Нови номинации за президентhttp://www.focus-news.net/?id=s1075

 10 юни 2006 | 02:50 |

Петър Стоянов и Димитър Абаджиев са новата кандидат-президентска двойка, номинирана от десните сили. Вчера на поредната среща лидери и представители на партии от осемчленния формат за избиране на обща кандидат-президент на десните сили, лидерът на Национално сдружение БЗНС Георги Пинчев издигна тяхната номинация. Преговарящите са обсъждали общо четири имена за кандидат-президент. Това са имената на Петър Стоянов, Димитър Абаджиев, Иван Груйкин и проф. Александър Чирков.
След срещата Петър Стоянов, лидер на СДС, заяви, че е изключително важно да се излъчи кандидат, който да спечели изборите. Според него президентските избори щели да бъдат първата крачка към обединяване на десницата за спечелването на много вероятните предсрочни избори.


Агенция Фокус
Петър Стоянов: Кампанията за десния кандидат за президент трябва да бъде насочена към всеки човек

"Формат от 8-те партии, които преговарят за издигането на общ десен кандидат за президент е важен за нас, защото е институционален формат. Най-лесно е да издигнеш кандидатура от собствената си партия. С 8-те партии ще спечелим повече". Това каза в предаването Преди всички на БНР лидерът на СДС Петър Стоянов по повод предстоящата среща на лидерите на 8-те партии, преговарящи за обща дясна кандидатура за президент, която ще се проведе в хотел Радисън, зала 1, от 14.30 часа.
"От 3 месеца заявяваме, че 8-те партии са институционалната платформа. Трябва да бъдем по-отворени и да спечелим всеки един дясноцентристки глас", добави Стоянов. Ние търсим път към всеки български гражданин, който ще даде подкрепа за ясни цели.
"По отношение на Атака по-голямата част от членовете й са обединени не от крайни ксенофобски възгледи, а от бедността, от корупцията. В България вече няма политически лидер, който е в състояние да събере целия свой електорат и да го пренасочи другаде", уточни лидерът на СДС.
Според него кампанията трябва да бъде насочена към всеки човек поотделно. "Вариантът е да водим разговори с г-н Бойко Борисов. За да сме сигурни в неговото отношение към нас и той да е сигурен в нашето към него, ние трябва да разговаряме с него. Бойко Борисов казва, че ще подкрепи дясноцентристки кандидат и ние продължаваме да работим в тази посока", каза още Петър Стоянов.

Агенция Фокус
Петър Стоянов: Предизвикването на предсрочни парламентарни избори минава през победа на президентските избори

Трябва да признаем, че 8-те десни партии трудно ще спечелим изборите, т.е. 8 партии, стъпили на една платформа, трябва да привличат и други партии, движения и личности. Бойко Борисов е едно от тези граждански движения, които могат да помогнат. Това заяви в предаването Тази сутрин на бТВПетър Стоянов, председател на СДС. Той каза още, че г-н Първанов е баща на това правителство, което е чисто политическо самоубийство. В тази ситуация няма президент, който да може да спечели президентските избори. И г-н Първанов ще плати цялата цена на тази коалиция. Предизвикването на предсрочни парламентарни избори минава през победа на президентските избори. Затова СДС гледа на президентските избори като на много важна задача и затова разширява електоралното си поле, заяви още Петър Стоянов.

Агенция Фокус
Иван Костов: Лидерската среща на десните сили няма предмет

За да има лидерска среща на десните сили, трябва да има общо съгласие на председателите, а такова съгласие няма. Това каза в интервю за БНР Иван Костов, лидер на ДСБ. Първо, тази среща няма предмет, защото ние сме във фаза на удължаване на срока на номинациите след 25-ти, който беше договорен по общо съгласие, поискано от СДС, за да издигне кандидат или да даде възможност на председателите на сестринските партии на ЕНП да намерят по общо съгласие една кандидатура, зад която да застанат единодушно, подчерта Костов. Това време тече в момента, тъй като нито едното, нито другото се е случило, т.е. СДС не са номинирали кандидат. Те нямат номиниран кандидат, различен от Бакалов в удължението на времето, нито пък са се съгласили окончателно с кандидатите, които са обсъждани.
По думите на Костов има три изхода от тези консултации. Единият е СДС да приеме една от издигнатите от ДСБ кандидатури, примерно тази, за която те казват, че не са я отхвърлили. Вторият изход е самото СДС да номинира кандидатура, която ние да приемем, а те знаят кои са приемливите за нас кандидатури. И третият изход е, ако те не искат да номинират такава кандидатура и търсят начин да бавят преговорите, тогава да отидем на предварителни избори. Няма друг изход с първоначално предложените кандидати, имам предвид г-н Веселин Методиев, проф. Бакалов и Сергей Игнатов. Това са трите възможни изхода в момента, каза още Иван Костов.

Агенция Фокус
Иван Костов: ДСБ ще има свой представител на срещата на десните

ДСБ ще има свой представител на срещата между десните формации днес. Това каза пред репортер на Агенция Фокус лидерът на ДСБ Иван Костов, запитан дали той самият ще присъства на срещата. Форматът, за който вие говорите, работи вече близо два месеца на ниво упълномощени представители на партийните ръководства, обясни Иван Костов. Той увери, че от ДСБ наистина признават значението на тези консултации на десницата. Запитан как ще коментира срещата на лидера на СДС Петър Стоянов със столичния кмет Бойко Борисов вчера, Иван Костов отговори, че още в самото начало на разговорите, всяка от осемте формации е разбрала, че ще трябва да се търси и допълнителна подкрепа за кандидата, който ще излъчат. Добронамерено приемам, че Петър Стоянов се опитва да привлече подкрепа, добави Костов.
Според него десният кандидат за президент ще трябва да привлече и допълнителна обществена подкрепа.
Илина ГРИГОРОВА

Агенция Фокус
Стефан Софиянски: Ще имаме предимство, ако издигнем кандидатура преди левите

Очаквам на днешната лидерска среща на десните партии да поговорим съвсем откровено и да потърсим заедно една добра, сериозна кандидатура за президент. Това заяви пред Агенция Фокус лидерът на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски. Той припомни, че неговата партия е предложила провеждането на такава среща още в средата на преговорите между осемте партии. По думите му фактът, че такава среща се провежда е оптимистичен.
Заявеното нежелание на някои от десните лидери да участват в срещата, Софиянски определи като некоректно. Ако имаш нещо против най - разумното е да го кажеш, заяви председателят на ССД. Ние бяхме търпеливи. Форматът Европейска народна партия (ЕНП) се опита да намери някакво решение и не можа да го намери. Ясно е, че трябва разширяваме влиянието си. Трябва да преценим, как можем да привлечем колкото може повече избиратели, каза още Софиянски.
Помолен да коментира хода на преговорите и критиките, че те не вървят гладко, Софиянски заяви, че липсата на окончателна кандидатура буди тревога. На въпрос това намалява ли шансовете на десницата за успех на предстоящите президентски избори, Стефан Софиянски отговори: Изоставаме. Но ако успеем да издигнем кандидатура, преди да е обявена лявата кандидатура, пак ще имаме едно предимство.
Маргарита КОЛЕВА

Агенция Фокус
Днешната лидерска среща на десните трябва да реши как да се ускорят преговорите, според Николай Христов от ДП

Очаквам след днешната среща да стане ясно как ще продължат преговорите и как можем да ги ускорим. Това заяви пред Агенция Фокус Николай Христов, заместник председател на Демократическата партия (ДП), който ще представи политическата сила на срещата.
На въпрос защо, след като срещата е лидерска, в нея няма да участва председателят на ДП Александър Праматарски , Христов отговори: За нас форматът осем партии е деловият формат, в който партиите се представят на ниво заместник-председатели.
По повод евентуалното включване на Бойко Борисов в разговорите за десен кандидат, Николай Христов заяви, че за ДП е неприемливо Бойко Борисов официално да участва във формата на преговорите.
Според Николай Христов няма забавяне на издигането на единна дясна кандидатура за президент. По думите му, ако оттук нататък това се проточи, тогава вече наистина ще има забавяне. Христов подчерта, че до момента нито една политическа сила не е издигнала кандидатура за предстоящите президентски избори.
Маргарита КОЛЕВА

Агенция Фокус
Крайно време е да се излезе с окончателно име за общия кандидат за президент, смята Анастасия Мозер

Крайно време е да се излезе с окончателно име за общия кандидат за президент, каза пред пред репортер на Агенция Фокус Анастасия Мозер, член на "Български народен съюз". Тя увери, че техен представител ще участва в днешната лидерска среща на осемчленния формат, за издигане на единна дясна кандидат-президентска кандидатура. По думите й, хора пък, като лидера на СДС Петър Стоянов, смятат че все още е рано името на кандидата за президент да бъде казано.
Илина ГРИГОРОВА

Агенция Фокус
Георги Марков: На лидерската среща днес десните няма да се разберат

Потресен съм от това, което става в старата десница. Като един от хората, ходили на всички митинги, шествия и бдения през годините, като човек, който е направил като депутат и конституционен съдия много за десницата, считам, че няма никакъв анализ и преосмисляне на това защо се стигна дотук. Защо десницата загуби всички позиции в държавата през последните пет години, и в 18 района на страната няма представителство, няма избран десен депутат на последните избори. Това заяви пред Агенция Фокус Георги Марков, председател на партия Ред, законност и справедливост. За мен е очевидно, че все по-трудно става да има единен десен кандидат, и все по-трудно е, той да е избираем, каза Марков. По думите му старата десница не е в състояние да излъчи единна кандидатура, камо ли печеливша. Според Георги Марков десница не разполага с личност, която да може да направи обрат в общественото мнение надясно. При тази немощна десница , при този очевиден дефицит, аз предложих, поне един от двамата лидери Костов или Стоянов да се реши да се яви срещу президента Първанов, подкрепен от другия. Това обаче явно няма да стане, заяви лидерът на Ред, законност и справедливост. Според него десницата много закъснява да каже, какво ще направи нейният кандидат, ако бъде избран. Марков допълни, че ако неговата партия издигне кандидат и той спечели, първото нещо, което ще направи, ще бъде да отмени като неконституционен мандата на Ахмед Доган. Марков заяви, че Ред, законност и справедливост ще обяви позицията си за своето участие в предстоящите президентски избори, ден преди регистрацията на кандидатите.
По повод идеята за разширяване на формата на преговорите на десните и евентуално включване в тях на Бойко Борисов, Георги Марков заяви: Аз продължавам да мисля, че Бойко Борисов би бил единственият, който може на прима виста да победи Първанов. Негово лично право е обаче да реши, къде да вложи усилията си. Това, че Борисов няма да се яви за кандидат за президент донякъде е шанс за десницата, но тя явно не може рационално да го използва.
На въпрос има ли потенциал Ред, законност и справедливост да излъчи своя самостоятелна кандидатура, лидерът на партията отговори: Като гледаме разговорите в десницата, и досега издигнатите им кандидати, нашето самочувствие стана изключително високо, и като възможности за издигане на кандидатури, и като идеи за предизборна борба.
Георги Марков прогнозира, че тези избори за президент ще бъдат най-скъпите и най-мръсните, защото залогът е много голям.
Маргарита КОЛЕВА

Агенция Фокус
"Гергьовден" поиска активизиране на работата за излъчване на общ десен кандидат-президент

Движение Гергьовден излезе със своя позиция по повод днешната лидерска среща на десните за президентските избори, предаде репортер на Агенция Фокус. Този формат на десни и десноцентристки партии започна своята работа с намерение да излъчи общ кандидат за президентските избори наесен. Междувременно, особено след доклада на Европейската комисия и резултатите от политиката на Тройната коалиция, задачите пред десницата се нуждаят от сериозно допълнение. Все повече става ясно, че основната ни задача е в максимално бърз срок да предложим на нацията алтернатива на кабинета на БСП, ДПС и НДСВ. И ако ние сме убедени, че дясното има сили, опит и визия да бъде тази алтернатива - длъжни сме да намерим начин да убедим и съгражданите си в това, че опасността от забавяне или изкривяване на интеграционния процес на България ни кара да загърбим партийната, за сметка на държавната политика, се казва в позицията на Гергьовден.
От движението заявяват, че приветстват днешната среща на десни и десноцентристки лидери, и биха искали да приканят партиите към следните три стъпки:
Активизиране на работата на преговорната група за излъчване на общ кандидат за президент. Постигане на съгласие по основните акценти на програмата му.
Предвид спешната необходимост от изготвяне и представяне пред обществото на управленска алтернатива, предлагаме създаването на работна група от всички партии в центъра и в дясно, разграничаващи се от Тройната коалиция, която да започне паралелен кръг от преговори. Целта на тези преговори ще бъде обединението на десния център около обща позиция по политическа програма, промените в Конституцията и други важни закони, и ясна стратегия и тактика за предизвикване на едни предсрочни парламентарни избори през 2007 г. Така по логичен и еволюционен път ще стигнем до създаването на един нов Десноцентристки блок, за който предстоящите президентски избори ще се явят първа стъпка на съзидание.
Дълго отлаганият от всички досегашни правителства въпрос с разкриване на тайните на бившите тоталитарни служби и техните архиви най-сетне може да намери своето решение в навечерието на европейското ни членство. Изчистването на това тежко наследство е немислимо без политическата позиция и експертния потенциал на десноцентристките ни партии. Най-естествената крачка към това е изготвяне и огласяване на обща позиция на лидерите по по-нататъшната съдба на досиетата и свързаните с това механизми и процедури, заявяват от "Гергьовден".

Агенция Фокус
Започна лидерската среща на десните

Започна лидерската среща на десните, на която ще се обсъждат общата дясна президентска кандидатура, предаде репортер на Агенция Фокус. По покана на лидера на СДС Петър Стоянов в хотел Радисън за разговорите дойдоха Любен Дилов син (Гергьовден), Мирослав Мурждов (ВМРО), Стефан Личев (Земеделски народен съюз), Моньо Христов (БЗНС - НС), Илия Лазаров, главен секретар на СДС, Стефан Софиянски, лидер на ССД, Николай Христов (Демократическа партия).
Мария СТАЛЯНОВА

Агенция Фокус
Предложиха Петър Стоянов и Димитър Абаджиев за кандидат-президентска двойка на десните

Лидерът на Национално сдружение БЗНС Георги Пинчев номинира Петър Стоянов и Димитър Абаджиев за кандидат-президентска двойка. Това стана ясно днес след среща на лидери и представители на партии от осемчленния формат за избиране на обща кандидат-президентска двойка на десните сили, предаде репортер на Агенция Фокус. Петър Стоянов благодари на Георги Пинчев за издигането на кандидатурата му. И каза: Отнасям се изключително сериозно към това предложение и към президентските избори. Затова не гледам на своята номинация като на нещо лековато, заяви Петър Стоянов.
Преговарящите са обсъждали днес четири имена за кандидат за президент. Това са Петър Стоянов, Димитър Абаджиев, Иван Груйкин и проф. Александър Чирков, издигнат от Любен Дилов син.
Мария СТАЛЯНОВА

Агенция Фокус
Димитър Абаджиев: Имената не са чак толкова важни, по-важно е да се стигне до избор на десен президент

Впечатленията ми от днешната лидерска среща на десните политически сили са, че има оживление и раздвижване в разговорите. Това заяви за Агенция Фокус Димитър Абаджиев, заместник председател на парламентарната група на Демократи за силна България (ДСБ). Той поясни, че има впечатления за хода на днешната среща само от медиите. Според Абаджиев срещата показва, че има желание от страна на партиите, участващи в преговорите за единна дясна президентска кандидатура да се излъчи такава. По думите му, преговарящите все повече оценяват целта, която трябва да се постигне, а именно, спечелване на изборите.
На въпрос как приема номинирането му за вицепрезидент в кандидат президентска двойка, заедно с лидера на СДС Петър Стоянов, Абаджиев отговори, че приема тази номинация в рамките на желанието на партиите да търсят обща кандидатура. Запитан, дали кандидат-президентска двойка с участието на ДСБ и СДС е възможен вариант, Абаджиев отговори, че е възможен, стига той да мобилизира достатъчно десния избирател. Най-важното е да се вземе решение, което да доведе до избор на десен президент, не са важни толкова имената. По-важен е крайният резултат посочи Димитър Абаджиев. Той каза още, че очаква развитие и ускоряване на разговорите оттук нататък. Абаджиев допълни, че при разговорите си в Брюксел с партньорите от Европейската народна партия, те също са заявили очакване да има дясна президентска кандидатура и процесът на издигането и да се ускори. Много важно е обаче тази бързина да не попречи да бъде излъчена възможно най-добрата кандидатура, подчерта в заключение Димитър Абаджиев.
Маргарита КОЛЕВА

Агенция Фокус
Георги Пинчев: Петър Стоянов и Димитър Абаджиев са печелившата двойка за президентските избори

Петър Стоянов и Димитър Абаджиев са печелившата двойка за президентските избори това заяви лидерът на Национално сдружение БЗНС Георги Пинчев след срещата на лидери и представители на партии от осемчленния формат за избиране на обща кандидат-президент на десните сили, предаде репортер на Агенция Фокус. На днешната среща Георги Пинчев номинира Стоянов и Абаджиев за кандидат-президентска двойка на десните. Георги Пинчев заяви още, че е направил това предложение, за да се случи нещо наистина резултатно на следващите президентски избори. Каквото и да стане, съм дълбоко убеден, че в крайна сметка двамата ще бъдат номинацията на десните партии, бе категоричен Георги Пинчев. По думите му най-късно до един месец това ще се потвърди.
За името на Димитър Абаджиев Георги Пинчев заяви, че от ДСБ са се изненадали. В предлагането на Абаджиев за вицепрезидент обаче, според него, нямало нищо изненадващо, защото той е млад и перспективен политик.
Преговарящите са обсъждали днес четири имена за кандидат за президент. Това са Петър Стоянов, Димитър Абаджиев, Иван Груйкин и проф. Александър Чирков. Последният бе предложен за президент от Любен Дилов син, лидера на Гергьовден.
Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ, каза след срещата: Ние предложихме Димитър Абаджиев и Иван Груйкин като номинации, те са били обсъждани във формата ЕНП, и трябва да се имат предвид по време на консултациите.
Петър Стоянов, лидер на СДС, заяви, че е изключително важно да се излъчи кандидат, който да спечели изборите. А президентските избори щели да бъдат първата крачка към обединяване на десницата за спечелването на много вероятните предсрочни избори. Петър Стоянов каза също така, че БСП е поставена пред много сериозно изпитание, тъй като не е много ясно дали Георги Първанов ще бъде техният кандидат, а в публичното пространство вече се обсъждало, че кандидатът на левицата ще бъде Стефан Данаилов.
Ние не трябва само да сме заедно, но трябва и да спечелим. Аз вярвам, че съществува доверие помежду ни, допълни Петър Стоянов.
На въпрос дали ще включат ГЕРБ във формата за обща дясна кандидатура, Петър Стоянов бе категоричен, че осемчленният формат ще продължи да работи така, както е работил досега. Петър Стоянов каза също, че е длъжен да предложи своята номинация на партийното ръководство на СДС.
Четирите имена ще бъдат обсъдени и на среща следващия петък на работната група за издигане на обща дясна президентска кандидатура.
Мария СТАЛЯНОВА

БТВ Новините 19.30
Петър Стоянов влиза в президентската надпревара

Държавният глава на България от 1997 до 2002 година и лидер на СДС Петър Стоянов влиза в президентската надпревара. Това стана ясно днес след среща на 9 десни партии. Освен Стоянов има още 3 възможни кандидатури.
На днешната среща са били обсъдени 4 номинации. Има обрат при синия лидер, който твърдеше, че няма да се кандидатира.
Петър Стоянов: Да, да. Една от номинациите съм аз. Вече пред вас правя първата стъпка. Аз съм длъжен да предложа и своята номинация на вниманието на ръководството на СДС.
Другите 3 номинации са проф. Александър Чирков, депутатът Димитър Абаджиев и адвокатът Иван Груйкин. Хирургът не бе открит за коментар.
Димитър Абаджиев: Възприемам това като част от усилията наистина да се намери единен кандидат за президент, който да се противопостави на Георги Първанов, но не възприемам себе си като окончателно решение. Трябва да се продължат усилията, да се търси наистина най- доброто решение.
Иван Груйкин: В настоящия политически контекст в България една гражданска кандидатура би имала голям шанс за получаване на широка обществена подкрепа.
Ръководствата на деветте партии тепърва ще обсъждат номинациите. Участници в срещата уточниха, че ще се търси подкрепата на още дясноцентристки формации като ГЕРБ и други. Не е отпаднал и вариантът за предварителни избори, които да излъчат десния кандидат.

Нова ТВ - Календар - 19.15
Кандидатурата на Петър Стоянов за президент на десните беше предложена на поредния кръг от преговорите

Кандидатурата на Петър Стоянов за президент на десните беше предложена на поредния кръг от преговорите им. Номинацията е направил депутатът от ОДС Георги Пинчев. Освен името на Стоянов, представителите на осемте партии обсъдиха още три нови кандидатури. Въпреки многократно огласяването си нежелание да се кандидатира отново за президент, днес Петър Стоянов потвърди, че името му ще бъде подложено на обсъждане.
Петър Стоянов: Аз съм длъжен да предложа и своята номинация на вниманието на ръководството на СДС, защото се отнасям много сериозно не просто към своето номиниране, а се отнасям изключително сериозно към бъдещите кандидат- президентски избори и към отговорността, която носим в тях.
Стоянов уточни, че за да се кандидатира, освен на своята, трябва да получи подкрепата и на останалите партии в дясно. Номиниралият го Георги Пинчев е предложил депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев за вицепрезидент. Още две нови кандидатури са били обявени на днешната среща- едната е на адвоката Иван Груйкин, а другата засега десните не огласиха. Според партиите в дясно победата на президентските избори ще им отвори пътя и към спечелване на предсрочен парламентарен вот, какъвто смятат, ще има догодина.
Петър Стоянов: Една победа на президентските избори съвсем ясно ще покаже обществените настроения в България и дотолкова, доколкото Георги Първанов е без съмнение политическият патрон на това правителство, ще покаже и отношението към правителството. Което значи, че обществените настроения в страната ще бъдат рязко променени.
Колкото до искането на столичния кмет Бойко Борисов за включването му в преговорите на десните, Стоянов обяви, че са отворени за всички опции.

БНТ - По света и у нас 20.00
Лидерът на СДС Петър Стоянов беше номиниран за десен кандидат-президент от Георги Пинчев, лидер на БЗНС. Стоянов гледа сериозно на предложението и ще го обсъди с ръководството на своята партия.
На днешната среща на осемте преговарящи десни формации като възможни кандидатури бяха посочени и имената на Димитър Абаджиев, професор Александър Чирков и Иван Груйкин. На сбирката, обявена като лидерска, присъстваха само половината председатели на партии.
След серия журналистически въпроси, синият лидер Стоянов разбули мистерията и призна, че името му е било сред двете нови обсъждани днес кандидатури.
Петър Стоянов: И двете са моето, шегувам се, дано шегата ми не прозвуча лошо... Да, една от номинациите съм аз и благодаря на Георги Пинчев. Но аз нямам основание засега да променям своята първоначална позиция. Мога да кажа обаче, че вече пред правя вас първата стъпка, аз съм длъжен да предложа и своята номинация на вниманието на ръководството на СДС.
Освен кандидатурата на Стоянов за президент, Георги Пинчев е издигнал и тази на Димитър Абаджиев за вицепрезидент.
Георги Пинчев: Аз мисля, че това е печелившата двойка за следващите избори и дълбоко съм убеден, че това ще бъдат хората, които са номинирани от формата на 8-те.
От ДСБ пък са номинирали Абаджиев за президент. За обсъждане е било предложено и името на юриста Иван Груйкин. От Движение "Гергьовден" са поставили на масата на преговорите името на хирурга проф. Александър Чирков. Преговарящите са решили обаче, че по негов адрес е необходимо да се направят някои проверки.
ДСБ ще предложат да се проведат предварителни избори, ако 8-те десни партии участващи в преговорите за единна кандидатура за президент не успеят да се договорят. Това заяви в Пловдив председателят на ДСБ Иван Костов. Според него кандидатурата на Петър Стоянов за президент е неуместна.

Дарик радио Вечерна основна емисия 18:00
Лидерът на СДС Петър Стоянов и проф. Александър Чирков са новите две номинации за десен кандидат- президент

Лидерът на СДС Петър Стоянов и проф. Александър Чирков са новите две номинации за десен кандидат- президент. Това стана ясно след среща между представителите на осемте партии, преговарящи за единна дясна кандидатура. Стоянов е бил номиниран от лидера на БЗНС Георги Пинчев, а проф. Чирков- от Гергьовден. Срещата, която беше по инициатива на СДС, трябваше да бъде на лидерско ниво, но в нея не взеха участие Иван Костов, Александър Праматарски и Анастасия Мозер. Партиите им бяха представени от техните заместници.
Петър Стоянов: На вашия въпрос, тъй като няма да ме оставите на мира, то е ясно, съзирам упоритостта в очите ви...да, една от номинациите съм аз и аз благодаря на г-н Георги Пинчев най- напред затова, защото изпитвам сериозен респект към неговата личност, но аз нямам основания засега да променям своята първоначална позиция. Мога да кажа обаче, че вече пред вас правя първата стъпка, аз съм длъжен да предложа и своята номинация на вниманието на ръководството на СДС, защото се отнасям много сериозно не просто към своето номиниране, а се отнасям изключително сериозно към бъдещите кандидат- президентски избори и към отговорността, която носим в тях.

БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Лидерът на СДС Петър Стоянов е една от обсъжданите номинации за кандидат-президент на десните сили. Той е бил номиниран от лидера на БЗНС Георги Пинчев, съобщи самият Стоянов.
Петър Стоянов: Пред вас правя първата си стъпка. Аз съм длъжен да предложа и своята номинация на вниманието на ръководството на СДС, защото се отнасям много сериозно не просто към своето номиниране, а към бъдещите кандидатпрезидентски избори и към отговорността, която носим в тях. Схващам, разбира се, много добре, че една такава номинация трябва да се радва на много стабилна подкрепа, най-напред от страна на осемстранния формат на тези осем партии, които започнаха преговорите, и разбира се на една солидна подкрепа от страна и на други партии, на граждански организации, на едно обществено одобрение. Така че не гледам на тази номинация като на нещо лековато, гледам на нея изключително сериозно и ще го обсъдим в нашето партийно ръководство.
По време на срещата на лидери и представители на девет десни партии Петър Стоянов и Димитър Абаджиев са предложени за обща дясна кандидатпрезидентска двойка от Георги Пинчев.
Освен него, са издигнати още три имена за десен кандидат-президент Димитър Абаджиев, Иван Груйкин и проф. Александър Чирков.

Петър Стоянов номиниран за президент
Кандидатурата на Петър Стоянов за президент бе издигната официално вчера от земеделеца Георги Пинчев на първата среща на 8-те десни лидери. Ние сме като бабата, която си търси очилата навсякъде, а те са пред нея на масата", казал Пинчев. Думите му били посрещнати с гробно мълчание. Само Стоянов изтървал: Е, бай Георги". Димитър Абаджиев от ДСБ да е вице на Стоянов, иска още земеделецът.
Нямам причина да променям досегашната си позиция, но не мога да подходя несериозно, затова ще поставя моята кандидатура на вниманието на СДС", заяви
Стоянов. Тепърва партиите ще умуват кой да е общият им кандидат и ще има ли изобщо такъв. Според Екатерина Михайлова, ако не се стигне до обединение, може да се отиде и на предсрочни избори. Тя бе на срещата вместо Иван Костов. Със заместници се представиха още от БЗНС на Мозер и ДП на Праматарски. От ВМРО също изпратиха зам.-шефа Мирослав Мурджов вместо лидера. От ДСБ се бяха заканили, че ще напуснат срещата, ако се появи Каракачанов, за когото стана ясно, че е сътрудничил на ДС. Известният хирург Александър Чирков също бе завъртян сред имената за бъдещ кандидат-президент. Предложил го лидерът на Гергьовден" Любен Дилов-син, но с уговорката, че още не е взето съгласието на Чирков.
В. 24 часа - стр. 4

Номинират Стоянов зa президент
Лилия ЦАНЕВА

Земеделският лидер Георги Пинчев издига шефа на СДС, сините ще обсъждат кандидатурата.
Без подкрепата на Бойко Борисов и ГЕРБ десницата няма да се бори за победа на президентските избори, а ще бяга за здраве. Тази теза разви по БНТ вчера лидерът на СДС Петър Стоянов.
По същото време, но по Би Ти Ви лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че партията му е отказала среща с ГЕРБ, защото формацията водела политическа дейност, без да е партия, а това не било редно.
Задочният телевизионен сблъсък на мнения между Стоянов и Костов предшестваше срещата вчера следобед на осем десни партии, на която Петър Стоянов бе номиниран за кандидат-президент от лидера на Националното сдружение БЗНС Георги Пинчев.
Не е нужно да търсим кандидата на десницата като Диоген с фенера. Ние сме в състоянието на бабата, която си търси очилата, а те са на носа й", каза Пинчев. Стоянов потвърди, че
името му е сред обсъжданите. Но тъй като не мислил да променя позицията си да не се явява на вота, ще постави въпроса пред партията си.
Номинацията на президентската двойка Петър Стоянов - Димитър Абаджиев била посрещната с мълчание от лидерите в залата. Петър Стоянов само въздъхнал: Ех, бай Георги." Заместничката на Костов Екатерина Михайлова, която присъства вместо лидера си, не реагирала.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не дойде на срещата, а изпрати заместника си Мирослав Мурджов. Мотивът бил, че Каракачанов не искал да торпилира преговорите вдясно, защото имал информация, че ако дойде, ДСБ и Демократическата партия ще напуснат срещата.
Дълго време Михайлова и Мурджов спорели дали Каракачанов въобще има място във формата. Не приемам менторския тон на ДСБ, отсякъл Мурджов. Михайлова била категорична, че самият факт, че Каракачанов е бил сътрудник на Държавна сигурност, е достатъчен, за да не преговаря лично с него.
С алтернативна номинация излезе движение Гергьовден". Макар и без категоричното съгласие на кандидата, лидерът на гергьовденци Любен Дилов-син предложил проф. Александър Чирков. На това реагирала Екатерина Михайлова с думите, че иска да знае повече детайли от миналото на професора. Гергьовденци излязоха и с позицията, че десните лидери трябва да търсят по-широк формат от този на
осемте парламентарни партии, защото социологията показвала, че имат подкрепа от 8-10%.
Те поискаха създаване на работна група от всички партии в центъра и вдясно, които да изработят стратегия за предсрочни избори. Били предложени и други имена за обсъждане на лидерската среща. Появили се и тези на Димитър Абаджиев, адвокат Иван Груйкин, на плевенския кмет Найден Зеленогорски и на градоначалника на Видин Иван Ценов. Спрягало се името и на Михаил Константинов, но той отказал.
В. Труд стр. 4

Защо Праматарски да преговаря, а ние не?
Искам да участвам в разширения формат на консултациите на десните за общ кандидат-президент." Това заяви вчера пред Инфорадио столичният кмет Бойко Борисов и неформален лидер на ГЕРБ.
Защо Александър Праматарски (шефът на Демократическата партия - бел. ред.) да участва в преговорите, а ние не? С колко гласа разполага този човек?", попита генералът. И поясни, че нямал никакви претенции къде да се водят разговорите, с кого, да се вади или маха който и да било".
Борисов обяви, че не е получил покана за вчерашната среща на десните. След разговор с кмета в четвъртък на Раковски" № 134 лидерът на СДС Петър Стоянов обяви, че Борисов нямал претенции да се включи в консултациите.
Това, да бъда поканен, не зависи от Стоянов, а от всички партии. Той сигурно ще им разкаже какво съм говорил и ще настоява да бъда поканен", прогнозира кметът. Той обясни, че не искал да е ябълката на раздора, но искал да е част от формата вдясно. Ако подкрепям техен кандидат, трябва да си кажа и аз мнението за" или против", да предупредя колегите", каза Борисов. И бе категоричен, че ако искал сам да се кандидатира за президент, нямало да му е нужна подкрепата на десните.
В. Труд стр. 4

Стоянов президент, Абаджиев - вице
Нина АЛЕКСАНДРОВА

Лидерът на БЗНС Георги Пинчев и партньор в СДС предложи Петър Стоянов за президент, а за вицепрезидент - Димитър Абаджиев, на срещата на осемте вчера. "Предложих ги, за да има резултат на изборите обясни", той. ДСБ също били склонни да предложат Абаджиев. Всичко е дирижирано от Стоянов. Той е наредил на Пинчев да извади тези кандидатури, както и от Съюза на репресираните да го номинират днес, възроптаха депутати. "Не гледам на тази номинация лековато, а изключително сериозно", заяви обаче самият Стоянов. На свой ред от ДСБ са предложили за кандидат-президент две имена - на Димитър Абаджиев и Иван Груйкин. Лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов-син пък е предложил проф. Александър Чирков. На срещата не дойдоха лидерите на ДП - Александър Праматарски, на земеделците - Анастасия Мозер, както и на ДСБ - Иван Костов. По време на срещата Мирослав Мурджов от ВМРО обяснил, че лидерът на войводите Красимир Каракачанов не дошъл, защото имал предварителна информация, че някои от ДСБ и ДП ще напуснат демонстративно веднага. Заместничката на Командира Екатерина Михайлова пък обяснила още веднъж, че не иска ВМРО в преговорите, тъй като Каракачанов e сътрудничил на бившите тайни служби.
В. Стандарт - стр. 4

Стоянов мисли да се пробва ли за десен кандидат
Любен ОБРЕТЕНОВ

Петър Стоянов обмисля възможността да се кандидатира на президентските избори от името на десните. Това стана ясно след поредната среща на десницата. Този път синият лидер бе номиниран от шефа на БЗНС Георги Пинчев. За негов вицепрезидент Пинчев предлага Димитър Абаджиев (ДСБ).
"Длъжен съм да предложа и своята номинация на ръководството на СДС", каза Стоянов. Той уточни, че се отнася много сериозно към номинирането си, а и към бъдещия президентски вот. "Схващам, че една такава номинация трябва да се радва на много стабилна подкрепа от страна на много партии и граждански организации", допълни Стоянов.
Георги Пинчев пък смята, че печелившата двойка за изборите през есента е Стоянов-Абаджиев. Земеделецът бе категоричен, че до края на юни ще се вземе окончателното решение. "ДСБ не казаха нищо лошо за моето предложение", допълни Пинчев.
Свой вариант за държавен глава предложи и лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов-син. Той е проф. Александър Чирков. Дилов обаче си признал пред останалите, че още не е говорил с него.
Въпреки че срещата вчера беше обявена като лидерска, Костов, Мозер, Каракачанов и Александър Праматарски не дойдоха.
В. Сега - стр. 2

Провал на лидерската среща на десните за президент
Вера АЛЕКСАНДРОВА

Костов, Мозер, Каракачанов и Праматарски отсъстват
Първата лидерска среща на осемте десни партии, която трябваше да обсъди хода на преговорте за издигане на обща кандидатура за президент вчера, претърпя провал. На разговорите, свикани в х-л "Радисън" от председателя на СДС Петър Стоянов, половината от формациите пратиха не шефовете си, а техните заместници.
Срещата не уважиха лидерът на ДСБ Иван Костов, земеделската водачка Анастасия Мозер, шефът на ДП Александър Праматарски и на ВМРО Красимир Каракачанов.
Освен Петър Стоянов от партийните лидери на преговарящия формат в "Радисън" отидоха Любен Дилов-син от "Гергьовден", Стефан Софиянски от ССД и Георги Пинчев от БЗНС.
Идеята за разговорите беше да обсъдят издигането на нови имена за кандидат-президент на десницата заради провала на на вече номинираните - Филип Димитров, Георги Бакалов, Веселин Методиев и Иван Груйкин. По време на срещата трябваше да се вземе и решение за това кога във времето да бъде обявена новата кандидатура.
"Монитор" научи, че вероятно днес кандидатурата на Петър Стоянов за президент ще бъде издигната от Съюза на репресираните, който се събира на конгрес на "Врабча" 1. Репресираните минават за присъдружна организация на СДС и близки до лидера на СДС, затова се предполага, че по този начин той издига елегантно кандидатурата си сам.
Самият Стоянов засега официално отрича да има намерение да се включва в битката за държавен глава. От СДС обаче издадоха, че плюсовете и минусите на евентуалната му номинация били сериозни обсъждани на заседания на синьото ръководство. Преди дни и бившата лидерка на СДС Надежда Михайлова призова НИС и ПГ на сините депутати да издигнат Петър Стоянов за кандидат-президент като по този начин покажат, че поемат отговорността за бъдещето на България.
В. Монитор - стр. 4

Лидерска среща на десните за президент се провали
Първата лидерска среща на осемте десни партии, на която се очакваше да бъде обсъден ходът на преговорите за издигане на обща кандидатура за президент, претърпя провал вчера. На разговорите в х-л "Радисън" в столицата, инициирани от председателя на СДС Петър Стоянов, половината от формациите пратиха не шефовете си, а техните заместнии. Срещата не уважиха нито лидерът на ДСБ Иван Костов, нито земеделската водачка Анастасия Мозер, нито шефът на ДП Александър Праматарски и на ВМРО Красимир Каракачанов. Освен Петър Стоянов от партийните лидери на преговарящия формат в "Радисън" отидоха Любен Дилов-син от "Гергьовден", Стефан Софиянски от ССД и Георги Пинчев от БЗНС. Целта на разговорите беше да бъдат обсъдени нови имена за кандидат-президент на десницата заради провала на вече номинираните - Филип Димитров, Георги Бакалов, Веселин Методиев и Иван Груйкин. По време на срещата трябваше да се вземе и решение за това кога във времето да бъде обявена новата кандидатура.
Междувременно вчера се разбра, че вероятно днес кандидатурата на Петър Стоянов за президент ще бъде издигната от Съюза на репресираните, който се събира на конгрес на "Врабча" 1. Репресираните минават за присъдружна организация на СДС и близки до лидера на СДС, затова се предполага, че по този начин той индиректно издига кандидатурата си сам. Самият Стоянов засега официално отрича да има намерение да се включва в битката за държавен глава. Преди ден Петър Стоянов се срещна в синята централа с лидера на сдружение ГЕРБ Бойко Борисов. След срещата Стоянов обяви, че на всички било ясно как нито една дясна партия няма как да спечели пълно мнозинство. Затова трябвало да се търсят съюзници, каза синият лидер, визирайки сдружението на Борисов. Столичният кмет пък обеща от своя страна да застане зад десен кандидат за президент, ако десните излязат с обща кандидатура.
В. Телеграф - стр. 4

Петър Стоянов отново кандидат за президент
Златина ГЕОРГИЕВА

Името на лидера на СДС Петър Стоянов като евентуална номинация за предизидентските избори е било обсъдено на лидерската среща на осемте десни партии вчера. Това съобщи след нея самият той. Кандидатурата му била издигната от Георги Пинчев от БЗНС в тандем с името Димитър Абаджиев от ДСБ като вицепрезидент. Според запознати обаче номинирането на Стоянов е лично негов план.
Длъжен съм да поставя кандидатурата си на обсъждане пред ръководството на синята партия, заяви лидерът на СДС. По-рано през деня пред БНР Стоянов обясни, че нямал основания да променя решението си да не се кандидатира. Това е печелившата президентска двойка, каза след разговорите Пинчев.
Десните гледали на предстоящите избори и като първа крачка към предсрочен парламентарен вот. На срещата вчера е било обсъдено и името на хирурга проф. Александър Чирков, предложен от "Гергьовден". След срещата зам.-председателката на ДСБ Екатерина Михайлова съобщи, че ДСБ предлага Димитър Абаджиев и Иван Груйкин да бъдат обсъдени като кандидати. Ако не постигнем съгласие около една кандидатура, сме готови да тестваме номинациите на предварителни избори, допълни тя. Междувременно пред Инфорадио столичният кмет Бойко Борисов обяви, че иска да участва в преговорите за издигането на обща дясна кандидатура. Аз съм се определил в център-дясно. Нормално е да се търси и легитимация, и дружба с хората в тази област, заяви Борисов.
В. Дума - стр. 2

Стоянов се самопредложи за десен президент
Длъжен съм да поставя и своята кандидатура за обсъждане и, ако останалите десни партии ме подкрепят, да участвам в президентските избори", заяви лидерът на СДС Петър Стоянов след поредната среща на осемте десни партии, които се опитват да излъчат общ кандидат за президентските избори тази есен. Кандидатурата на експрезидента бе издигната в петък (9 юни) от лидера на БЗНС и коалиционен партньор в ОДС Георги Пинчев. В хотел Радисън" десните дискутираха в непълен лидерски състав. Както се очакваше, председателите на ДСБ Иван Костов, на Демократическата партия -Александър Праматарски и шефът на ВМРО Красимир Каракачанов не уважиха срещата. Те бяха представени от своите заместници Екатерина Михайлова, Николай Христов и Мирослав Мурджов. Явиха се едва четирима партийни лидери, въпреки че срещата за първи път трябваше да се проведе на най-високо ниво. От присъстващите на масата за преговори на нивото на лидера на СДС Петър Стоянов бяха само Любен Дилов-син (Гергьовден"), Стефан Софиянски (ССД) и Георги Пинчев (БЗНС). Останалите участници бяха Стефан Личев от Земеделски народен съюз и Моньо Христов от БЗНС - НС.
По време на срещата се чу още, че Пинчев е предложил депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев да бъде издигнат за вицепрезидент.
Срещу това лидерът на Гергьовден" е предложил проф. Александър Чирков да бъде единият десен кандидат. От ДСБ са оттеглили кандидатурата на заместник-председателя си Веселин Методиев и са номинирали Димитър Абаджиев и адвокат Иван Груйкин, гласи още кулоарната информация.
Най-важен е срокът за номиниране на бъдещия кандидат-прези-дент", заяви лидерът на СДС Петър Стоянов. Според него, ако наистина в БСП се обсъжда и кандидатурата на Стефан Данаилов като алтернативна на тази на Георги Първанов, то десните трябва да изчакат.
Преговорите продължават идната седмица в същия формат, без ГЕРБ, увери Петър Стоянов. Същия ден обаче Бойко Борисов отхвърли твърденията му, че няма да участва в разговорите за кандидат-президент.
Разнобоят сред десните лидери бе провокиран от срещата миналия четвъртък между Петър Стоянов и столичния кмет Бойко Борисов. След нея официално бе съобщено, че експрезидентът и градоначалникът са се договорили СДС и сдружението ГЕРБ да си сътрудничат не само на президентския вот наесен, но и на следващите парламентарни избори. Неофициално засега обаче Бойко Борисов е обещал на Петър Стоянов, че ГЕРБ ще застане зад гърба му, ако повечето десни партии го издигнат за общ кандидат за президент, научи в."БАНКЕРЬ".
В. Банкер - стр. 3Copyright 1998-2019  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"