си действия г-н Костов доказва, че няма никакъв шанс да се смени сегашният президент и че той работи за него. По въпроса, който ми зададохте, за това, че десните лидери са за затвора, имах предвид, че това са хора с дела, които още не са завършени.
Фокус: Това е Стефан Софиянски. А другите?
Бойко Борисов: Има и други дела.
Фокус: Срещу някой от десните лидери
Бойко Борисов: Да.
Фокус: Кой е той?
Бойко Борисов: Г-н Костов и фондацията Бъдеще за България.
Фокус: Да, но делото е срещу жена му.
Бойко Борисов: Няма значение, той не може да се дели от това дело. Моите уважения към г-жа Костова, аз много я ценя, но фондацията, която ръководеше тя, в никакъв случай не може да се дели от Иван Костов. Ето сега разбирам, че от общинската фирма Софийски имоти е имало спонсорство навремето към тази фондация. Това означава, че тя много близко е работила със Софийски имоти.
Фокус: Това при проверка на Софийски имоти ли се установи?
Бойко Борисов: Да, започнаха да излизат такива неща. А аз твърдо искам да разделим като принципи политиката от икономиката в държавата.
Фокус: Значи Иван Костов обрича на провал общата дясна кандидатура за президент?
Бойко Борисов: Точно така.
Фокус: А вие окончателно ли се разграничавате вече от тези преговори?
Бойко Борисов за преговорите за десен кандидат-президент: Поставен по този начин въпросът, какво ще стане ако аз да речем, или някой друг предложи друга двойка? Нали ще унижим тази, която вече е предложена? Затова считам, че повече няма какво да се говори на тази тема.
Фокус: Ще потърсите ли Петър Стоянов, за да му обясните, че сте взел такова решение, тъй като вие след срещата с него си тръгнахте с много добри чувства?
Бойко Борисов: Аз продължавам да имам същите добри чувства и продължавам да се отнасям с уважение към него. Считам, че със СДС ние ще работим и ще продължим да работим заедно. Просто съжалявам, че г-н Стоянов влиза в играта на Костов.
Мартина БОЗУКОВАCopyright 1998-2019  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"