ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 31 август 2000 г.
 
  Тема на деня | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | ПрезидентОтношения с Русия | Отношения с Израел | Отношения с Либия | Правителство
  | Социална обстановка | Икономика  | Култура |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Драматични рокади в Румъния преди изборите.

 • Австрия плаши Чехия с вето за ЕС заради АЕЦ и иска да се премахне югоембаргото.
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • В Сърбия Кощуница започва борбата за президентския пост.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • До края на 2000 г. ще има паметник в Гората на България в Израел.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЛИБИЯ
   

 • България настоява Либия да допусне адвокат Шейтанов до делото и до задържаните български медици

    
       
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Продължава напрежението в отношенията с Русия.
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов замина за САЩ за срещата на хилядолетието на ООН.

 • Нови оставки сред висшите чинове в МВР.

 • Президентът Стоянов се обяви против уволненията на полицейски служители с единствено основание, че са работили в бившата ДС.

 • От 5 септември КНСБ започва протестна кампания заради неизплатени заплати.

 • Лекарите и персоналът на "Бърза помощ" в София ще обявят щафетна гладна стачка от 8 септември, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличение на заплатите.

 • Учителите от Кюстендилско са в стачна готовност заради неизплатени учителски заплати.

 • Цените растат - потреблението спада.

 • Доларът стигна 2,20 лева.

 • Световноизвестни учени идват в България на конференция, посветена на 2000 г. от Роджество Христово.

   
     ТЕМА НА ДЕНЯ 
   
  Продължава напрежението в отношенията с Русия
  На 18 август България отне правото на пребиваване в страната за 10 години на петима руски граждани, сред които бизнесменът Майкъл Чорни. Днес "Демокрация" публикува материала "Щети за хиляди долари от Хайрулин и Горешенин". В статията се предлагат данни на Министерството на отбраната /МО/ за фирми, свързани с единия от изгонените - Хайрулин, които са имали договорни отношения с МО за доставка на резевни части за бойната авиация. Според МО руснаците са ощетили България чрез техни и свързани с тях фирми, които в редица случаи не са изпълнявали условия, залегнали в договори за доставка на резервни части. По този начин е бил възпрепятстван ремонтът на бойна техника. Става въпрос за доставка на фалшиви пиропатрони за българската авиация. На два пъти руската фирма "Радий", част от холдинга "Бонекс" е доставила пиропатрони за 288 750 долара, които не били качествени и по изискванията на договорените условия. Според Националната служба за сигурност Равил Хайрулин е работел в България с други двама руснаци - Владимир Горешенин и Димитрий Ширков. За Горешенин МО твърди, че през 1994 г. е продал на ВВС два двигателя за МИ-21 на тройно по-висока цена. /"Демокрация"/
  В. "Новинар" публикува статия, в която се констатира, че тримата изгонени руснаци - Владимир Горешанин, Равил Хайрулин и Димитрий Ширков до голяма степан са успели да обсебят производството и търговията с оръжие в България. Те са постигнали това при приватизацията на военните заводи и взимайки в свои ръце търговското дружество "Армимекс". В България Горешанин е регистрирал над 10 фирми. Някои от тях са на същия адрес, където се водят фирмите на Хайрулин и Ширков. Това обяснява и скандалното прехвърляне на 270 000 долара от "Армимекс" към завода за резачки в Якоруда на Хайрулин и Ширков.
  В. "Стандарт" предлага откъси от статия в руския "Независимая газета", в която се предлагат три версии за изгонването на руснаците от България. Според първата на България й е дошло до гуша от присъствието на човек с толкова негативен имидж като Чорни. Според втората се прави връзка на изгонването с влиянието на останалите руснаци в България върху бизнеса с нефт. Третата версия е, че Чорни е бил използван от конкуренти за изгонване на неудобните.
  В. "Демокрация" предлага и аналитичната статия със заглавие "Този път няма да ни отстъпят на Кремъл". В нея се изказва увереност, че: "Европа обаче този път няма да ни отстъпи. Защото категорично се убеди, че сме остров на стабилност сред запомнения с лоша слава "барутен погреб" на Стария континент. Заедно с Румъния в последните няколко години доказахме, че на нас може да се разчита и в мирно, и в бурно време."
  В. "Труд" предлага кратко интервю с военния министър Бойко Ноев при завръщането му от кратко посещение в щабквартирата на НАТО в Брюксел. За изгонените руснаци заявява: "В момента няма какво да коментирам повече от това, което е казано в съобщението на МО." Загубите за българската армия той определя "на значителна стойност", а прокуратурата ще каже кои служители от МО са виновни за това.

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  В Сърбия Кощуница започна борбата за президентския пост
  Кандидатът за президент на Югославия от листата на Демократичната опозиция на Сърбия Воислав Кощуница започна своята предизборна кампания в град Чачак  във вторник с митинг, на който се събраха 10 000 души. Социологическите проучвания показват преднина за Кощуница пред Милошевич. Официално неговата кампания ще бъде открита утре в Белград в "Сава център" с общо събрание на лидерите на 15-те партии от създалата се коалиция на опозицията. Кампанията ще завърши на 22 септември с голям митинг на централния площад в Белград. /"Демокрация"/  

    


  ПРЕЗИДЕНТ

  Президентът Стоянов замина за САЩ за Срещата на хилядолетието на ООН
  Вчера президентът Петър Стоянов и съпругата му Антонина отлетяха за САЩ, където Стоянов ще участва в Срещата на хилядолетието на ООН. Той ще престои в САЩ 10 дни и ще започне посещението си от Западното крайбрежие. На срещата ще присъстват 100 известни лидери от целия свят, а Стоянов е удостоен с честта да бъде един от 33-мата, които ще произнесат слово. Днес Стоянов ще получи ключа на Сан Франциско от кмета на града Уили Браун и ще разговаря с ръководителя на института "Хувър" и бивш държавен секретар на САЩ Джордж Шулц. Преди заминаването Стоянов заяви: "За съжаление в програмата ми не са предвидени срещи с кандидатите за президентския пост в Белия дом. Тяхната програма е изключително натоварена и е насочена към предстоящите избори, разбира се." Стоянов отбеляза, че не си е поставил претенциозната задача с едно свое посещение да привлече изведнъж инвестиции.
  "Ще имам доста лекции и срещи с представители на едрия бизнес и ако успея да убедя част от тях, че си струва да проверят какви са условията в България, значи съм постигнал целта си", каза Стоянов. В програмата му е включена среща и с президента Клинтън. /"Демокрация", "Новинар"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  ****
  Отношения с Израел
   
  До края на 2000 г. ще има паметник в Гората на България в Израел
  Вчера по националнато радио новоназначеният посланик на Израел в България Емануел Зюсман даде първото си интервю за българска медия. Зюсман заяви, че до края на 2000 г. ще бъде издигнат нов паметник в Гората на България в Израел в знак на благодарност към българския народ за спасяването на българските евреи от нацизма. Той ще поеме дипломатическия пост в началото на октомври.

  Зюсман е роден в Пловдив и в последния Кнесет е бил председател на Комисията за приятелство между двете страни. Той е един от спасените от холокоста и е сред инициаторите за създаването на Гората на България.

  Зюсман заяви, че България е единствената страна в света, в която евереите, граждани на България, са били спасени, и се зарече да направи всичко възможно целият свят да узнае за това българско чудо. Със свалянето на плочите на Пешев и на свещениците след натиска на евреите от Беломорието и Македония е била допусната грешка, която трябва да бъде поправена, е мнението на Зюсман. Посланикът каза още, че ще ревизира спорния въпрос с имотите на българските евреи за разрешаването му на базата на взаимния интерес. Зюсман смята, че България трябва да се превърне в една от най-важните бази за туризъм на сънародниците му, а инвестициите на Израел в България са недостатъчни и трябва да се положат усилия специално в земеделието. /"Пари"/  

   
   ****
  Отношения с Либия
   
  България настоява Либия да допусне адвокат Шейтанов до делото и до задържаните български медици
  Вчера зам. - министърът на външните работи Марин Райков е провел среща с посланика на Либия Фарадж Джибрил. Той е поискал да се разреши колкото се може по-бързо на адвокат Шейтанов да се види със задържаните 6-има български медици в Либия. Райков е настоял и за ускоряване на процедурата по конституирането на Шейтанов за процеса, както и за допускането му до документите по процеса с оглед на подготовката на защитата на задържаните. На срещага са били разгледани и двустранните отношения. Според говорителя на външно министерство срещата е преминала в "добронамерен дух". Съдебният процес срещу 6-имата български медици е насрочен за 17 септември. Адвокат Шейтанов избра за свои помошници за процеса юриста проф. Петър Корнажев и специалистката по проблемите на СПИН доц. Радка Аргирова. /"Труд"/

   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Нови оставки сред висшите чинове в МВР
  След информацията за очакваната оставка на шефа на СДВР ген. Емил Танев, пресата коментира новината за нова оставка - тази на директора на РДВР - Добрич полк. Аргил Спасов, която той е подал вчера. Това е станало след посещението на министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов в града във вторник, 29 август. Министърът беше поканен от гражданско обединение "Граждани на България за България" във връзка с изчезналите 9 добруджанци за последните 2 и половина години и обвиненията на близките им, че полицията бездейства. Родителите на изчезналите разговаряли два часа насаме с министър Йорданов и са му дали конкретни данни за бездействие и бездушно отношение на полк. Спасов, информира в. "Сега".

  След срещата министър Йорданов е заявил: "Разпоредих проверка на инспектората към МВР, но тя не даде резултат. Ще накажа служителите, които са си оставили ръцете. След това ще разговарям с полк. Босилков и ще уточним начина, по който да подпомогнем работата на РДВР - Добрич. По всяка вероятност ще изпратим тук хора от НСБОП или Национална служба "Полиция", които да продължат работата по неразкритите случаи. Ако се наложи смяната на директора на РДВР - Добрич, мисля, че това трябва да е местен човек. Останах с впечатление, че в Добрич не възприемат добре работата на РДВР и най-вече на нейния директор полк. Спасов". /"Новинар"/

  Според полк. Спасов срещата с обществеността е била режисирана. "Сбирката бе гавра, сценарий и организирана кампания срещу мен", е заявил Спасов, цитиран в "Новинар". Той загубил надежда, че може да се пребори с престъпността. По думите му гражданското обединение "За България" е видимата част на айсберга, зад която стоят криминални структури и някои политици. "Чувствам се обиден и предаден от МВР", е заявил шефът на РДВР - Добрич. Той бил подложен от 8 месеца на непрекъснати проверки. Като връх на всички атаки Спасов определя срещата на министър Йорданов с граждани от Добрич. Той е намекнал пред медиите, че е жертва, защото бившият вътрешен министър Бонев го бил посочил сред отличниците по бързите производства. /Сега" /

  На темата за оставките в МВР е посветен и редакционният коментар на в. "Стандарт" със заглавие "МВР опасно оредява". "Висшите чинове чезнат всеки ден. Първи си тръгна шефът на НСБОП ген. Кирил Радев. За 5 месеца го последваха мнозина... За нито един не се каза, че му липсва професионализъм. Нищо не се каза  - коментира "Стандарт" и предупреждава - Някой да вижда, че сега зорлем прави истинско "генералско движение от уволнени суперпрофесионалисти? Да не стане същата дивотия както при "разграждането" на ДС през 1990 г.. Та още 10 г. да не можем да се оправим."
   

  Президентът Стоянов се обяви против уволненията на полицейски служители с единствено основание, че са работили в бившата ДС
  След скандала "Бръмрабгейт" МВР обяви, че ще се очисти от кадри на бившата държавна сигурност, за да няма повече подобни инциденти. По този повод президентът Стоянов заяви преди да отпътува на посещение в САЩ: "Не мисля, че всички служители, които са работили в бившата Държавна сигурност, трябва да бъдат уволнени заради това от МВР. Подборът трябва да бъде правен много внимателно - на основата на професионализма и лоялността към каузата, която днес изповядват и България, и МВР."

  Президентът заяви още, че ще вземе окончателно становище за реформата в полицейските служби, след като новият главен секретар на МВР полк. Славчо Босилков му представи своята концепция за сливане на НСБОП с останалите полицейски структури.

  "Специализираните разузнавателни средства в никакъв случай не могат да бъдат използвани от хора, които не работят в МВР", е становището на Петър Стоянов. Той припомни, че въпросът за паралелната власт в МВР е възникнал около скандала с използването на подслушвателни устройства в дома на главния прокурор Филчев.   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  От 5 септември КНСБ започва протестна кампания заради неизплатени заплати
  От 5 септемви Конфедерацията на независимите синдикати /КНСБ/ започва протестна кампания в редица градове на страната, обяви председателят на синдиката д-р Желязко Христов. Общините системно не изплащат заплатите на заетите в бюджетната сфера. В Шумен, Хасково, Кърджали и Свиленград учители и лекари не са получили заплатите си за юни, каза д-р Христов.

  Протестните митинги започват на 7 септември в Свиленград и Хасково. През следващите дни са планирани митинги последователно в Кърджали, Силистра, Разград, Русе, Шумен, а на 15 септември - във Варна, съобщават от синдикалната централа.

  КНСБ ще настоява пред правителството увеличението на бюджетните заплати от 1 октомври да е с минимум 20%, вместо предвидените 10%. Увеличаване на трудовите възнаграждения с 10%, каквото е и споразумението с МВФ, няма да е достатъчно,  за да покрият хората своите разходи през зимните месеци, е становището на лидера на КНСБ д-р Христов. /"Стандарт"/
   
  Лекарите и персоналът на "Бърза помощ" в София ще обявят щафетна гладна стачка от 8 септември, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличение на заплатите
  Лекари, шофьори и санитари от "Бърза помощ" в София се готвят за щафетна гладна стачка от 8 септември, ако не бъдат изпълнени иксанията им, съобщават представители на здравните синдикати от "Подкрепа", КНСБ и АДС.

  Отрасловият съвет за сътрудничество ще се събере на 7 септемви. Последното заседание на съвета бе напуснато от синдикат "Подкрепа" поради несъгласие с предложеното от здравното министерство 30-процентно увеличение на заплатите. Ако Министерството на здравеопазването не изпълни исканията на медиците от "Бърза помощ", трите синдиката свикват стачка на 8 септември. 50 души са обявили, че ще участват в щафетната гладна стачка, съобщава в. "Сега".

  От "Бърза помощ" настояват  вече втори месец за увеличение на средствата за издръжката на центъра, вдигане на заплатите със 100% и намаляване на работния ден на 7 часа. Медиците настояват и за редевно изплащане на купоните за храна, които те не са получавали от 2 години.
  По информация от КНСБ спешният център в София дължи близо 150 хил. лева на "Петрол" за гориво и още 65 хил. лева на сервиз "Ситроен" за ремонтите на линейките.

  Учителите от Кюстендилско са в стачна готовност заради неизплатени учителски заплати
  Преподавателите са в стачна готовност и няма да влязат в класните стаи на 15 септември, ако не си получат заплатите, съобщава Съюзът на българските учители. Учителите в 21 училища в града и околните села не са получавали заплатите си за последните 3 месеца. От общината им изплащат само аванси. Кметът на Кюстендил Алексов е уведомен за предсоящата стачка, информира "Стандарт". Общината чакала от два месеца обещаната субсидия от финасовото министерство за изплащане на заплатите на педагозите. От МФ обаче са заявили, че субсидиите на Кюстендилско са преведени и допускат, че по всяка вероятност парите са пренасочени за други нужди.

  Отрасловият съвет на Министерството на образованието и науката ще обсъди на извънредно заседание на 5 септември проблема за преподавателските заплати, е съобщил за пресата зам.-просветният министър Димитър Димитров. Той е заявил, че не знае за подготвяни стачки в други части на страната. /"Стандарт"/   


  ИКОНОМИКА

  Цените растат - потреблението спада
  Институтът за социални изследвания към КНСБ направи експресно проучване в 31 общини, което засяга 29 стоки, които българинът слага всеки ден на трапезата си. Изследването показа, че на българинът са му необходими 93 лв. месечно за закупуване на най-необходимите продукти, гарантиращи биологичното му оцеляване. През юни за същото са били необходими 88,81 лв. Върху рязкото поскъпване на основните стоки влияят очакванията за по-слаба реколта, 15% увеличение на цените на горивата от началото на годината и 4% скок на електроенергията. Осигурителната и данъчната тежест също е нарастнала с 5%.

  Ценовият шок през лятото се отрази най-много на месото, колбасите, млякото, яйцата, олиото и фасула - сочи изследването. Хората купуват все по-малко и все по-рядко някои видове стоки. Българите са обеднели до там, че дори ги е напуснала манията за презапасяване
   
   
  Поскъпване на някои храни за август спрямо юни 2000 г.
  по данни на КНСБ 
  яйца  50% пиле замразено 20,7%
  олио 34,2% кренвирши 20,7%
  зрял фасул 29,4% краве сирене 20,2%
  свински бут 31,2% прясно мляко 10,5%
  кашкавал "Витоша" 22,8% кисело мляко 11,9%
   
   

  През седмицата се очерта и спекулативно  поскъпване на някои видове стоки. В сравнение с миналата година олиото поскъпна с 34,2%. След решението на правителството за деблокиране на Държавния резерв ръководството вчера пусна на Софийската стокова борса първите 30 тона от ценната мазнина на цена 1,25 (за 1 литър без ДДС). Интерес към тази оферта бе проявен веднага и започнаха преговори за сделка. При хляба се очертава драматичен сблъсък на интереси - от една страна мераците на браншовите хлебопроизводители да вдигнат стойността му с 10-20%, а от друга - желанието на държавата да сдържи тръгналите нагоре цени на основните хранетелни стоки. Ще успее ли държавният натиск върху пазара да спре поскъпването - това предстои да видим в следващите дни. /"Труд", "Пари", "Стандарт"/
   

  Доларът стигна 2,20 лева
  Левът продължи да поевтинява, тествайки почти максималните стойности от въвеждането на валутен борд. Динамичният развой на международната валутна надпревара закономерно доведе до  рекордни нива в някои основни съотношения. На борсите в Европа доларът предизвика пробив в психологическата зона от 2,20 DEM/USD. Следвайки тази тенденция курс "продава" стигна 2,20 на междубанковия пазар у нас - съобщиха от "Еврофинас". Пазарът затвори на нива 2,18 предаде Ройтерс. /"Труд" "Пари"/  
   
   


  КУЛТУРА
   
  Световноизвестни учени идват в България на конференция, посветена на 2000 г. от Роджество Христово
  Над 100 световноизвестни учени от 17 страни идват в България за конференцията "Средновековна християнска Европа - Изток и Запад", посветена на 2000 г. от Рождество Христово. Тя е организирана от Българската академия на науките и Софийския университет и ще се проведе под патронажа на президента Стоянов от 2 до 5 септември.

  На конференцията ще бъдат изнесени над 100 доклада върху възникването и разпространението на християнството в Западна и Източна Европа.
   
   
   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"